1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Batıklar meşeden yapılmış
Batıklar meşeden yapılmış

Batıklar meşeden yapılmış

Marmaray kazısında Yenikapı’da tesadüfen ortaya çıkarılan antik Theodosius Limanı’ndaki batıkların inceleme çalışması tamamlandı

A+A-

Marmaray kazısında Yenikapı’da tesadüfen ortaya çıkarılan antik Theodosius Limanı’ndaki batıkların inceleme çalışması tamamlandı.

İstanbul’un tarihini 8 bin 500 yıl öncesine kadar götüren Yenikapı’daki arkeolojik kazılarda, önce 4′üncü yüzyıla tarihlenen Antik Theodosius Limanı, ardından da 36 gemi gün yüzüne çıkartıldı. Batık gemiler, hangi ağaçların kullanıldığı ve hangi tarihe ait olduklarının belirlenebilmesi için İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi laboratuvarlarında incelendi. Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal Akkemik, araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Prof. Dr. Akkemik, “İki yıl içerisinde 27 geminin teşhisini yaptık. 4′ü kadırgaydı. Geri kalanlar hafif ticaret gemileriydi. Ahşapların çoğu yıpranmış ve çürümüşlerdi” dedi. İlk çalışmayı 12 numaralı batık gemi üzerinde yaptıklarını belirten Akkemik, şunları anlattı: “O batıkta kullanılan ağaçlar meşe, kestane, dişbudak, gürgen ve cevizdi. Ceviz dışındaki ağaçların tamamı Belgrat Ormanı’nda var. Bu gemi büyük olasılıkla İstanbul taraflarında yapılmış. İskele parçalarının çoğu hâlâ iyi durumdaydı. İskelelerde ve gemilerin çoğunda meşe kullanılmış. Ayrıca kestane, çınar, karaçam, kızılçam, fıstıkçamı, karaağaç, servi, gürgen, dişbudak, ceviz, kayın, kızılağaç, kavak ve kayacık. Meşe dalları ve Sarıyer’de çok yoğun olan katır tırnağı bitkileri de, ahşap çivi yapımında kullanılmış.”

Sabah

Bu haber toplam 1207 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.