1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. 300 dişli köpekbalığı bilim insanlarını şaşkına çevirdi
300 dişli köpekbalığı bilim insanlarını şaşkına çevirdi

300 dişli köpekbalığı bilim insanlarını şaşkına çevirdi

Portekiz sahillerine vuran bu yılan balığı ve köpek balığı karışımı canlı, bilim insanlarını şaşkına çevirdi.  80 milyon yıla meydan okuyarak hiç bir değişime uğramaması nedeniyle "yaşayan fosil" olarak bilinen "fırfırlı köpekbalığı" keşfedildi.

A+A-

Yer Portekiz’in Algarve kıyıları. Avrupa balıkçılığının kalelerinden birisi olan bu bölgede, balıkçıların ağlarına garip deniz canlılarının takılması alışılagelmiş bir durum. Ancak yakın zamanda bu canlılardan birisi, dünyanın her yerindeki uzmanlar tarafından incelenmek istendi.

Henüz hakkında çok az bilgi sahibi olunan garip köpek balığı cinsi, aslında yasa dışı avcılık yapan balıkçıları engellemek adına bir araya gelmiş bilim insanları tarafından keşfedildi:

Literatürdü “Chlamydoselachus anguineus” olarak geçen garip balık, deniz yüzeyinden yaklaşık 500 ila 1000 metrelik derinliklerde yaşıyor. Bu nedenle yapılması oldukça güç bir keşif olduğunu söylemek mümkün. Habere konu olan türün temsilcisi bu balık ise 700 metre derinlikten çıkartılmış.

Portekizli araştırmacılar ve BBC News’a göre bu tür, 80 milyon yıldır hiçbir evrimsel değişikliğe uğramadı. Başka bir deyişle ataları, dinozorların hakim olduğu bir dünyayı gördü. Bilim insanları onu “yaşayan fosil” olarak nitelendirdi.  

Yaklaşık 1.5 metre uzunluğunda ve erkek olan balık, uzun ince yapısıyla su yılanlarını andırıyor olabilir, ancak değil. Henüz bu köpek balığının biyolojisi ve ekolojisi hakkında net bir bilgi bulunmuyor.

Algarve Üniversitesi'nden Profesör Margarida Castro’ya göre köpek balığının ağzında 300’e yakın diş bulunuyor. Söz konusu türün, Atlantik Okyanusu ve Pasifik’te görüldüğü bildirildi.

Vira Haber

Bu haber toplam 14156 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.