1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bez uçaktan Savaşan Şahin’e
Bez uçaktan Savaşan Şahin’e

Bez uçaktan Savaşan Şahin’e

1911 yılında Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşanın emri ile Kurmay Yarbay Süreyya İlmen başkanlığında kurulan ilk Türk havacılık teşkilatı bugün Türk Hava Kuvvetleri olarak 100. yaşını kutluyor.

A+A-

İlk Türk pilotu Yüzbaşı Fesa Bey’in, 26 Nisan 1912 tarihinde Yeşilköy’de yaptığı Türkiye’deki ilk uçuşundan bu yana Türk havacıları 100 yılda birçok başarıya imza attı.    

Balkan Savaşı, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşında kısıtlı imkanlara rağmen keşif ve bombardıman görevlerinde büyük başarı sağlayan Türk havacılığı, Cumhuriyet’in kurulmasının ardından Atatürk’ün “İstikbal Göklerdedir” sözü ile atılım dönemine girdi ve 1925 yılında Türk Tayyare Cemiyeti (Türk Hava Kurumu) kuruldu. 

100 yıllık Türk havacılık tarihinin bir diğer gurur vesilesi ise Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’in dünyanın ilk kadın savaş pilotu olmasıydı. Gökçen, Atatürk’ün büyük desteği ile dünyaya örnek oldu ve Türk kadınının en zor mesleklerden savaş pilotluğunu bile başarıyla yapabileceğini kanıtladı.

Hava Kuvvetleri’nin son yıllarda en çok ilgi çeken bir diğer faaliyet alanı ise hava akrobasisi oldu. Türk Yıldızları hava akrobasi timi izleyenleri heyecanlı gösteriler sunmanın ötesinde 8 süpersonik uçakla gösteri yapan dünyadaki tek akrotim. Türk Yıldızları ayrıca yabancı ülkelerde Türkiye’yi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ni yıllardır başarıyla temsil ediyor.

Hava Kuvvetleri’nin 100. yılı onuruna gerçekleşen bir diğer önemli gelişme ise dünyada benzeri olmayan ve F-16 uçağının kullanıldığı Solo Türk’ün gösteri uçuşlarına başlamasıydı.

İlk gösteri uçuşunu geçtiğimiz günlerde gerçekleştiren ve kendine özgü tasarımı ile dünyada başka eşi bulunmayan Solo Türk hava akrobasi timi, Blok–40 tipi bir F–16 uçağı, üç tecrübeli pilot ve destek ekibinden oluşuyor.

Bez  uçaklar ve ilkel uçuş eğitimleri ile gökyüzüne açılan Türk Hava Kuvvetleri, 100 yıllık tarihinde gerçekleştirdiği birçok başarının ardından bugün modern,  disiplinli eğitimi ve kararlılığı ile ülke savunmasındaki önemli görevini yerine getirmeye devam ediyor.

 Hürriyet

Bu haber toplam 1021 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.