1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Antalya'da hortum dehşeti!
Antalya'da hortum dehşeti!

Antalya'da hortum dehşeti!

Antalya'da dün gece etkisini iyice artıran kuvvetli yağış ve fırtına yaşamı olumsuz etkiliyor. Fırtına ve sağanak yağmur Aksu çayındaki tekneleri vurdu. 10'a yakın balıkçı teknesi batarken, bir gezi teknesi sürüklendi.

A+A-

Antalya'da geçen çarşamba günü başlayan ve dün gece etkisini iyice artıran kuvvetli yağış ve fırtına yaşamı olumsuz etkiliyor. Kentin birçok noktasında fırtına nedeniyle tekneler battı, ağaçlar ve aydınlatma direkleri devrildi. Çöp konteynerleri ve tabelalar yola savruldu. Fırtına nedeniyle elektrik tellerinin zarar görmesi nedeniyle birçok bölgeye enerji verilemiyor. Antalya Havalimanında çıkan hortum sonucunda otobüs devrildi, uçaklar hasar gördü.

Antalya'nın Konyaaltı ilçesindeki Balıkçı Barınağı açıklarında ve Antalya Havalimanı çevresinde hortum oluştu. Havalimanı'nda bir otobüs şiddetli fırtınadan devrilmesi sonucu 12 kişi yaralandı.

Antalya'da devam eden fırtına ve sağanak yağmur Aksu çayındaki tekneleri vurdu. 10'a yakın balıkçı teknesi batarken, içinde restorant bulunan bir gezi teknesi fırtına sebebiyle halatları kopunca kameralar önünde sürüklenmeye başladı. Önüne üç küçük tekneyi de katan büyük tekneyi durdurmak mümkün olmadı. İçinde kimsenin bulunmadığı tekneler 1,5 kilometre boyunca sürüklenip Aksu Çayının denizle buluştuğu noktaya doğru gözden kayboldu. Üç küçük tekne denize kavuşurken tur teknesi denize 300 metre kala çayın kenarında durdu.

Fırtına ve sağanak yağmur sebebiyle su debisi yükselen Aksu Çayında bulunan balıkçı tekneleri fırtınanın da etkisiyle adeta savruldu. 10'a yakın küçük balıkçı teknesi batarken önüne üç küçük tekneyi alan büyük tur teknesi herkesin gözü nünde çayda sürüklenmeye başladı. Önüne üç küçük tekneyi de alan tur teknesini durdurmak mümkün olmadı. İçinde kimsenin bulanmadığı tur teknesi bir süre sonra Aksu Çayının denizle buluştuğu noktaya doğru gözden kayboldu. üç küçük tekne denize kavuşurken tur teknesi 300 metre kala çayın kenarında durdu. Bölgeye kurtarma ekipleri sevk edilirken, nehir kenarında bir teknenin içinden gelen sesi duyan sivil polisler teknede mahsur kalan köpeği alıp kıyıya çıkardılar.

FİNİKE'DE 50 DEKARDA ZARAR VAR

Finike'ye bağlı Hasyurt Mahallesi'ndeki Finike Belediyesi piknik alanında başlayan, saat 07.40'da denizden girerek, Kumluca'ya bağlı Salur Mahallesi'ne ilerleyen hortumun ilk belirlemelere göre 20 serada yaklaşık 50 dekar alana zarar verdiği tespit edildi. Hortum geçtiği noktalarda enerji nakil hatlarına da zarar verdi, ağaçları devirdi.

'KAMERİYELERİ KALDIRIP, BİRBİRİNE ÇARPTI'

Bölgedeki bir sitede oturan Ahmet Sarıoğlu, hortum anını şöyle anlattı: "Hortum oluştu, denizden geldi, ışık saçtı. Ondan sonra elektrikler kesildi ve de bizim bahçelerdeki kameriyeleri kaldırıp, birbirine çarparak, bahçeye yaydı ve bu hasar ortaya çıktı. Çevremizdeki seralar bayağı bir zarar gördü. Bizdekiler önemsiz. Onların durumu gerçekten içler acısı. Allah yardımcıları olsun."

DEMRE'DE FIRTINA SERALARI VURDU

Antalya'nın Demre ilçesinde de şiddetli fırtına seraların plastik örtülerini uçurdu. Gürses Mahallesi'nde Nuri Kahya'ya ait 13 dönümlük biber serası büyük ölçüde zarar gördü. Nuri Kahya, "Çatı sağlam kaldı. Örtüyü yenileyebilsek ürünü kurtaracağız. Ama fırtına çok şiddetli. Bir şey yapmak mümkün değil" dedi.

YATIN DİREĞİ DEVRİLDİ

Üçağız Mahallesi'ndeki yat limanında bağlı olan 15 metrelik yatın direği de fırtına nedeniyle koptu. Direk Mustafa Gökkaya'ya ait 'Cennet Kekova' adlı yatın üzerine devrildi. Her iki yatta da hasar meydana geldi.

Vali Münir Karaloğlu, bölgede incelemelerde bulundu. Vali gazetecilere yaptığı açıklamada, “Üç gündür Antalya'da beşinci hortum vakasını bugün Antalya merkez havaalanımızı da içine alacak şekilde yaşadık. Saatte 133 kilometre hızla güney yönlerinden esen bir fırtına ve hortum oluştu. Havalimanımızda maalesef 2 otobüsümüz, 1 minibüsümüz, 2 merdivenimiz devrildi. 2 uçakta ve 1 polis helikopterinde de kısmi hasarlar oluştu” dedi.

VALİ: 12 YARALI HASTANELERE SEVK EDİLDİ

Havalimanında yolcu otobüslerindeki yolcuların da içerisinde bulunduğu 12 yaralı olduğunu aktaran Vali, "Yaralılar havaalanından hastanelerimize sevk edildi. Bunların içinde hayati tehlikesi olan yok. Sarı ve yeşil kod hastalarımız. Şu anda Antalya Havalimanı hem geliş hem gidiş yönünde hava trafiğine açık. Herhangi bir sorun yok" diye konuştu.

ENERJİ BAKANI: TRAFO MERKEZLERİNDE ELEKTRİK YOK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmezi, Taksim'de bulunan Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ (BEDAŞ) Genel Müdürlüğü'nde açıklama yaptı. Antalya'da 260 trafo merkezinde elektrik olmadığını ve 80 bin evin kesintiden etkilendiğini açıkladı. Isparta'da da 140 trafo merkezinde enerji olmadığını ve 20 bine yakın kişinin etkilendiğini söyleyen Dönmez, tedbir amacıyla bazı elektrik dağıtım şirketlerinin enerjiyi kestiğini belirtti.

Dönmez "Büyük bir oranda gün içerisinde Antalya'ya enerji vermeye başlayacağız" dedi.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI: 229 BİNA HASAR GÖRDÜ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Antalya’daki fırtına ve hortum felaketleri ile ilgili rakamları açıkladı. Kurum, “2 vatandaşımız hayatını kaybetti. 13 vatandaşımız yaralandı. 1 vatandaşımızın ise kayıp bilgisi var. Arama çalışmaları devam ediyor. Yaptığımız tespitlere göre Kumluca’da 2 bina tamamen yıkılmış vaziyette. 21 ağır hasarlı, 208 az hasarlı olmak üzere toplamda 229 binada hasar tespiti yapılmış. Ekiplerimiz olay yerinde çalışmalarına devam ediyorlar” dedi.

DOLU YAĞDI, TRAFİK KİLİTLENDİ

Muratpaşa ilçesi Lara sahilinde hortum oluştu. Denizde başlayan hortum karada ilerleyerek seralara zarar verdi. Kırcami bölgesindeki çok sayıda sera hortum nedeniyle hasar gördü. Kent merkezinde hortumun görüldüğü diğer bir nokta ise Antalya Havalimanı çevresi oldu. Güzeloba Mahallesi'nde oluşan hortum havalimanı kadar ilerledikten sona etkisini kaybetti. Hortumun geçtiği noktalarda ağaçlar devrildi, tabelalar uçtu, enerji nakil hatları zarar gördü.

Kuvvetli yağış ve fırtına kent merkezinde trafiği de olumsuz etkiledi. Yağmurun zaman zaman yerini dolu yağışına bırakması nedeniyle sürücüler zor anlar yaşadı. 100. Yıl Bulvarı, Yener Ulusoy Caddesi, Güllük ve Konyaaltı caddelerinde görüş mesafesinin kaybolması nedeniyle sürücüler ilerleyemedi ve durmak zorunda kaldı. Yağış nedeniyle kent genelinde çok sayıda maddi hasarlı kaza da meydana geldi. Kentin ana bulvarı 100. Yıl'da ağaçlar yola devrildi ve ulaşım güçlükle sağlanıyor.

Kent merkezinde saatteki hızı 103 kilometreye ulaşan rüzgar, Muratpaşa ilçesi Güvenlik Mahallesi'nde bir caminin minaresinin yıkılmasına neden oldu. Minarenin devrilen parçaları nedeniyle caminin bazı camları kırıldı, çevresindeki ağaçlar ve oturma alanları zarar gördü.

Kuvvetli rüzgar denizde ise dev dalgaları oluşturdu. Konyaaltı sahilinde oluşan dalgaların boyu 5- 7 metreye ulaştı. Falezlere çarpan dalgaların boyu ise 20- 30 metreyi buldu.

HEYELAN OLUŞTU

Konyaaltı ilçesi Altınyaka Mahallesi Üçoluk mevkiinde ise aşırı yağış nedeniyle heyelan oluştu. Heyelan nedeniyle karayolunda göçük meydana geldi. Üçoluk ve Konyaaltı ilçesi arasındaki yol ulaşıma kapandı.

RÜZGAR HIZI 103 KİLOMETRE

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada Antalya kent merkezine son 24 saatte metrekareye 90 kilogram, Kemer ilçesine 111 kilogram yağış düştüğü belirtildi. Açıklamada, kent merkezindeki rüzgar hızının saatte 103 kilometreye ulaştığı vurgulanırken; rüzgar hızının Kemer'de 96, Aksu'da 91 ve Serik'te ise 88 kilometre olduğu belirtildi.

Vira Haber

Bu haber toplam 3749 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.