1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aktivist Gizem Akhan serbest bırakıldı
Aktivist Gizem Akhan serbest bırakıldı

Aktivist Gizem Akhan serbest bırakıldı

Rusya ya'da yaklaşık iki ay önce tutuklanan Greenpeace Türkiye gönüllüsü Gizem Akhan, bugün St. Petersburg'da çıkarıldığı mahkemede kefaletle serbest bırakıldı.

A+A-

Rusya ya'da yaklaşık iki ay önce tutuklanan Greenpeace Türkiye gönüllüsü Gizem Akhan, bugün St. Petersburg'da çıkarıldığı mahkemede kefaletle serbest bırakıldı.

Rusya'nın Pechora Denizi'nde 30 Eylül'de düzenledikleri eylem nedeniyle gözaltına alınan Greenpeace üyelerinden Gizem Akhan, bugün çıkarıldığı duruşmada serbest bırakıldı.Arctic 30 adı verilen Greenpeace grubu üyesi Gizem Akhan, Kuzey Buz Denizi'nde Rusya'nın petrol arama projesini protesto ettiği eylem nedeniyle gözaltına alındıktan yaklaşık 2 ay sonra serbest bırakıldı.

Rusya, Gizem ve diğer Arctic 30 grubu üyelerini 'holiganlıkla' suçlamış, üyelerin birçoğu bu hafta düzenlenen duruşmalarda serbest bırakılmıştı.

St. Petersburg'daki mahmeke, bugünkü duruşmalar öncesinde 24 Kasım'da tutukluluk süresi sona erecek 30 Greenpeace üyesinden 16'sının kefaletle serbest bırakılması kararı vermişti.Gizem Akhan'ın bugün gerçekleştirilen duruşmasında, kefaletle serbest kalmasına karar verildi.

Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede Greenpeace üyelerinin serbest bırakılması için protesto gösterileri düzenlenmişti. CHP, Gizem Akhan'ın duruşmasını takip etmek için Rusya'ya heyet göndermişti.

Mahkeme, serbest bıraktığı her üye için 61 bin dolar kefalet ücreti belirlemişti. Greenpeace, kefalet ücretlerinin bir kısmının ödendiğini ve serbest kalan üyeler için otelde yer ayırıtıldığını belirtmişti.

St. Petersburg'daki duruşmayı CHP milletvekilleri Melda Onur, Veli Ağbaba ve İlhan Cihaner'in yanı sıra AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Salih Kapusuz da takip etti. Onur daha önce “Gizem’i serbest bırakın” yazılı bir tişörtle TBMM Genel Kurulu’na katılmıştı.

SAVCILIK: 24 ŞUBAT'A KADAR UZATILSIN

Cihaner, Twitter'dan paylaştığı mesajda, savcılığın Gizem'in tutukluluk süresinin 24 Şubat'ta kadar devam etmesini talep ettiğini belirtmişti.

Ağbaba ise, "Mahkeme salonu çok rahat. Basın istediği gibi çalışıyor. İzleyiciler rahat, sadece Gizem parmaklıklar arasında" diye tweet atmıştı.

AŞÇILIK YAPIYORDU

"Arctic Sunrise" isimli gemiyle Kuzey Buz Denizi'ne giden 25 yaşındaki Gizem ve 29 arkadaşı 19 Eylül'de Rus devletine bağlı Gazprom Neft'e ait petrol platformunda eylem yaptıkları için gözaltına alındı. Amaçları Kuzey Buz Denizi’ndeki buzulların erimesini hızlandırdığı için Rus enerji şirketinin bu bölgedeki petrol arama çalışmalarını protesto etmekti. Gizem'in gemideki görevi ise aşçı yardımcılığıydı.

"Holiganlık ve güvenlik güçlerine kötü davranma" suçlarından gözaltına alınan Gizem, 63 gündür tutuklu ve 22 yıla kadar hapsi gündemde...Mahkeme daha önce de Gizem'in 20 arkadaşını kefaletle serbest bırakmıştı.

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 848 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.