1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Beşiktaş nasıl Beşiktaş oldu"
"Beşiktaş nasıl Beşiktaş oldu"

"Beşiktaş nasıl Beşiktaş oldu"

Vira'nın 10. yıl kutlama gecesinde bizleri yalnız bırakmayan Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer, köşesinde, Vira Dergisi ve geceyle ilgili izlenimleri okuyuculara aktardı.

A+A-

Vira'nın 10. yıl kutlama gecesinde bizleri yalnız bırakmayan Hürriyet Gazetesi yazarı Yalçın Bayer, köşesinde, Vira Dergisi ve geceyle ilgili izlenimleri okuyuculara aktardı. Usta gazeteci Yalçın Bayer'in anlamlı yazısını sizlerle paylaşıyoruz:

"Beşiktaş nasıl Beşiktaş oldu

Vira Dergisi’nin 10.yıl kutlaması İstanbul Beşiktaş Deniz Müzesi’nde yapıldı. Beşiktaş, Osmanlı Dönemi’nden itibaren denizcilerin mekanı oldu. Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nin başarılı ve efsane amirali Barbaros Hayrettin Paşa, gemilerini Beşiktaş açıklarında demirler, deniz seferlerine çıkacağı zaman gerekli hazırlıklarını yine burada yaparmış. Barbaros Hayreddin Paşa, gemilerini halatlar yoluyla rıhtıma bağlamak için, buraya 5 tane taş diktirir. Gemilerin sürekli rıhtımdaki bu taş direklere bağlaması, zamanla adet haline gelir. Adı geçen “Beş Taş”, ilerleyen zamanlarda ve halkın konuşma dilinin de katkısı ile “Beşiktaş” adını alır. Burada bulunan deniz müzesi Türkiye’nin en büyük deniz müzesi…

Burada 20 bin eser sergilenmektedir. Dünyanın en büyük saltanat kayığı koleksiyonu, dünyanın yaşayan en eski kadırgası, Atatürk’ün kullandığı kayıklardan tutun da Atatürk’ün eşyalarına, tarihi kayıklardan haritalara ve silahlara kadar birçok değerimiz burada sergileniyor. Vira Dergisi’nin 10. Yıl kutlamasına DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Gemi,İnşa Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak olmak üzere denizcilik sektörünün önde gelen isimleri, gazeteciler, yazarlar ve televizyoncular katıldı. Ayrıca geceye Kaptan Cousteau’nun ekip şefi Bernard Delemotte eşi ile birlikte katıldı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Delemotte; Kaptan Cousteau ile Boğazlarda da 1977 yılında kapsamlı bir araştırma yaptıklarını ve hazırladıkları raporu TC devletine sunduklarını belirterek, hiçbir cevap alamadıklarının altını çizdi.

Gece de Vira’nın yol hikayesi sunucular tarafından medeniyetlerin izlerini sürdük başlığı altında anlatıldı. Tanıtım filminin izlenmesinin ardından Vira’ya emeği geçen 10 sene içinde kaybedilen isinler anıldı. Bernard Delemotte’ye ise Mithat Bereket tarafından bir plaket verildi. Metin Kalkavan da bütün STK’lar adına çatı kuruluş olan Oda başkanı sıfatı ile güzel bir ödül aldı.  Ödülü  Armatörler Birliği Başkan Vekili Erol Yücel verdi…"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 1338 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.