1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Avustralya’da 106 yıldır yüzen orman
Avustralya’da 106 yıldır yüzen orman

Avustralya’da 106 yıldır yüzen orman

Avustralya’nın Homebush Körfezi, kullanılmayan bir tersanenin kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Ancak burayı ünlü kılan 102 yıllık bir taşıma gemisinin, doğanın gücünü ve üretkenliğini ortaya seren dönüşümüne ev sahipliği yapması.

A+A-

Avustralya’daki yüzen orman görenleri şaşırtıyor! Avustralya’da, Sidney’in hemen batısında yer alan Homebush Körfezi, artık kullanılmayan bir tersanenin kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. 20. Yüzyılın ortalarına dek çalışan bu eski tersane, artık işlevsiz hale gelen büyük gemilerin hurdaya çıkarılmasına ya da işe yarar parçaların geri dönüştürülmek üzere ayrılmasına yaramış. Ancak tersanenin ilgi çekici yönü, bambaşka bir durumdan kaynaklanıyor.

Tersane, 102 yıllık bir taşıma gemisinin, doğanın gücünü ve üretkenliğini ortaya seren dönüşümüne ev sahipliği yapmasıyla ünleniyor. SS Ayrfield, Homebush Körfezi’ndeki birçok görevden uzaklaştırılmış gemi arasında yer alıyor, ancak onu diğer gemilerden ayıran şey, paslanmış gövdesini süsleyen inanılmaz yapraklar ve dallar.

Sıra Dışı Bir Dönüşüm Hikayesi

Öykünün başlangıcına gelirsek, II. Dünya Savaşı’nda görev almış olan, 1.140 tonluk SS Ayrfield gemisi tersaneyi ziyaret etmek zorunda kalan gemilerden biri olarak belirleniyor. 1911 yılında İngiltere’de inşa edilmiş olan bu gemi, Sidney’de kömür taşıma gemisi olarak kullanılırken, ıı. Dünya Savaşı sırasında Pasifik bölgesinde konuşlandırılan Amerikan askerlerine malzeme nakletmek için kullanılıyor. Atlattığı badirelerden sonra, 1972 yılında emekli edilerek sökülmek üzere Homebush Körfezi’ne getirilmiş olsa da, geminin bundan sonraki hayatı bambaşka bir çizgide devam ediyor.

Tersanenin söküm alanındaki operasyonların aniden sona ermesiyle birlikte, Ayrfield da dahil olmak üzere, birçok büyük gemi geride bırakılıyor. Buradaki kimyasal atıklar ve çevre kirliliği nedeniyle oldukça rahatsız edici bir bölge olarak ünlenen tersane, birkaç on yılda sıra dışı bir oluşuma ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Yüz yaşını devirmiş bir taşıma gemisi olan Ayrfield, zamanla yüzen bir ormana evriliyor. Ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler için bir yuva olan gemi, görenleri masalsı görüntüsüyle büyülüyor.

Yüzen Ormanın Büyüleyici Gücü

Aslında Homebush’taki bu alanın endüstriyel kimyasallardan temizlenmesi için 2008 ve 2010 yılları arasında büyük çabalar sarf edilmiş. Örneğin tersanenin yakınındaki Brickpit Ring Walk isimli endüstriyel bölge, 1911’den 1980’lere kadar tuğlaların pişirildiği bir yerken, şimdilerde özenle korunan doğal bir habitat olarak tanımlanıyor. Bu yüzen orman, Ayrfield’in içinde büyüyüp geliştikçe, doğanın gücünü görmek isteyen meraklılar için ilgi çekici bir yer olarak dilden dile yayılıyor. Burası körfezin endüstriyel geçmişinin bu garip güzel kalıntısının gizemli manzarasını yakalamak isteyen fotoğrafçılar için artık popüler bir yer haline geliyor.

Yüzen Orman olarak da anılan güzel gösteri, bir çeşit gemi mezarlığı haline gelen bölgeye biraz olsun hayat katıyor. Mangrov ağaçlarıyla yeşeren ve zenginleşen gemi, görkemli varlığı sayesinde ziyaretçileri çekmeye devam ediyor.

yuzen-orman-1.jpg

yuzen-orman.jpg

yuzen-orman-2.jpg

yuzen-orman-4.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 3309 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.