1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Bin 200 yıllık 'Yenikapı 12' görücüye çıkıyor
Bin 200 yıllık 'Yenikapı 12' görücüye çıkıyor

Bin 200 yıllık 'Yenikapı 12' görücüye çıkıyor

Theodosius Limanı'nda gün ışığına çıkartılan ve bir süredir seyirle ilgili testleri devam eden 'Yenikapı 12'tanıtımı bugün inşa edildiği Tuzla'daki RMK Marine Tersanesi'nde yapılacak

A+A-

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Başkanlığı'nca gerçekleştirilen Yenikapı kurtarma kazıları kapsamında Theodosius Limanı'nda gün ışığına çıkartılan 'Yenikapı 12' batığının replikası tamamlandı.

Yenikapı kurtarma kazıları kapsamında Theodosius Limanı'nda gün ışığına çıkartılan "Yenikapı 12" batığının replikasının tanıtımı bugün Tuzla'daki RMK Marine Tersanesi'nde yapılacak.

İstanbul Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Başkanlığı'nda gerçekleştirilen Yenikapı kurtarma kazıları kapsamında Theodosius Limanı'nda gün ışığına çıkartılan "Yenikapı 12" batığının replikası, İstanbul Üniversitesi'nin partneri olduğu Avrupa Birliği Bakanlığı "Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı" kapsamında uygulanan "LİMEN: Ege'den Karadeniz'e Kültürel Limanlar" başlıklı proje etkinlikleri dahilinde tamamlandı.

Bir süredir seyirle ilgili testleri devam eden teknenin tanıtımı bugün inşa edildiği Tuzla'daki RMK Marine Tersanesi'nde gerçekleştirilecek.

Çalışmalar 10 yıl sürdü

"Yenikapı 12" batığı üzerinde 2007 yılından beri İstanbul Üniversitesi uzmanlarından Dr. Işıl Özsait-Kocabaş başkanlığında bir ekip tarafından aralıksız sürdürülen çalışmalarda, öncelikle teknenin mevcut ahşap elemanlarının 1:1 ölçekli çizimleri tamamlanarak yapım tekniği belirlendi. Projenin bu aşamasından sonra teknenin rekonstrüksiyonu üzerine çalışmaya başlayan ekip, restitüsyon çizimlerinin ardından rekonstrüksiyon üzerinde yoğunlaştı. Bu aşamada teknenin mühendislik hesapları ve endaze çizimlerinin danışmanlığı İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdi Kükner, ahşap türlerinin belirlenmesi İÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik tarafından gerçekleştirildi.

Teknenin gövde çizimleri arkeolojik kalıntının değerlendirilerek detaylı rekonstrüksiyon çalışması sonucunda; yelken donanımı ise mevcut verilerin değerlendirilmesi ve ikonografik betimler göz önünde bulundurularak tamamlandı.

İnşa edilen rekonstrüksiyon MS 9. yüzyılda seyreden küçük bir ticaret teknesinin doğruya en yakın örneğini sunarken, Yenikapı'da keşfedilen arkeolojik gemi kalıntılarının orijinal hallerinin nasıl olduğu konusunda dokunulabilir bir örnek oluşturması açısından da önem taşıyor.

Replikanın, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde sergilenmesinin ardından 2018 yılında gerçekleştirilecek 15. Uluslararası Gemi ve Tekne Arkeolojisi Sempozyumu sırasında Marsilya'da sergilenmesi planlanıyor.

Vira Haber

Bu haber toplam 4479 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.