1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. 300 yıllık batık gemideki hazine bulundu!
300 yıllık batık gemideki hazine bulundu!

300 yıllık batık gemideki hazine bulundu!

300 yıl önce İngiliz donanmasıyla girdikleri deniz savaşını kaybederek Karayip'lerde ganimetiyle birlikte batan İspanyol gemisi bulundu. Hikayelere, film ve dizilere konu olan efsanevi İspanyol altınları da gemi enkazından çıkarıldı.

A+A-

İspanyol donanmasına ait San Jose isimli geminin üç asır boyunca okyanusun altında kalan hazinelerle dolu enkazının bulunduğu resmiyet kazandı. Uzmanlara göre gemideki altın ve kıymetli madenlerin günümüz dünyasındaki değeri ise 4 ila 18 milyar dolar arasında değişiyor.

1708’de yılında batan gemi efsanevi ispanyol altınlarını taşıyordu. Uzmanlara göre gemideki altınların yaklaşık18 milyar dolar değerinde. Bu büyük define, ispanyol donanmasına ait “San Jose” isimli geminin okyanusun altında hazinelerle dolu enkazının bulunmasıyla ortaya çıktı.

O dönem Peru'dan çıkarılmış olan altın, gümüş ve zümrütleri taşıyan geminin sahip olduğu hazinenin büyüklüğü ise, bir su altı aracı olan REMUS 6000'in yaptığı video kayıtları sayesinde hesaplandı. Sular altındaki gemiye 10 metrelik bir mesafe kalana kadar yaklaşan REMUS 6000, böylece değerli bir keşfin yapılmasını sağlamış oldu.

1708 YILINDA İNGİLİZ DONANMASI TARAFINDAN BATIRILMIŞTI

Karayip Denizi'nde İngiliz donanması tarafından batırılan geminin bombardıman toplarındaki işlemeleri inceleyen uzmanlar enkazın San Jose'ye ait olduğunun kesinleştiğini söyledi.

San Jose gibi gemileri bulmaya çalışmak “efsanevi gemi enkazı avı” olarak adlandırılıyor. Gemi nihayet 2015'te Meksika'da Cartegena sahillerinde keşfedildi. Şu anda olayla Woods Hole Oceangraphic Enstitüsü (WHOI) ilgileniyor.

EFSANEVİ İSPANYOL GEMİSİNİN TARİHİ

San José, Potosi, Peru madenlerinden altın, gümüş ve zümrüt taşıyan bir İspanyol filosunun amiral gemisi ve en büyük kalyonu olan 62 silahlı, üç direkli bir gemiydi. 8 Eylül 1708'de, İspanyol Donanımı Savaşında İngiliz gemileriyle yapılan bir savaş sırasında, Panama'dan Kolombiya'ya seyahat ediyordu. Altı yüz kişilik mürettabı vardı.

İngilizler batmadan önce hazineyi alamadılar. Deniz arama kurtarma ile uğraşan bir grup ABD'li yatırımcı olan Sea Search Armada'nın (SSA) yayınladığı çevrimiçi bir hesaba göre, San José'nin ve onun yükünün kaybı, Avrupa ve Yeni Dünya'daki tüccarlara finansal zorluklar doğurdu.

altinlar.jpg

san-jose1.jpg

san-jose.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 15584 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.