1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. AP'nin yeni kararı bütün dünya denizciliğini ilgilendiriyor
AP'nin yeni kararı bütün dünya denizciliğini ilgilendiriyor

AP'nin yeni kararı bütün dünya denizciliğini ilgilendiriyor

Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi, uluslararası deniz taşımacılığını Avrupa Birliği Karbon Ticareti Sistemi (ETS – Emissions Trading System)'ne dâhil etmeye yönelik tek taraflı bir karar aldı.

A+A-

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), 16.12.2016 tarihinde yayımladığı bir sirkülerde, Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi'nin, uluslararası deniz taşımacılığını Avrupa Birliği Karbon Ticareti Sistemi (ETS – Emissions Trading System)'ne dâhil etmeye yönelik tek taraflı bir karar aldığı ifade etmektedir. ICS'ye göre bu durum, AB'ye üye olmayan ülkeler tarafından oldukça endişe verici bulunacak ve IMO'da CO2 salınımını azaltmak için alınması gereken yeni tedbirlerle ilgili halen devam etmekte olan tartışmaları olumsuz etkileyecektir.

ICS Politika ve Dış İlişkiler Direktörü Simon Bennett, "ICS; çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerden oluşan IMO Üyeleri'nin, CO2 azaltımıyla ilgili ciddi hedeflerin belirlendiği ve bunların gerçekleşmesine için bir mekanizmanın geliştirildiği CO2 stratejisi benimseyeceklerinden emindir. Fakat AB'nin tek taraflı kararları, bu karmaşık sürecin yürütülmesine yardımcı olmamaktadır," yorumunda bulundu.

ETS'nin deniz taşımacılığı için uygun bir sistem olmadığını belirten Mr. Bennett şöyle devam etti: "Sistemin tek taraflı olarak küresel deniz taşımacılığı için zorunlu bir uygulama haline getirilmesi, Çin gibi Asya ülkeleriyle ticari konularda sıkıntı yaşanmasına ve piyasada aksaklıklara neden olacaktır. AB Karbon Ticareti Sistemi uluslararası havacılık sektörü için zorunlu tutulduğunda da başarısızlıkla sonuçlanmıştı."

ICS sirkülerinde yakıt vergisi konusuna da değinilmektedir. Buna göre, IMO Üyeleri CO2 salınımının azaltılması için piyasaya dayalı bir tedbir uygulamaya karar verirse, sektörün tercihi küresel bir yakıt vergisi yönünde olacaktır. Bu durumda, ekonomik kalkınma ve ticari ilişkilerle ilgili endişeler taşıyan gelişmekte olan ülkelerden tam destek alması gerektiği hatırlatılmaktadır.

Komite raporunun 2017 başlarında Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda oylanması beklendiği için ICS; Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nu, AB Üye Devletleri ve Avrupa Komisyonu'nu bu raporu veto etmeye ikna etmek amacıyla Avrupa Topluluğu Armatörler Birliği (ECSA)'yle yakından çalışmaktadır. 

Kaynak: Uluslarası Deniz Ticaret Odası (ICS)

Bu haber toplam 3930 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.