1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. BDDK, denizcilik sektörü kredilerini uzattı
BDDK, denizcilik sektörü kredilerini uzattı

BDDK, denizcilik sektörü kredilerini uzattı

BDDK, Libya, Suriye ve denizcilik sektörüne yönelik bankalarca kullandırılan krediler ve diğer alacaklarda uygulanan hükümlerin uygulama süresini 31 Aralık 2014'e kadar olmak üzere 1 yıl daha uzattı.

A+A-

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Libya, Suriye ve denizcilik sektörüne yönelik bankalarca kullandırılan krediler ve diğer alacaklarda uygulanan hükümlerin uygulama süresini 31 Aralık 2014'e kadar olmak üzere 1 yıl daha uzattı.

Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

1 Ocak 2014 tarihinden itibaren geçerli olacak yönetmelik çerçevesinde Libya'da yerleşik gerçek ve tüzel kişiler ile Libya'da veya Libya'ya yönelik faaliyetleri bulunan gerçek ve tüzel kişilere bankalarca kullandırılan krediler ve diğer alacaklar hakkında uygulanan hükümlerin süresi, 31 Aralık 2013'ten 31 Aralık 2014'e kadar uzatıldı.

Buna göre bankalarca Libya'da yerleşik gerçek ve tüzel kişiler ile Libya'da veya Libya'ya yönelik faaliyetleri bulunan Türkiye'de veya yurt dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere kullandırılan ve ikinci grupta sınıflandırılan krediler ve diğer alacaklar iki defa ile sınırlı olmak üzere yeni sözleşme koşullarına bağlanabilecek.

Yeni sözleşme koşullarına bağlanan krediler ve diğer alacaklar, toplam alacak tutarının yüzde 10'unun geri ödenmiş olması koşuluyla birinci grup krediler ve diğer alacaklar içerisinde yeniden sınıflandırılabilecek. Yeni sözleşme koşullarına bağlanan ve yeniden sınıflandırma için öngörülen koşulların yerine getirilmesi nedeniyle birinci grupta sınıflandırılan krediler ve diğer alacaklardan yeniden ikinci grupta sınıflandırılan ya da yeni sözleşme koşullarına bağlanan ve yeniden sınıflandırma için öngörülen koşulların yerine getirilmemesi nedeniyle İkinci Grup krediler ve diğer alacaklar içerisinde izlenmeye devam olunan ve ikinci defa yeni sözleşme koşullarına bağlanan krediler ve diğer alacaklar, ancak toplam alacak tutarının yüzde 15'inin geri ödenmiş olması koşuluyla birinci grup krediler ve diğer alacaklar içerisinde yeniden sınıflandırılabilecek. Bu kapsamdaki kredi ve diğer alacakların, ilave kredi kullandırılmak suretiyle ikinci defa yeni sözleşme koşullarına bağlanmaları halinde, söz konusu kredi ve diğer alacaklar toplam alacak tutarının yüzde 5'inin geri ödenmesine kadar Üçüncü Grupta sınıflandırılacak ve sözleşmede öngörülen ödemelerin belirtilen orana tekabül eden kısmının bu grupta sınıflandırma için belirlenen süreler içerisinde gerçekleşmesi koşuluyla bunlar için özel karşılık ayrılması bankaların ihtiyarında olacak.

Libya'da yerleşik gerçek ve tüzel kişilere veya Türkiye'de veya yurt dışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere Libya'da veya Libya'ya yönelik faaliyetleri ile ilgili olarak kullandırılan krediler ve diğer alacakların dışında üçüncü, dördüncü veya beşinci grupta sınıflandırılan kredilerin veya diğer alacakların bulunması halinde Libya ile ilişkili krediler de aynı grupta sınıflandırılacak. Ancak, bu krediler için ilgili grup itibarıyla öngörülen oranlarda özel karşılık ayrılması bankaların ihtiyarında olacak.

Bu maddeye göre yeni sözleşme koşullarına bağlanan veya yeniden yapılandırılan kredi veya diğer alacaklar ile ilgili olarak yıl sonu ve ara dönemler itibarıyla kamuya açıklanacak finansal raporlarda bilgi verilecek.

-DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE KULLANILMAK ÜZERE KULLANDIRILAN KREDİLERE YÖNELİK HÜKÜMLERİN UYGULAMA SÜRESİ 1 YIL UZATILDI-

Bankalarca denizcilik sektöründe kullanılmak üzere kullandırılan ve İkinci Grupta sınıflandırılan krediler ve diğer alacaklar iki defa ile sınırlı olmak üzere 31 Aralık 2014 tarihine kadar yeni sözleşme koşullarına bağlanabilecek. Yeni sözleşme koşullarına bağlanan krediler ve diğer alacaklar, toplam alacak tutarının yüzde 10'unun geri ödenmiş olması koşuluyla birinci grup krediler ve diğer alacaklar içerisinde yeniden sınıflandırılabilecek. Daha önce süre 31 Aralık 2013'te son buluyordu. Yeni yönetmelik ile 1 yıl süre uzatımına gidilmiş oldu.

Suriye'de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler ile Suriye'de veya Suriye'ye yönelik faaliyetleri bulunan gerçek ve tüzel kişilere bankalarca kullandırılan krediler ve diğer alacaklara yönelik yeniden yapılandırma şartları 31 Aralık 2013'ten 31 Aralık 2014 tarihine kadar uzatıldı. Yönetmelik 1 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1311 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.