1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Balık stoklarının üçte biri tamamen tükenmek üzere
Balık stoklarının üçte biri tamamen tükenmek üzere

Balık stoklarının üçte biri tamamen tükenmek üzere

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefa Ayhan Demirhan, doğal balık stoklarının üçte birinin tamamen tükenmek üzere olduğunu söyledi

A+A-

İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından organize edilen 8. Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışması İskenderun sahilinde gerçekleştirildi.

Sürdürülebilir balıkçılık ve av yasakları konularında kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla düzenlenen yarışmaya Gaziantep, Adana ve Mersin illerinden gelen toplam 76 kişi yarıştı. Yarışmada konuşan Prof. Dr. Sefa Ayhan Demirhan, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün, balık stoklarından gelecek nesillerin de yararlanabilmesi için ’'Sorumlu Balıkçılık' ilkesini benimsediğini belirtti. Demirhan, stokların tükenmek üzere olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

'AV YASAKLARI  ZARAR GÖRMESİNİ ENGELLİYOR'

"Sorumlu balıkçılıkta hedef, üretim kapasitesi sınırlı olan doğal balık stoklarının korunması ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlamak. Günümüzde doğal balık stoklarının üçte biri tamamen tükenmek üzere. Bu azalışın en temel nedeni balıkların üreyemeden ve aşırı avlanması. Ülkemizde uygulanan av yasakları çoğu zaman eleştirilse de balıkçılık faaliyetlerinin halen güçlü bir şekilde sürmesini sağlamış, balık stoklarının on yıllar önce tamamen zarar görmesini engellemiştir. Unutulmamalıdır ki balık stokları da diğer doğal kaynaklar gibi geçmişten bize bırakılan bir miras değil, gelecek nesillerden ödünç aldığımız bir değerdir. Balıkçılık düzenlemelerinde en temel kural, her bir bireye en az bir kez üreme şansı vermek için ilk üreme boyundan sonra avlamaktır."

Vira Haber

Bu haber toplam 6538 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.