1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Amerika ile aynı minderde güreşemeyiz
Amerika ile aynı minderde güreşemeyiz

Amerika ile aynı minderde güreşemeyiz

İZSİAD'ın konuğu olan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, AB ile ABD arasında imzalanması öngörülen serbest ticaret anlaşmasının vereceği zararı dile getird

A+A-

Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği'ne (İZSİAD) konuk oldu. Yavuz, AB ile ABD'nin serbest ticaret anlaşması imzalaması halinde Türk sanayisinin darbe yiyeceği uyarısında bulundu. Amerikan mallarının sıfır gümrükle Türkiye'ye girmesi halinde kimsenin rekabet edemeyeceğini savunan Yavuz, "Kendi sektörümde ve kendi şirketimde Amerika ile nasıl rekabet edeceğim? Amerika ile aynı minderde güreşemeyiz?" dedi. Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne üyeliğinin çok şey kazandırdığı gibi çok şey de kaybettirdiğini anlatan Yavuz, bu nedenle birçok ülke ile serbest ticaret anlaşması imzalanmak zorunda kalındığını söyledi. Güney Kore'yi örnek gösteren Yavuz, serbest ticaret anlaşmasından sonra Korelilerin Türkiye'ye 5.8 milyar dolar mal satarken, Türkiye'nin bu ülkeye 550 milyon dolar ihracat yapabildiğini dile getirdi.

Hammadde daha ucuz

Yunanistan'ın AB uyum sürecinde yaptığı hataları Türkiye'nin yapmaması gerektiğini dile getiren Yavuz, AB ile ABD arasında imzalanması öngörülen serbest ticaret anlaşmasının yaratacağı tehlikeleri anlattı. Yavuz, bu anlaşmadan sonra Türkiye'nin ABD'den sıfır gümrükle ithalat yaparken, gümrük vergisi ödeyerek ihracat gerçekleştireceğini, bu nedenle de ABD ile mecburen serbest ticaret anlaşmasını imzalayacağını söyledi. Yavuz, "En maksimum üretim yaptığımız sektörde bile ABD bizden 30 kat daha güçlü. Kendi sektörümde ve kendi şirketimde ABD ile nasıl rekabet edeceğim? Aynı minderde güreşemeyiz. Çünkü ABD'dea hem hammadde hem işgücü çok daha ucuz" diye konuştu.

Türkiye'nin 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için üretim maliyetlerini düşürmesi ve enerji ihtiyacını karşılaması gerektiğini belirten Kenan Yavuz, enerji maliyetinin de rekabetçi olması gerektiğini söyledi. Yazın 1 birim, kışın 10 birim olan doğalgaz talebini dengelemenin deveye hendek atlatmaktan zor olduğunu dile getiren Yavuz, "Elektrik üretiminde doğalgazın payı kabul edilebilir sınırların üzerinde. Yenilenebilir enerji derdimize derman olacak bir görüntüde değil. Yeniden fosil yakıtları öne çıkarmalıyız. Milyarlarca ton kömür rezervimiz var. Yatağan'da iki santral çevreyi kirletiyor diye 'dokunma yanarsın' dendi. Kömürümüze, suyumuza sahip çıkmak zorundayız. Nükleer enerjide de hızlanmamız lazım. Korkulu rüyalardan kurtulmanın yolu enerjimizi çeşitlendirmek ve kilovat saatini 8 cent'in altına indirmek."

20 milyar dolar yatırım

SOCAR'ın Aliağa Petkim Yarımadası'ndaki yatırımları ile ilgili bilgi veren Kenan Yavuz, yarımadada liman, rafineri, enerji santralı ve Petkim'i genişletme yatırımları olmak üzere 9 milyar dolarlık yatırımın devam ettiğini açıkladı. TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi) ile beraber 2008-2018 yılları arasında 20 milyar dolarlık yatırım gerçekleşeceğini dile getiren Yavuz, Türkiye'nin 2023 hedeflerine sanayinin ihtiyacı olan ara mamul üretimini güçlendirerek destek vereceklerini açıkladı. Türkiye'nin ekonomide daha hızlı yol alması gerektiğini de dile getiren Yavuz, "Bu hız bize yetmez. Elin adamı yürümüyor, koşuyor" dedi.

 

 

 

 

virahaber.com
 

Bu haber toplam 1077 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.