1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Bakan Arslan: "Bizi mahcup etmeyin"
Bakan Arslan: "Bizi mahcup etmeyin"

Bakan Arslan: "Bizi mahcup etmeyin"

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yapılan yeni düzenleme ile 6 bin yabancı bayraklı teknenin Türk bayrağına geçmesini beklediklerini söyledi. Tekne sahiplerine seslenen Arslan, "Bizi mahcup etmeyin" dedi.

A+A-

Yaşar Özer / Vira Haber
twitter: @yasarozer8

CNR EXPO Yeşilköy’de düzenlenen CNR Avrasya Boat Show fuarı'nın VIP açılışı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımı ile gerçekleşti. Fuarın açılışına Bakan Arslan'ın yanı sıra, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve İMEAK DTO Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu da katıldı. Denizcilik sektörünün önde gelen isimlerinin yer aldığı açılışa, medya mensupları ile iş ve sanat dünyasından önemli temsilciler de katılım sağladı.

Bakan Arslan açılışta yaptığı konuşmada, Türk bayrağına geçişi kolaylaştıran düzenlemeden gri bayrağa düşme tehlikesinin atlatılmasına kadar birçok konuya değindi. Yapılan yeni düzenleme kapsamında 6 bin teknenin Türk bayrağına geçmesini beklediklerini dile getiren Arslan, "Bu düzenlemeden sonra Türk bayrağına hala geçmeyen Türk sahipli tekneler olursa, onlar için de kısıtlayıcı düzenlemeler yapacağız. Teşvik getirdiğimiz gibi Türk bayrağına geçmeyen yabancı bayraklı Türk sahipli tekneler için de zorluk getireceğiz" ifadelerini kullandı.


İlgili haber: Denizcilik sektörüne "Türk bayrağı" müjdesi


"Denizciliğimizi daha da ileriye taşıyacağız"

Konuşmasına Başbakan Binali Yıldırım’ın selamlarını ileterek başlayan Bakan Arslan, "Denizciliğin ülkemiz için çok önemli bir sektör olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama asıl önemli olan bunun bizim dışımızda da bilinmesi. Cumhurbaşkanımız ve başbakanımız başta olmak üzere buna çok önem veriyoruz. Sektörümüz adına devletimize gelen her problem bir şekilde çözülüyor. 14 yılda birçok önemli sorunu çözdük. Denizciliğimizi her daim ileriye taşıdık. Daha da ileriye taşıyacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

CNR Avrasya Boat Show’un ülkemizin imkanlarının sunulması açısından çok önemli olduğunu belirten Bakan Arslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz denizcilikten sorumlu bakanlık olarak üzerimize düşeni yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Modernleşmenin ve çağdaşlaşmanın en önemli etkenlerinden biri denizcilik, biz de buna göre hareket ediyoruz. Dünya ticaretinden pay almanın yolunun da denizcilikten geçtiğini biliyoruz. Hükümetimiz 14 yıl boyunca bu konuda çok ciddi adımlar attı. Bu anlamda müteşekkiriz.”

altayl.jpg

Bakan Arslan'dan sektöre "beyaz bayrak" teşekkürü

2004 yılından 2016 yılına kadar denizcilikte yapılan düzenlemelerle büyük başarılar elde edildiğini kaydeden Arslan, şunları söyledi: "Denizcilikte çok önemli bir mesafe aldık ama daha yolumuz var. Hükümet ve sektörün işbirliği ile Türk bayraklı gemilerin saygınlığını artırmak için önemli bir mücadele verildi. Beyaz listedeki konumumuz devam ediyor. 2016 bu açıdan kritik bir seneydi. Bu konuda sektöre teşekkür ediyorum. Onlarla el ele vererek bu önemli başarıyı koruduk ve korumaya da devam edeceğiz. Hedeflerimize ulaşmak için birlikte hareket etmek ve birlikte kazanmak gerektiğinin de farkındayız."

Cari açığın azaltılması anlamında denizcilik sektörünün en önemli sektörlerden biri olduğunu belirten Arslan, "Küresel anlamda tercih edilen ve güçlü itibarı olan bir ülke olmak yolunda hedefimizi sürdürüyoruz. Türkiye olarak denizciliğin bileşenleri ile ilgili dünyada yüzde 1 ile yüzde 2 arasında bir payımız var. Temel hedefimiz bu payı yakın gelecekte iki katına çıkarmak. Orta ve uzun vadede de dört katına çıkarmak. Gemi inşadaki potansiyelimizi kısa vadede daha da artırmayı düşünüyoruz. Kruvaziyer gemilerinin limanlarımızdaki artırımını teşvik edecek çalışmalar yapıyoruz. Bu anlamda İstanbul'da yeni liman çalışmamız da var. Zamanı geldiğinde bu projemizi de açıklayacağız. Yüksek ve istikrarlı büyüme için kamu yatırımlarının özel yatırımlarla bütüncül bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini biliyoruz. Bu konuda işbirliği yapıyoruz. Bu işbirliğine de devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"6 bin teknenin Türk bayrağına geçmesi mümkün"

Kendisinden önce yapılan konuşmalarda yapılan düzenlemeler ve alınan kararlarla ilgili güzel ifadelerde bulunulduğunu söyleyen Arslan, "Öncelikle yaptığımız uygulamaları devam ettireceğimizi vurgulamak istiyorum. Türk bayrağına geçisin olmazsa olmak olduğunu bir kez daha söylemek istiyorum. Vergiden kaynaklı dezavantajları kaldırarak teknelerin Türk bayrağı çekebilmesi için gereken düzenlemeleri yaptık. Bunlar resmi gazetede yayımlandı. KDV’yi yüzde 1’e indirdik. ÖTV ise sıfırlandı. Bu düzenleme sonrasında yabancı bayraklı Türk sahipli 6 bin teknenin Türk bayrağına geçmesi mümkün. Bu teknelerin Türk bayrağına geçişini özellikle bekliyoruz. Türk bayrağına hala geçmeyen Türk sahipli tekneler olursa, onlar için de kısıtlayıcı düzenlemeler yapacağız. Teşvik getirdiğimiz gibi geçmeyenler için de zorluk getireceğiz. Bizi mahçup etmemeleri için bunu da belirtmekte fayda var" diye konuştu.

Son olarak CNR Avrasya Boat Show gibi fuarların sektörün geldiği noktayı gösterdiğini belirten Arslan, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: "Denizcilikte geldiğimiz noktayı bizim bilmemiz yetmiyor. Bunun dünyada da bilinmesi gerekiyor. Bu fuar bu açıdan çok önemli. Bu tip fuarları destekliyoruz. Katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz. Bu tarz çalışmalar bu sektörün bereketini artıracak. Bugüne kadar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Sektörümüzü daha ileriye taşımak adına 'tam yol ileri' diyorum. Herkese saygılar sunuyorum."

Fuar 10 gün boyunca devam edecek

Bugün VIP açılışı gerçekleştirilen CNR Avrasya Boat Show fuarı, yarından itibaren 19 Şubat Pazar günü akşamına kadar tüm ziyaretçilere açık olacak. 

Bu haber toplam 2743 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.