1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Beşiktaş'taki Kabotaj Bayramı kutlamalarına yoğun ilgi
Beşiktaş'taki Kabotaj Bayramı kutlamalarına yoğun ilgi

Beşiktaş'taki Kabotaj Bayramı kutlamalarına yoğun ilgi

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle düzenlen program çerçevesinde ilk etkinlik İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde düzenlendi.

A+A-

Beşiktaş Barbaros Hayreddin Paşa Anıtı önünde düzenlenen "1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı"nın 91. yıl dönümü etkinliklerine; İstanbul Valisi Vasip Şahin, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, İstanbul Liman Başkanı Muhammet Erdoğan, BIMCO Gelecek Başkanı Şadan Kaptanoğlu, Türk Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı temsilcileri, TÜRDEF Başkanı Erkan Dereli, GİSBİR Başkanı Murat Kıran, STK temsilcileri, öğrenciler ve İstanbul halkı katılım sağladı.

vs.jpg

Programda konuşan Vali Vasip Şahin, "Egemenlik sadece silah gücüyle ayakta tutulan bir şey değildir. Denizlerde kaybettiğimiz üstünlüğü geri almaya başladık. Bizim denizcilik sektörünün milli gelir içindeki payı artmaktadır. Dış ticaretimizin yüzde 85'i deniz yoluyla yapılmaktadır. Türk bayraklı gemiler dünyanın her tarafında seyr ü sefer ediyorlar. Türkiye'nin geleceğe yönelik hedefleri büyüktür. 8 bin km kıyısı bulunan bir ülkenin iddialı olmamak gibi bir lüksü yoktur. İnşallah denizcilik sektöründe daha da iyi yerlere gelinecektir. Kabotaj Bayramı'nın kutlu olmasını diliyor, denizlerde yitirdiğimiz deniz şehitlerimize ve kazalarda kaybettiğimiz kahramanlarımıza şükranlarımı arz ediyorum" dedi.

hd.jpg

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz ise, 430 milyon ton senelik yük yerleşmesinin yapıldığı 179 limanın dış ticaretteki payının yüzde 58 olduğunu aktararak, "Gemi sanayimizin rekabetçi gücüyle tercih edilebilirliği boyutuyla son 10 yılda yapmış olduğu 10 milyar liralık yatırımla senelik 9 milyar liralık ciro oluşturduğunu, bunun da ülke ekonomisindeki yerinin çok kıymetli olduğunu paylaşmak isterim." dedi.

mk-001.jpg

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan da, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının hayata geçirdiği Kabotaj Kanunu'yla hayata geçen deniz ticareti kanunlarının ülkenin lehine işlemeye başladığını, o günden bugüne denizcilik alanında çok yol aldığımızı ve bundan sonra daha da ileri gitmek için sektör olarak çok çalışmamız gerektiğini belirtti.

Konuşmalar sonrası denizcilerden oluşan bando takımı, halk oyunları ekibi ve zihinsel engellilerden oluşan mehter takımı gösteriler düzenledi. Törenden sonra Barbaros Hayreddin Paşa'nın türbesini ziyaret eden Vali Şahin, şeref defterini imzaladı. Program, protokolün boğaz açıklarına çelenk bırakması ile sona erdi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı KIYEM tahlisiye botları, römorkörler ve ERV Nene Hatun kurtarma gemisinin yaptığı gösteriler ise vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. Boğaz'da sergilenen yat yarışları ve su gösterileri ise büyük beğeni topladı.

kabotaj-2017-istanbul-kutlamalari.JPG

Haber & Fotoğraflar: Hüseyin Altay YONTAN / Vira Haber

Bu haber toplam 3834 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.