1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Balıkçılar "korsan" oldukları iddiasıyla yakalanıp hapse atılıyor
Balıkçılar "korsan" oldukları iddiasıyla yakalanıp hapse atılıyor

Balıkçılar "korsan" oldukları iddiasıyla yakalanıp hapse atılıyor

Somali karasularında "korsan" oldukları iddiasıyla yakalanan ve ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Puntland bölgesindeki "Garowe" hapishanesine nakledilen Somalili balıkçılar haklarında verilen ağır cezalardan muzdarip.

A+A-

Kıyıdan birkaç mil uzaklaştıkları gerekçesiyle "korsanla mücadele" eden yabancı gemilerin mürettebatı tarafından yakalanan Somalili balıkçılar, Seyşel adalarındaki mahkemede "asılsız suçlamalar"la yargıç karşısına çıkarıldıkları iddia edildi.

Mahkemede, genellikle 10 ila 25 yıl arasında hapis cezasına çarptırılan balıkçıların, avukat, temyiz ya da af haklarından mahrum oldukları, kendilerine verilen cezayı doldurmayı bekledikleri aktarıldı.

Yargı süreçleri Seyşel adalarında tamamlanan Somalili balıkçıların, Puntland bölgesi ile Seyşel adaları yönetimi arasındaki anlaşma gereğince diğer mahkûmlara tanınan bazı haklardan yararlanamadığı aktarılıyor. Avukatları olmayan balıkçılar, haklarında verilen karara itiraz edemedikleri ve diğer mahkûmlar gibi cumhurbaşkanlığı affından yararlanamadıkları belirtildi.

Somali'deki korsan krizi

Somali karasularındaki gerginliğin, 2008'den itibaren tırmanışa geçtiğine dikkati çeken uzmanlar, yabancı gemilerin, Somalili balıkçılara ait iptidai tekneleri hedef alan saldırıları karşısında bir tepki olarak başlayan olayların daha sonra "korsan olgusuna" dönüştüğünü belirtiyor.

Bu durumun, iç meselelerde boğulmuş Somalili gençleri, 1991'den beri ülkede devam eden iç savaşın yanı sıra mevcut ekonomik ve hayat şartlarıyla karşı karşıya bıraktığı kaydediliyor.

NATO, geçen kasım ayının sonlarında yaptığı açıklamada, Hint Okyanusu ve Aden Körfezi ile Afrika Boynuzu ülkelerinin karasularında deniz korsanlığıyla mücadele için yürütülen ve kendisinin de katkı sağladığı "Okyanus Kalkanı" isimli operasyonun, sona erdiğini duyurmuştu.

Bu haber toplam 2199 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.