1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Başaran Bayrak: Sektörde var olduğumuzu göstermek adına önemli fuarlara katılmalıyız
Başaran Bayrak: Sektörde var olduğumuzu göstermek adına önemli fuarlara katılmalıyız

Başaran Bayrak: Sektörde var olduğumuzu göstermek adına önemli fuarlara katılmalıyız

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Bayrak, güçlü bir denizci ülke isek, mutlaka bu tür organizasyonlarda, fuarlarda boy göstermemiz gerektiğine dikkat çekti.

A+A-

Ayşe Olcay / Vira Haber

Başaran Bayrak Posidonia 2016 Fuarı’nda Vira Haber’e değerlendirmelerde bulundu. Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak; Posidonia, SMM Hamburg, Monaco gibi önemli fuarlarda bu sektörde var olduğumuzu göstermek için bulunmanın önemli olduğuna dikkat çekti. Bayrak, “Burada bulunmak çok önemli... Belki başka sektörlerde fuarlarda bir takım ticari ilişkiler yaşanmaktadır. Ama denizcilik sektöründeki fuarlar daha başkadır, bu fuarlarda yer almak, bulunmak prestij anlamında çok önemlidir. Buralara katılıp buralarda boy göstermeniz gerekiyor. Buralarda, bu sektörde, ülke olarak bulunduğumuzu göstermek için katılmak ve organizasyonlar yapmak çok önemlidir” dedi.

“Ekonomi Bakanlığı’nın desteği yetersiz”

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği olarak bu tür fuarlarda ülke olarak bulunduğumuzu göstermek için organizasyonlar yaptıklarını söyleyen Başaran Bayrak şöyle devam etti: “Gerçekten zor oluyor. İçinde bulunduğumuz kriz ortamında insanları buraya getirmek çok zor, ama biz elimizden geleni yapıyoruz. Ekonomik olarak bir takım alternatifler sunuyoruz arkadaşlarımıza, çünkü burada olmamız lazım. Kendimizi göstermemiz gerekiyor, düşünün dünyanın dört bir tarafından insanlar buraya gelip ülkelerini temsil ediyorlar. Türkiye’nin burada olmaması ciddi bir eksiklik olur ülkemiz açısından. Bu fuarda ülkemizin geleceğini vurgulamam adına buralarda olmak gerekiyor, bu açıdan bu fuarlar önemli”.

Türkiye’den katılımın yeterli olmadığına dikkat çeken Başaran Bayrak, “Keşke burada 40-50 firma ile ülkemizi temsil ediyor olabilseydik. Benzer fuarlara 40-50 firma ile katılabilsek” dedi. Bayrak, Çinlilerin, Korelilerin, Japonların, Hollandalıların birçok firma ile katıldıklarının altını çizerek, “Güçlü denizci ülkeysen buralarda bu gücünü göstereceksin. Çeşitli üreticileri, imalatçıları buralara getiriyor olmak zorundayız” şeklinde konuştu. Bayrak şunları söyledi: “Biz bu bağlamda Ekonomi Bakanlığı’na da desteklerinden dolayı önce teşekkür ediyoruz, daha sonra da eleştirel bakıyoruz. Bu desteklerin yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizdeki üreticilerin yurtdışında bu organizasyonlara katılmaları ve ülkemizi temsil etmeleri için daha güçlü desteklere ihtiyaçları var. Zaten bu firmalar belli bir potansiyele ulaşıp, belli bir ihracat kapasitesi yakaladıkları zaman bu dönemde onlara harcanan paraların kat ve kat üstünde paraları ülkemize kazandıracaklardır. Hollandalılar bile bizden kat be kat üstün desteklerle bu fuarlara katılım sağlıyorlar”.

basaranbayrakic.png

“2016’yı 1 milyar 200 milyon dolarlık bir ihracatla kapatmayı umut ediyorum”

Bu yılın ilk 5 ayını da virahaber’e değerlendiren Başaran Bayrak 2015 yılının aynı dönemine göre ihracatta yüzde 18 oranında bir düşüşün söz konusu olduğunu belirtti. Bayrak; 320 milyon dolarlık bir ihracatın söz konusu olduğunu vurgulayarak genelde bu aylarda zaman zaman böyle bir seyir izlenebildiğine dikkat çekti. Bayrak, “Ben önümüzdeki aylarda özellikle Eylül, Ekim aylarında bu açığı kapatarak, 1 milyar doların üzerinde, hatta 1 milyar 200 milyon dolarlık bir ihracatla yılı kapatacağımızı umut ediyorum” dedi.

Denizcilik sektörünün çok zor günlerden geçtiğini belirten Başaran Bayrak, bunun yanında ülkemizin içinde bulunduğu siyasi coğrafyanın, ülkemizin içinde bulunduğu bir takım siyasi sıkıntıların, ihracatımızı özellikle de yat ihracatımızı olumsuz etkilediğini vurguladı. Başaran Bayrak sözlerini şöyle noktaladı: “Yat siparişi vermek isteyen yabancı huzurlu bir ortam arıyor. Bu ortamdan mütereddit olduğu zaman ucuz da olsa sizi tercih etmiyor. Dolayısıyla bugünkü durum bizim karşımıza bir handikap olarak çıkıyor. Umut ediyorum ülkemiz bir an önce bir stabiliteye kavuşur, bu tür problemlerden kurtulur da, biz de işimize gücümüze bakarız. Çevre ülkelerden hiç birine ihracat yapamıyoruz, bu zor bir durum. Rusya Türk mallarını Kara Listeye aldı, benzer şeyler Mısır’da, diğer Arap ülkelerinde yaşanıyor. Oysa bu noktalar bizim ihracat yaptığımız noktalardı. Bu durum bizim için sıkıntı, dolayısıyla büyüyemiyoruz. Uzak Doğu ülkeleri zaten kendileri ihracatçı oralara ihracat yapabilme şansımız yok. Biz ileri teknoloji gerektiren gemi üretiyoruz, onlar bizim rakiplerimiz, pazarımız değil. Onun için ülkemizin bir an önce stabiliteye kavuşmasını, bu sıkıntılardan kurtulmayı diliyorum, böylece biz de, ülkemiz de hedeflediği noktaya ulaşabilecektir”. 

ViraHaber.com

Bu haber toplam 3925 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.