1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bakan Yıldırım ESTİM’i açtı
Bakan Yıldırım ESTİM’i açtı

Bakan Yıldırım ESTİM’i açtı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ''10 sene önce Türkiye, birkaç milyon doları bulamazken, şimdi milyar dolarlık projeleri, bütçeden değil, yap-işlet-devret modeliyle, kamu-özel sektör ortaklığıyla yapar hale geldi'' dedi.

A+A-

Esenler Belediyesi Toplumsal İletişim Merkezi'nin (ESTİM) açılış töreninde konuşan Bakan Yıldırım, İstanbul'un Türkiye'nin bir özeti olduğunu belirterek, ''Dolayısıyla İstanbul'a, İstanbul'da yaşayan milyonlarca hemşehrimize ne hizmet yaparsak hakkıdır, yeridir'' diye konuştu. Yıldırım, Türkiye'nin göz bebeği, yedi tepeli İstanbul'a, 7 tane dünyanın en büyük projesini de yaptıklarını, bu projelerden birisinin, asrın projesi Marmaray olduğunu anlatarak, şunları kaydetti: ''Asrın projesi Marmaray, Sultan Abdülmecid tarafından hayal edilmiş ve Sultan Abdulhamid tarafından projeleri yaptırılmış. Bu arada 10 Şubat Sultan Abdulhamid'in vefatının yıl dönümü. Sultan Abdulhamid maalesef bizlere yanlış tanıtıldı. Sultan Abdulhamid, Osmanlı tarihinin en zor şartlarında, en büyük başarıya imza atan bir karış Osmanlı toprağını düşmana kaptırmayan bir sultandı. Bugün Türkiye topraklarında, Ortadoğu'da, Balkanlar'da ne kadar eser varsa, hepsi Sultan Abdulhamid dönemine aittir. İstanbul-Bağdat demiryolu, İstanbul-Hicaz demiryolu, Anadolu'daki 10 bin kilometrelik demir yolu hattı. İstanbul Üniversitesi. Mülkiye, Rüştiye bilimum mühendislik okulları, Sultan Abdulhamid'in eserleridir. Bu sultanı bize Ermeni komitacılar, 'kızıl sultan' olarak tanıttılar. Ben herkesin Sultan Abdulhamid'in hayatını çok iyi okumasını istiyorum. Allah mekanını cennet eylesin, bu vesileyle anmış olalım.''

Bakan Yıldırım, Marmaray projesinin ardından İstanbul-Ankara'yı 3 saate indirecek yüksek hızlı tren projesinin bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: ''Bu proje de 1970 yılından beri İstanbulluların gündemindedir. Ben daha lise talebesiydim, o zaman siyasetçiler 'Ankara-İstanbul sürat demiryolu olacak, seyahat süresi 3 saate inecek' diye propaganda yapıyorlardı. Ama aradan Sultan Abdulhamid'in tahtta kaldığı süre kadar süre geçti. 2003'e kadar projede hiçbir şey değişmedi. Ta ki AK Parti iktidara geldiği zaman... Hem Marmaray'ı hem Ankara-İstanbul hızlı tren projesine başladık ve bu yıl inşallah ikisini de İstanbulluların hizmetine açacağız. Marmaray bittiğinde, Avrupa yakasından Asya yakasına bir günde 1,5 milyon İstanbullu rahatlıkla gidip gelebilecek ve İstanbul'un en büyük sorunlarından olan toplu taşımacılık büyük ölçüde rahatlayacak. Tabii sadece Marmaray'ı tek proje olarak düşünmememiz lazım. Kartal-Kadıköy'e bağlantısı olacak. Bu taraftan Yenikapı, Maslak'a bağlantıları olacak. Havaalanına bağlantı olacak. Kuzey-güney bağlantılarının tamamı da projeye Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy gibi bağlantılar da yapılmış olacak. Adeta bir raylı sistem ağı, İstanbul'a kazandırılmış olacak. Böylece toplu taşımanın İstanbul içerisindeki raylı sistemin payı yüzde 35'in üzerine çıkacak.'' Yıldırım, artık insanların trafikte araçlarıyla Üsküdar'dan çıkıp, Yenikapı'ya gelmek için saatlerce yollarda çile çekmeyeceğini belirterek, ''Üsküdar'da binecek 4 dakikada Sirkeci, 10 dakikada Yenikapı, 15 dakikada Kazlıçeşme'' dedi.

-''İstanbul'a bir tüp geçit yetmez dedik''-

Bakan Yıldırım, İstanbul'a yapacakları tüp geçidin bir tane olmasının yetmeyeceğini düşündüklerini ifade ederek, ''İstanbul'a bir tüp geçit yetmez dedik. Bir de lastik tekerlekli araçların geçeceği, hemen onun yanına ikinci tüp geçidi başladık. O da Sarayburnu-Haydarpaşa arasında direkt araçların geçeceği bir tüp geçit. Onun da inşaatı tüm hızıyla devam ediyor. 2015'te de bunu tamamlamış olacağız. Etti 3. Dört, İzmir'le İstanbul arasına 433 kilometre otoyol yapıyoruz. Bunun için de 3 bin 800 metrelik dünyanın üçüncü en uzun asma köprüsü İzmit-Körfez geçişi var. Dilovası ile Altınova arasında yapılacak köprü, dünyanın üçüncü en uzun köprüsü. Bunu da 2015'te tamamlamış olacağız'' diye konuştu. Beşinci projelerinin 3. Boğaz Köprüsü olduğunu söyleyen Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: ''Garipçe ile Poyrazköy arasında geçişi sağlanacak köprü, Kuzey Marmara otoyoluyla birlikte İstanbul'un üçüncü çevre yolu olacak. Bu köprüde bir ilki gerçekleştiriyoruz; 4 şerit gidiş, 4 şerit geliş, ortasında iki şeritte demiryolu olacak. Yani toplam köprü açıklığı 55 metre. Dünyada bu kadar genişlikte ilk defa yapılacak bir köprü olacak. Bunu da İstanbul'a kazandırıyoruz. 2015 yılında bu projeyi de tamamlıyoruz. Bu sene kulelerin, köprü ayaklarının yükseldiğini göreceksiniz.

Bir başka projemiz, o da dünyanın en büyük havalimanını, üçüncü havalimanını İstanbul'a kazandırıyoruz. Bütün etapları tamamlandığında 150 milyon kapasiteye ulaşacak. Yani İstanbul'un nüfusunun 10 katından daha fazla bir kapasiteye ulaşacak. 50 yıllık İstanbul'un hava trafiğini çözecek büyük bir havalimanı. Şu anki mevcutların içerisinde en büyüğü olacak. Ve nihayet Kanal İstanbul... Sayın Başbakanımızın kamuoyuyla paylaştığı Kanal İstanbul projesiyle birlikte 7 tepeli İstanbul'a 7 proje... Bunların tutarı ne kadar diye sorarsanız söyleyeyim. 65 katrilyon. İstanbul için helali hoş olsun. Bunların birçoğunu da üçüncü havalimanı, İstanbul-İzmir Otoyolu, 3. Boğaz Köprüsü, ikinci tüp geçiş, bunları devlet bütçesinden 5 kuruş harcamadan kamu-özel sektör ortaklığıyla gerçekleştiriyoruz.''

İzmir-İstanbul otoyolu İzmit Köprüsü'nün 11 katrilyonluk bir proje olduğuna işaret eden Yıldırım, ''Ne anlama geliyor diye sorarsanız. Birleşmiş Milletler'e üye devletler var. Bunların 53 tanesinin yıllık milli gelirinden fazla. Türkiye'nin 1950 yılındaki milli gelirinden fazla. 10 sene önce Türkiye birkaç milyon doları bulamazken şimdi milyar dolarlık projeleri bütçeden değil, yap-işlet-devret modeliyle, kamu-özel sektör ortaklığıyla yapar hale geldi. Bunun arkasında ne var- Bunun arkasında 75 milyonun duası ve desteği var. Saliha Teyze gibi milyonların duası ve desteği var. Güven ve istikrar var. Bu güven ve istikrar sayesinde, Türkiye bugün bölgede ve dünyada sesine kulak verilen ülke haline geldi. Bugün Türk vatandaşı gururlu taşıdığı pasaportla her yerde itibar görüyor. Bu itibarı bizim vatandaşımız çok bekledi. Yıllarca örselenen, itilen, kakılan, gümrük kapılarında, sınır geçişlerinde eza, cefa çeken vatandaşımız, bugün bu ülkenin ay yıldızlı pasaportunu taşımaktan gurur duyuyor. Bu önemli bir şey. Bunu sağlayan ülkedeki güven ve istikrar, kuvvetli siyasi iradedir'' ifadelerini kullandı.

-Hızlı Geçiş Sistemi-

Bakan Binali Yıldırım, köprülerde KGS'yi kaldırıp Hızlı Geçiş Sistemi'ni kurduklarını anımsatarak, şunları söyledi: ''Tabi yeni bir hizmet yaparken mutlaka riskleriniz olur. Hiçbir hizmeti bugüne kadar sorunsuz çözemedik. Hayırlı bir iş yaparsanız mutlaka önünüze çıkan olur. Yaptığınız hiçbir hizmette cezasız kalmıyor. Ama hizmeti yapmaktan geri mi kalacağız- Hep mücadele edeceğiz. Engelleri ortadan kaldıracağız hem de hizmeti yapacağız. Bahanelere sığınmayacağız. Eğer öyle yapsaydık bugün Türkiye 6 bin kilometre bölünmüş yolun üzerine 16 bin 500 kilometre bölünmüş yol koyamazdı. 6 vilayetini bölünmüş yolla birbirine bağlayabilen Türkiye, bugün 74 vilayetini birbiriyle bölünmüş yolla bağlayabildiyse, bu hizmette kararlılığın, hizmette vatandaşı yüceltmenin bir sonucudur.

Millete efendilik yok, millete hizmet var. Bu millete hizmet eden, bu milletin efendisi olur. Başta sayın Başbakanımız gece demez, gündüz demez bir vatandaşın bir meselesi olduğunda, 3'te de olsa 4'te de olsa gece arar, onun hesabını sorar. Sağlığını bile yer yer ihmal etme pahasına, Türkiye'nin her tarafında, karış karış vatandaşımızın derdiyle hemhal olur. Her Bakanlar Kurulu toplantısında, vatandaşlardan aldığı mektupları bakanlara dağıtır ve bir sonrasında da onun raporunu alır.

Böyle olduğu için vatandaş da destekliyor. AK Parti'nin adına falan destek vermiyor. Adı 'AK' olduğu için, hizmetleri ak olduğu için, yaptığı vatandaşın beğenisini kazandığı için, destek veriyor. Yoksa kimsenin ak yüzüne, kara kaşına meraklı değil millet. Hizmet yapmayanı kenara bırakmayı da milletimiz iyi biliyor. Siyasi tarihimiz bunun örnekleriyle doludur. Türkiye'de sadece kalkınmanın adresi olmadık, Türkiye'de sadece sağlık reformlarını, eğitim reformlarını, yargı reformlarını yapan ülke olmadık. Ülkemizin içeride ve dışarıda itibarını yükselten bir Türkiye'yi bugün hep birlikte inşa ettik, imar ettik. Bu hizmetlerin hepsi sizin yaptıklarınız, başka belediyelerin yaptıkları, bakanlıkların yaptıkları, özel idarelerin yaptıkları, kaymakamlıkları yaptıkları sonunda birleşiyor ve halkın mutluluğu, refahı ve ülkesine yarınlarına güvenle bakması için bir büyük hizmete dönüşüyor.''

binali.20130211123342.jpg

virahaber.com

Bu haber toplam 866 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.