1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Balıkçılık uluslararası sulara açılmalı
Balıkçılık uluslararası sulara açılmalı

Balıkçılık uluslararası sulara açılmalı

İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın Mart ayı olağan Meclis toplantısında balıkçılığın uluslararası sulara açılması önerisi dikkat çekti.

A+A-

Yaşar Özer / Vira Haber
Twitter: @yasarozerr

Somali Ticaret ve Sanayi Bakanı Abdirashid Mohammed Ahmed'in Türkiye ziyareti esnasında Türkiye'nin Somali'ye balıkçılık yatırımı yapabileceğini söyleyip destek istemesinin ardından benzer bir öneri de İMEAK DTO Meclis toplantısında dile getirildi.

01 No'lu Balıkçılık Meslek Komitesi Başkanı Murat Kul, balıkçılık faaliyetinin uluslararası sularda da icra edilmesi gerektiğini belirterek, devlet ve Deniz Ticaret Odası'ndan destek istedi.

"Yeni pazarlar araştırmalıyız"

"Yeni pazarlar araştırmalıyız" diyen Murat Kul, "Moritanya ile çalışmalarımız başladı, iki tane balıkçılık teknesi gönderdik. Daha da göndermek istiyoruz. Amacımız hem buradaki av baskısını azaltmak, hem de orayı bir Çinli, İtalyan ya da Koreli nasıl kullanıyorsa o şekilde kullanmak. Bu parayı ülkemize getirmek istiyoruz. Milyon dolarlardan bahsediyorum. Çünkü balık çok" dedi.

Deniz Ticaret Odası ve ülkeler arası bir anlaşmayla teknelerin rahat bir şekilde gidebileceğini belirten Kul, gerekirse devlet teşviğiyle desteklenip oralara açılmanın şart olduğunu söyledi. Bu konuda DTO'dan da beklentileri olduğunu kaydeden Kul, konuşmasını şu sözlerle noktaladı: "Karşılıklı anlaşmalara geçelim diyoruz. Sadece büyük firmalara kalmasın. Ben büyük bir firmanın ortağı olabilirim, gücüm olabilir. Sadece ben gitmemeliyim, diğer arkadaşlarımız da gitmeli. Onlar kalmamalı burada. Çünkü yetmiyor. Bu zamana kadar bir servet sahibi olmuşlar, teknelerini yapmışlar ama tekneler çoğaldı. Hepimizin hatası vardı. Bir şekilde bir yere kadar geldik ama bunun düzeltilmesi gerekir."

Somalili Bakan da Türkiye'den yatırım desteği istemişti

Somali Ticaret ve Sanayi Bakanı Abdirashid Mohammed Ahmed de, Türkiye'ye yaptığı ziyarette benzer şeyler dile getirmiş ve Türkiye'den destek istemişti. Ahmed ayrıca "Somalili korsanlar” meselesinin batılı ülkeler tarafından uydurulan bir algı oyunu olduğunu söylemiş ve bazı Avrupa ülkelerinin her türlü atığını korumasız Somali sahillerine boşalttığını belirtmişti. Ahmed, kaçak avcılara yönelik tedbir alan bölge halkının da korsan gibi yansıtıldığını belirterek, balıkçılık hususunda Türkiye'den destek talebinde bulunmuş ve "Türkiye bu bölgeye balıkçılık yatırımı yapabilir" demişti. Abdirashid Mohammed Ahmed'in Yeni Söz gazetesinde yayınlanan röportajında Bakan'ın şu ifadelerine yer verilmişti: "Bu bölgeye Türkiye balıkçılık yatırımı yapabilir. Türkiye'de ton balığı firmaları var. Bu firmalar Somali'de bir imalathane açabilir. Böylece hem oradaki halka da istihdam sağlanır. Hem onlar, hem biz kazanırız. Türkiye, Norveç'ten balık alacağına bizden alabilir."

Vira Haber

Bu haber toplam 5257 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.