1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. ABD Güney Çin denizine gemi gönderdi
ABD Güney Çin denizine gemi gönderdi

ABD Güney Çin denizine gemi gönderdi

ABD donanmasına ait bir savaş gemisinin Güney Çin Denizi'nde ilerlediği açıklandı. Çin'in hak iddia ederek Tayvan'la itlafa düştüğü adanın yakınlarında ABD savaş gemisinin olması bir gözdağı olarak yorumlandı.

A+A-

Kuzey Kore, Rusya, İran derken ABD bugün de dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Çin ile karşı karşıya geldi... ABD donanmasına ait bir savaş gemisinin Güney Çin Denizi'nde ilerlediği açıklandı. Çin'in hak iddia ederek Tayvan'la itlafa düştüğü adanın yakınlarında ABD savaş gemisinin olması bir gözdağı olarak yorumlandı.

ABD donanması, Scarborough Adası yakınlarında bir savaş gemisinin seyrettiğini duyurdu. Çin ile Tayvan arasında krize neden olan bu ada parçasının yakınlarında ABD’ye ait bir savaş gemisinin bulunması ABD-Çin arasında gerilime neden oldu.

ABD-Çin ilişkisinin en kilit noktalarından biri olan bölgedeki savaş gemisi hakkında Reuters’a konuşan Kumandan Clay Doss, “Prebbe, Scarborough’un 12 mil açığından geçti. Amacı uluslararası suları korumaktı” ifadesini kullandı. Sosyal medyada birçok kullanıcı ve uzman ABD’nin Çin’e gözdağı verdiğini iddia etti.

GÜNEY ÇİN DENİZİ

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki adalara üs inşa ederek egemenlik hakkı iddiasına, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa Çündao" olarak adlandırılıyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 4419 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.