1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Atatürk: "Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz"
Atatürk: "Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz"

Atatürk: "Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz"

Türkiye'nin ilk Cumhurbaşkanı ve ulu önderi Mustafa Kemal Atatürk, 93 yıl önce bugün, "Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz" demişti.

A+A-

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, yarın tüm yurtta coşkuyla kutlanacak. Bugünün ise cumhuriyetin ilanı açısından bir başka anlamı var. Mustafa Kemal Atatürk, 28 Ekim 1923 akşamı yakın arkadaşlarını Çankaya'da yemeğe çağırmış ve onlara, "Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz" demişti. Böylece bu söz, tarihe geçen en önemli Atatürk sözleri arasındaki yerini almıştı.

Atatürk, milletvekilleri ile görüştükten sonra taslağı hazırlanan cumhuriyet önergesi, 29 Ekim günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu. Meclis önergeyi kabul etti. Böylece Türkiye'de cumhuriyet kuruldu. Mustafa Kemal Atatürk, kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı oldu. Cumhuriyet'in ilanı yurtta sevinç ve coşku ile karşılandı.

Türk milleti 93 yıldan beri her 29 Ekim’de cumhuriyete sahip çıkmış ve o günleri, o günlerin kahramanlarını büyük bir saygı ile anmıştır. Cumhuriyet'i korumak, kollamak ve yaşatmak her yurttaşın asli görevidir.

Yarın tüm yurtta aynı coşkuyu birkez daha yaşamak dileğiyle...

virahaber.com

cumhuriyet.jpg

Bu haber toplam 17031 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.