1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Adem Şimşek: 2015 hedeflerimizi erteledik
Adem Şimşek: 2015 hedeflerimizi erteledik

Adem Şimşek: 2015 hedeflerimizi erteledik

2015’i değerlendiren ve 2016 hedeflerini açıklayan GEMİSANDER Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek,Türk gemi geri dönüşüm sektörünün 2015’te hedeflediği üretimi 2016’ya ertelemek zorunda kaldığını söyledi.

A+A-

Geçtiğimiz yıllarda üretim rekorları kıran Türk gemi geri dönüşüm sektörü, 2015 için koyduğu üretim hedefine ulaşamadı. Türkiye'nin tek gemi geri dönüşüm bölgesi olan İzmir'in Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri 2015 yılına girerken üretim hedefini bir milyon ton olarak belirlemişti. Ancak,7 Haziran ile 1 Kasım seçimleri arasındaki siyasi belirsizlik, yine geçen bu 5 aylık süreçte ekonomide yaşanan olumsuzluklar, Çin'in kütük demir fiyatlarını düşürmesi ve gemi geri dönüşüm ülkeleri arasında son dönemde ortaya çıkan haksız rekabet Türk gemi geri dönüşüm sektörünü olumsuz etkiledi.

Yerimizde saydık

2015’i değerlendiren ve 2016 hedeflerini açıklayan Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, bir milyon ton hurda çelik üretimini hedefleyen Türk gemi geri dönüşüm sektörünün 2015’te hedeflediği üretimi 2016’ya ertelemek zorunda kaldığını söyledi.

112 gemiden 602 bin ton huerda çelik

22 firmanın hizmet verdiği Aliağa gemi geri dönüşüm bölgesinde 2015 yılında işlem gören 112 adet gemiden 602 bin ton hurda çeliğin Türk ekonomisine kazandırıldığını açıklayan Başkan Adem Şimşek, "602 bin ton hurda çelik üretimi sektörümüz adına kötü bir sonuç değil. Hatta geçmiş bazı yıllarda elde ettiğimiz üretim verilerini egale etmiş bulunuyoruz. Ancak kendimizi başarılı olarak addedemeyiz. Zira 2015’te ülkemizin ve sektörümüzün yaşadığı talihsizlikler nedeniyle maalesef yerimizde saydık” dedi.

Dünya petrol fiyatları düşünce...

Türkiye’de son dönemde ağırlıklı olarak petrol arama sondaj platformlarının geri dönüşüme kazandırıldığını belirten Başkan Şimşek, şöyle konuştu: “Dünyada petrol fiyatlarının son 11 yılın en düşük seviyesine inmesi nedeniyle; petrol arama firmaları da küçülmeyi tercih etti. Avrupa ve Akdeniz bölgesindeki büyük petrol firmalarına hizmet veren arama şirketleri, ellerinde bulunan platformları ekonomik ömürlerini tamamlamamasına rağmen hurdaya ayırma kararı aldı. Bizlerde her birinin ağırlığı 10 bin ila 15 bin ton arasında değişen 12 adet platformu geri dönüşüme kazandırdık”

Neyse ki kabus kısa sürdü

7 Haziran seçimlerinden sonra ülkenin hükümetsiz kaldığını ve kurda ciddi değişimler yaşandığını hatırlatan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin son 10 yılda yakaladığı ekonomik istikrar ile birlikte sektörümüzde sürekli artarak yükseliş gösterdi. Ancak 7 Haziran ile 1 Kasım arasında yaşanan süreç domino etkisi yaparak tüm iş dünyasında olduğu gibi bizi de olumsuz etkiledi. Bu süreçte bazı firmalarımız üretimini rölantiye aldı. Neyse ki kabus kısa sürdü. Türkiye 1 Kasım da ‘nerde kalmıştık’ diyerek yoluna kaldığı yerden devam etmeye başladı ve bizlerde diğer birçok sektör gibi rahat bir nefes almış olduk. Türkiye'nin yeniden güçlü bir hükümete kavuşması, istikrar ortamının devam etmesi ve Cumhuriyet tarihimizin en başarılı bakanı olan Binali Yıldırım’ın tekrar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevine getirilmesi hem yüzümüzü güldürdü, hem geleceğe daha umutla bakmamıza vesile oldu, hem de öz güvenimizi artırdı”

Sevindirici gelişmeler de oldu

2015 Yılında yaşanan birçok olumsuzluğa rağmen sevindirici gelişmelerde yaşadıklarını anlatan sözlerine ekleyen Şimşek, “Türk gemi geri dönüşüm sektörünün çevre ve iş sağlığı yönünde gösterdiği büyük gelişim ve teknoloji de geldiği nokta, birçok dünya ülkesine rol model oldu. 2015 yılı boyunca gemi geri dönüşüm faaliyeti yapan tüm dünya ülkelerinin temsilcilerini tesislerimizde ağırladık. Yerinde incelemek, örnek almak ve başarı serüvenimizi birinci ağızdan dinlemek üzere Aliağa’ya gelen yabancı heyetler de sektör paydaşlarımız, ilgili bakanlık yetkilileri ve dünyaca ünlü çevre kuruluşlarının temsilcileri yer aldı. Öte yandan yine Avrupa Birliği (AB) , Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) gibi çeşitli uluslararası kuruluşların tesislerimizde yaptığı incelemelerin hepsinden geçer not aldık. Bu ziyaretler ulusal ve uluslararası basında çok iyi bir şekilde yer aldı. Uluslararası alanda çevre ve kalkınmaya yönelik faaliyet gösteren kuruluşlar tarafından tüm dünyaya 'örnek tesis' olarak gösterilmemiz ve diğer dünya ülkelerinin gemi geri dönüşümde Türkiye’yi rol model seçmesi hem bizim hem de Türkiye adına onur verici bir durumdur” diyerek Türk gemi geri dönüşüm sektörünün teknoloji, yatırım ve yeşil sektör olma hususunda dünyada lider konumda olduğunu söyledi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1530 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.