1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Balıkçı ağlarına saldırıyorlar
Balıkçı ağlarına saldırıyorlar

Balıkçı ağlarına saldırıyorlar

Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Murat Gül, denizlerdeki balık stokunun azalması nedeniyle aç kalmakla karşı karşıya kalan yunus balıklarının, balıkçıların ağlarına saldırarak zarar verdiğini belirtti.

A+A-

Giresun Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Murat Gül, denizlerdeki balık stokunun azalması nedeniyle aç kalmakla karşı karşıya kalan yunus balıklarının, balıkçıların ağlarına saldırarak zarar verdiğini belirtti.

Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "denizlerin sevimli çocukları" olarak bilinen yunus balıklarının geçmişte ağları parçalama gibi bir alışkanlıkları olmadığını, son dönemlerde bu sorunla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Balıkçıların bu durumdan şikayetçi olduğunu ifade eden Gül, "Yunus balıkları yeterince balık bulamadıkları için aç kalıyor ve ağlardaki hazır balıkları yemeye çalışıyor. Denizlerdeki balık stokunun azalması nedeniyle aç kalmakla karşı karşıya kalan yunus balıkları, balıkçıların ağlarına saldırarak zarar veriyor" dedi.

Denizin, balıkçılar ile yunus balıklarının ortak yaşam alanı olduğuna değinen Gül, şunları söyledi:

"Yunus balıkları da balıkçılar gibi balıkların peşinde. Elbette ki onlar da yaşamlarını sürdürecekler. Onların denizden başka yaşama alanı yok. Biz insanlar buna saygı duymalıyız. Yunus balıkları tarihten bu yana teknelerimizle yarışan çok sevimli sıcak kanlı hayvanlardır. Her ne kadar balıkçılarımız ağların yırtılmasından şikayetçi olsa da onları öldürmek kesinlikle çözüm değil. Başka korunma yolları bulunmalıdır. Bu çözüm de denizlerimizdeki balığın hem balıkçılara hem yunuslara yetecek hale getirilmesidir.

Balık popülasyonunun azalması aşırı avlanmadan değil çevre kirliliğindendir. Balıklar, ırmakların taşıdığı planktonlarla beslenmektedir. Irmakların üzerine kurulan barajlar rejimi değiştirerek denize taşınan planktonları azaltmaktadır. Bu da balıkların yeterince beslenememesine ve popülasyonlarının azalmasına neden olmaktadır. Bu durum tamamen çevre sorunudur. Yaşanan bu çevre sorunu sadece balıkları değil yunus balıklarının aç kalmasını ve balıkçıların da yeterince avlanamaması gibi sorunları ortaya çıkarıyor."

Kıyı balıkçısı Köseoğlu
Kumyalı ve Gemilerçekeği Balıkçı Barınağındaki teknesiyle 25 yılı aşkındır balıkçılık yaptığını ifade eden kıyı balıkçısı Mustafa Köseoğlu, son yıllarda sayıları artan ve aç kaldıkları için ağlara saldıran yunus balıklarının kendilerine zarar verdiğini belirtti.

Yetişkin bir yunus balığının günde 15 ile 20 kilo arasında balık tükettiğini ifade eden Köseoğlu, "Bu balığı yakalayamayan yunus balıkları dolayısıyla ağlarımıza saldırarak yakaladığımız balıkları tüketiyor. Denizde artık balık kalmadı. Onların tükettiği balığın yarısını denizden çıkaramıyoruz. Biz bu sevimli balıkların öldürülmesini istemiyoruz ama yaşadığımız mağduriyetin önlenmesi gerekiyor" dedi.

Her gün artarak büyüyen sorunun çözümü için yunus balıklarının açık sulara çekilmesi gerektiğini kaydeden Köseoğlu, bu yöntemle yunus balıklarına zarar verilmeyeceğini, hem de balıkçıların mağduriyeti ortadan kalkacağını belirtti.

Haber3
 

Bu haber toplam 1356 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.