1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Başbakan önemli mesaj
Başbakan önemli mesaj

Başbakan önemli mesaj

Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı ve Vira Dergisi yazarlarından Celal Toprak, Türkiye’nin 2023 hedefleri ile ilgili izlenimlerini anlattı.

A+A-

Özel sektör ticaret müşavirlerinden alınacak markaların işaretini bekliyor
Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı ve Vira Dergisi yazarlarından Celal Toprak, Türkiye’nin 2023 hedefleri ile ilgili izlenimlerini anlattı.

Türkiye’nin hedefleri büyük… 2023’te ulaşılacak 500 milyar dolarlık ticaret hacmi bu büyük hedeflerden biri. DEİK’in; Türkiye’yi bu hedeflere taşıyacak isimleri geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir araya getirerek, Başbakan ile buluşturmasını, son dönemdeki en önemli ticaret hamlelerinden biri olarak değerlendiren Celal Toprak, makalesinde hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, hem de TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yaptığı konuşmalardan bazı kesitler veriyor. Aynı zamanda Bugün Gazetesi’nin ekonomi editörü olan Celal Toprak, liderlerin bu hedeflere hangi adımlarla ulaşılacağını nasıl tarif ettiklerini bizlerle paylaştı.

Dünya ekonomisinin kalbinin attığı Londra’da Türk rüzgârı esiyor… İngiliz Ticaret Bakanı Türkiye’ye gitmeyen şirketlerin CEO’larından yarınlarda hissedarların hesap soracağını vurguluyor. Özel sektörün, dış ekonomik ilişkilerini koordine etme görevini, 5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 58’nci maddesi gereği Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) üstlenmişti. Son dönemde DEİK bu görevi yerine getiriyor. İşte İngiltere’deki toplantı bu görevi yerine getirmenin bir parçası olarak kayıtlara geçti…
O toplantıda karşılaştık o ülkedeki ticaret müşavirimiz ile. İngiltere ekonomisini yutmuştu. Fırsatlar, avantajlar konusunda bütün bilgilere sahipti. Türk işadamları için özel oda yapmıştı. Gelen işadamlarımızı özel olarak ağırlıyordu. Bu anlayışta bugün 89 ülkede, 137 merkezde, 187 ticaret müşaviri görev yapıyor. Türkiye’nin 2023’te 500 milyar ihracat hedefine bu isimler koşturacak. Bu isimleri Ankara’da bir araya getirip Başbakan Erdoğan ile buluşturmak DEİK’in son dönemdeki en önemli ticaret hamlelerinden biri olarak dikkat çekti. Ülkenin tam da seçime kilitlendiği, ekonomiye yönelik ilginin azalmaya yüz tuttuğu şu dönemde atılan bu adım çok önemliydi.

Başbakan Erdoğan’dan önemli mesaj
Başbakan Erdoğan bu toplantıda yaptığı konuşmada şu noktanın altını çizerek, yeni bir dönemin işaretini verdi. “Uzakdoğu ülkelerinin Türkiye’deki ticaret müşavirleri hiçbir zaman ofislerinde oturup kalmazlar. İnanın adeta arı gibi çalışırlar. Devamlı bizden, bakan arkadaşlarımızdan, bürokratlarımızdan randevu isterler. Buradaki iş adamlarıyla görüşmeler yaparlar sürekli... Biz de sizden aynen bunu istiyoruz. Bizim arkadaşlarımız da evelallah durmayacak. Onlar da arı gibi evelallah girmedik yer bırakmayacaklar. O ülkelerin yabancısı olmayacaklar, o ülkelere gitmeyenler varsa davet edecek ve hatta onlarla beraber orayı nakış gibi işleyecekler. Bildik parametreleri bir kenara bırakıyoruz. Özellikle belli saatler arasındaki mesai mefhumunu aklımızdan çıkarıyoruz. Bulunduğumuz ülkelerde, devletimizin, milletimizin ağırlığını, vakarını, büyüklüğünü en güzel şekilde temsil ederken, beraberinde, adeta bir özel sektör temsilcisi gibi, girişimci gibi, bir tüccar gibi, yatırımcı, araştırmacı gibi çalışmamız, bu işin olmazsa olmaz şartıdır”.

Başbakan böyle diyordu. DEİK’in başındaki isim Rifat Hisarcıklıoğlu ise bir başka noktaya dikkat çekip şöyle diyordu:

“DEİK olarak önümüzdeki dönemde ana hedefimiz, Türk özel sektörünün küresel pazardaki rekabet gücünü artırmak olacaktır. Avrasya, Asya-Pasifik, Afrika pazarlarındaki pazar payımızı ve rekabet gücümüzü arttırmak için çalışacağız. Strateji geliştirme çalışmalarına özel önem vereceğiz. Bölgesel ekonomik entegrasyon projelerine öncülük edeceğiz. Zira sadece ticaret yaparak rekabetçi olamayız. Daha fazla zenginleşmek, daha fazla rekabetçi olmak için, hem küresel piyasalarda yatırımlar yapmalı, satın almalar gerçekleştirmeli, hem de küresel yatırımcıları ülkemize çekmeliyiz”.

20 milyar dolar yatırım öngörülüyor
Aynı zamanda özel sektörün en büyük örgütünün yani TOBB’un Başkanı Hisarcıklıoğlu, kriz döneminde ortaya çıkan yeni gelişmenin altını da şu sözlerle çizdi:
 

Yaptığımız temaslarda şunu gördük ki, krizden sonra marka satın almanın maliyeti, marka oluşturmanın ya da markayı pazarda oturtmanın maliyetinden daha ucuz hale geldi. Şirketlerimiz de, giderek daha fazla bu yeni ortama uyum sağlamaya çalışıyorlar. Önümüzdeki beş yıl süresince Türk şirketlerinin yurtdışında 20 milyar dolar yatırım yapacağını öngörüyoruz. Demek ki, küresel Türk şirketlerinin dünya sahnesinde daha fazla yer alması için çalışmalıyız. Bu yüzden, DTM ve DEİK arasındaki işbirliğini daha verimli hale getirmeyi, proje ve iş geliştirme odaklı çalışmalarımızı artırmayı hedefliyoruz”.

Aslında Başkan Hisarcıklıoğlu bu görüşlerini ticaret müşavirleri toplantısında dile getirerek, alınacak markaları bize bildirin mesajı veriyordu. Yani özel sektör, ticaret müşavirlerinden işaret bekliyor artık...

İşte DEİK’i oluşturan kuruluşlar:

1. TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ (TOBB)
2. ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ VE PERAKENDECİLER DERNEĞİ (AMPD)
3. ANADOLU ASLANLARI İŞADAMLARI DERNEĞİ (ASKON)
4. GEMİ İNŞA SANAYİCİLERİ BİRLİĞİ (GİSBİR)
5. GENÇ YÖNETİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (GYİAD)
6. GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI DERNEĞİ (GYODER)
7. İKTİSADİ KALKINMA VAKFI (İKV)
8. MOBİLYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ (MOSDER)
9. MÜSTAKİL SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (MÜSİAD)
10. TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ (TBB)
11. TÜRKİYE EKONOMİ POLİTİKALARI ARAŞTIRMALARI VAKFI (TEPAV)
12. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLAR KONFEDERASYONU (TESK)
13. TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ (TİM)
14. TÜRKİYE MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ (TMB)
15. TÜRKİYE SERMAYE PİYASASI ARACI KURULUŞLARI BİRLİĞİ
16. TÜRKİYE SİGORTA VE REASÜRANS ŞİRKETLERİ BİRLİĞİ (TSRSB)
17. TÜRK – ARAP ÜLKELERİ İŞADAMLARI DERNEĞİ (TURAB)
18. TÜRKİYE GENÇ İŞADAMLARI DERNEĞİ (TÜGİAD)
19. TÜRKİYE GENÇ İŞADAMLARI KONFEDERASYONU (TÜGİK)
20. TÜRKİYE KATILIM BANKALARI BİRLİĞİ (TKBB)
21. TÜRKİYE OTELCİLER FEDERASYONU (TÜROFED)
22. TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ (TÜRSAB)
23. TÜRKİYE SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (TÜSİAD)
24. TÜRKİYE TURİZM YATIRIMCILARI DERNEĞİ (TYD)
25. TÜM SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (TÜMSİAD)
26. ULUSLARARASI NAKLİYECİLER DERNEĞİ (UND)
27. ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ (YASED)
28. AKREDİTE HASTANELER DERNEĞİ
29. FRANCHISING DERNEĞİ (UFRAD)

 

Bu haber toplam 1019 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.