1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 46. yıl ödülleri sahiplerini buldu
46. yıl ödülleri sahiplerini buldu

46. yıl ödülleri sahiplerini buldu

Temelleri 3 Nisan 1965 tarihinde dönemin Başbakan'ı Süleyman Demirel tarafından atılan Petkim, 46. yaşını şirket bünyesindeki Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle kutladı.

A+A-

Temelleri 3 Nisan 1965 tarihinde dönemin Başbakan'ı Süleyman Demirel tarafından atılan Petkim, 46. yaşını şirket bünyesindeki Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle kutladı.

İzmir ve Aliağa iş dünyası temsilcilerinin yoğun katılım gösterdiği törene ev sahipliği yapan Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, 46 yıl süren zorlu yolculukta yakalanan başarıda, şirketin kurumsal kültürü, sağlam yapısı, çalışanları ve iş ortaklarının çok önemli rol oynadığını söyledi.

Küresel krizin etkilerinin silinmeye başladığı 2010 yılında Petkim'in 46 yıllık geçmişinde en yüksek kapasite kullanım oranı, ciro, brüt üretim, karlılık ve ihracat rakamlarına ulaştığını hatırlatan Öztürk, 2011 yılının Petkim için çok büyük önem taşıyan yatırımların başlangıç yılı olacağını vurguladı. Hayati Öztürk, Petkim bünyesinde bu yıl 130 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini, Aliağa Kompleksi içinde kablo sektörünün temel hammaddesi Çapraz Bağlanabilir Polietilen (XLPE), kauçuk sektörünün temel hammaddesi Bütadien Ekstraksiyon (BDX) ve PET fabrikalarının yatırımlarına başlayacaklarının müjdesini verdi. Bu yatırımların yanında fabrikalarımızda kapasite maksimizasyonu, teknoloji yenileme ve verimlilik artıcı yatırımlarla üretim maliyetlerini azaltacaklarına dikkat çeken Genel Müdür Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı, "Kapasitelerimizin artmasıyla ortaya çıkacak ek enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla, Petkim sahasında kurulması planlanan 25 MW gücündeki Rüzgar Enerjisi Santralimiz için lisansımızı da aldık. Bu yatırıma bu yıl içinde başlayıp bir yıl içinde devreye alacağız. Geçen yıl lisansı alınan SOCAR & TURCAS Ege Rafinerisi'nin temeli ise çok kısa süre içinde atılacak. Bu heyecan verici yatırımlarımız, Türk insanına iş ve aş sağlama yolunda büyük önem taşıyor. İşsizlik, dünyanın tüm ülkelerinin karşı karşıya olduğu bir sorun. Türkiye'nin 72 milyar dolara varan ara malı ithalâtının yüzde 10'unu petrokimya ürünleri oluşturuyor. Bu durum sürdürülemez. Kendimiz üretmek, ancak rekabetçi üretmek zorundayız. Petkim ve SOCAR & TURCAS Grubu, Türkiye'nin kimya sektöründe rekabet gücünü artırmak için çok büyük projeler üzerinde çalışıyor. Entegrasyona dayalı başarılı yapı, rekabet gücünü yüksek tutmak için vazgeçilmez bir önem taşıyor"

46. Yıl özel ödülleri sahiplerini buldu
Petkim'in her yıl geleneksel hale getirdiği ve üç dalda verilen Özel Ödüller sahiplerini buldu. 'Yılın Bürokratı' dalında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, 'Yılın Gazetecisi' dalında Bugün Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, 'Yılın Sivil Toplum Kuruluşu' dalında ise İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) ödüle layık görüldü. Ayrıca Vira Dergisi yazarlarından Kemal Battal’ın da Genel Müdürlüğünü yaptığı FOGA Danışmanlık LTD. ŞTİ Proje işbirliği kategorisinden “performansı en yüksek tedarikçi” ödülüne layık görüldü.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, yaptığı teşekkür konuşmasında Petkim'in yatırımların 'Türkiye'nin en kapsamlı yerlileştirme' örneği olduğunu belirterek, "Bu törende dile getirilen yatırım hedefleri, çok büyük bir vizyonun alt başlıklarıdır. Bu vizyon, ülkemiz insanına iş ve aş sağlayacak, yerli sanayicimize hammadde güvenliği getirecek, ekonomimize çok büyük bir katma değer sağlayacak. Rafineri-Petrokimya entegrasyonu İzmir'imize de çok büyük bir yatırımı kazandıracak. Petkim'in gönlümüzde hep ayrı bir yeri oldu. Özelleştirmesi de bu entegrasyonun gerçekleşmesi mantığı ile yapıldı. bu hedeflere bir katkı sağladıysak ne mutlu bizlere" dedi.

EGD Başkanı Celal Toprak da, Petkim'e her gelişinde değişim ve dönüşüm ivmesine bizzat tanık olduğunu, layık görüldüğü ödülü tüm arkadaşları adına aldığını kaydetti. İZSİAD'ın ödülünü alan Yönetim Kurulu Başkanı İlknur Denizli ise, sivil toplum örgütlerinin öneminin her geçen gün daha iyi anlaşıldığını, dernek olarak kentin tüm dinamiklerini geliştirerek, daha güçlü bir İzmir için çalıştıklarını kaydetti.

Rakamlarla PETKİM
3 Nisan 1965 tarihinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) öncülüğünde kuruldu. Kocaeli'deki Yarımca Kompleksi'nde 1970 yılında, önce 5 fabrikayı işletmeye açtı. Daha sonra diğer fabrikalar bunu takip etti.

Petkim'in ikinci kompleksi, en ileri teknolojiler ve optimum kapasitelere sahip olarak 1985 yılında İzmir-Aliağa'da işletmeye açıldı.

Petkim Petrokimya Holding A.Ş'nin sermayesindeki yüzde 51 oranındaki kamu hissesi; blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihale süreci sonucunda, 30 Mayıs 2008 tarihinde 2 milyar 40 milyon dolar bedelle SOCAR & TURCAS Petrokimya A.Ş'ye geçti.

50'yi aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle Türkiye sanayisinin vazgeçilmez bir hammadde üreticisi durumunda olan Petkim'in ürettiği petrokimyasal ürünler; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj, tekstil sektörlerinin önemli girdileri arasında bulunuyor. Petkim, ayrıca, ilaç, boya, deterjan, kozmetik gibi birçok sanayi kolu için girdi üretiyor.

Petkim 2010 yılında net karını yüzde 14 artırarak 130 milyon TL'ye çıkardı. Şirket bir önceki yıl 114 milyon TL kar açıklamıştı.

2010 yılında ihracatta bir önceki yıla göre yüzde 53 artışla 531 milyon dolar ile bugüne kadar ulaşılan en yüksek rakam yakalandı. Petkim'in 2009 yılı ihracatı 347 milyon dolar seviyesindeydi.

Geçen yıl üretim yüzde 10 artışla 3 milyon 240 bin ton; net satışlar yüzde 41 artışla 2 milyar 909 milyon TL oldu. Bu rakamlar, 2009 yılında sırasıyla 2 milyon 957 bin ton ve 2 milyar 57 milyon TL düzeyindeydi. Aliağa Kompleksi'ndeki 15 fabrikadan 7'si, kuruluş tarihlerinden bugüne en yüksek üretimi 2010 yılında gerçekleştirdi.

Kapasite Kullanım Oranı 2010 yılında yüzde 99 seviyesine ulaştı. Bu rakam bir önceki yıl yüzde 91 düzeyindeydi.

Petkim halen İstanbul Sanayi Odası'nın 'İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' sıralamasında 14'üncü; Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 'En Çok İhracat Yapan 1000 Firma' sıralamasında 14'üncü; Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından açıklanan 'Ege'nin En Büyük 100 Sanayi Kuruluşu' sıralamasında ise 4'üncü sırada yer alıyor.

Törende Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, PETKİM Genel Müdürü Mehmet Hayati Öztürk, PETKİM Genel Müdür Yardımcısı ve Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ege Bölge Müdürü Mehmet Erol, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Ömeroğlu, Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik, Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgutoğuz, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, PETKİM yöneticileri ile davetliler hazır bulundu.

Haberx

Bu haber toplam 899 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.