1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Alaybey ve 9 Eylül vapurları göreve sualtında devam ediyor
Alaybey ve 9 Eylül vapurları göreve sualtında devam ediyor

Alaybey ve 9 Eylül vapurları göreve sualtında devam ediyor

40 yıl içinde İzmirlileri milyonlarca kez Ege’de dolaştıran 9 Eylül ve Alaybey vapurları deniz canlıları için yeni yuva oldu.

A+A-

İzmir Karaburun'daki ‘Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi’ kapsamında batırılan 9 Eylül ve Alaybey vapurları ilgi çekiyor. Alaybey Tersanesi’nde 1976’da inşa edilen yolcu vapurları 9 Eylül ve Alaybey, geçtiğimiz günlerde deniz canlılarına yuva olmaları için batırılmıştı.
9 Eylül ve Alaybey vapurları deniz canlıları için yeni yuva oldu. Görev yaptıkları 40 yıl içinde İzmirlileri milyonlarca kez Ege’de dolaştıran vapurlar, Karaburun açıklarında ‘Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi’ kapsamında batırılırken birkaç gün içinde deniz canlılarının evi oldu. 
‘Şaşırtacak’
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karaburun Belediyesi arasındaki anlaşmayla gemilerin sualtına kazandırılmasında büyük rol oynayan Barış Şendemir ve Hamdullah Aras, ünlü sualtı fotoğrafçısı Bülent Kılınç ile birlikte ilk dalışları yaptı. 25-35 metre aralığında ki batıkların üzerinde ilk dikkat çeken kalamar yumurtaları oldu.
Milyonlarca kalamar yumurtası akıntı ile direkte sallanırken dalgıçlar da doğanın kendini yenileme gücüne hayranlıkla şahit oldu. İki vapurun üst ve iç güvertelerinde ise gümüş balığı sürülerinin şimdiden yuva yaptığı tespit edildi. Batıkların fotoğrafını çeken sualtı görüntüleme uzmanı Bülent Kılınç, “İki tarihi vapur Ege’nin engin maviliklerinde canlı yaşamının devamını sağlıyor. Balık sürüleri ise kendilerine güverteleri yuva edinerek yeni bir yaşamı müjdeliyor. Birkaç yıl içinde bu batıkların barındıracağı canlı çeşitliliği herkesi şaşırtacak. Buna ön çok dalgıçlar ve doğaseverler sevinecek” dedi.


ViraHaber.com

Bu haber toplam 7980 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.