1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Borusan Holding'in devi hayatını kaybetti
Borusan Holding'in devi hayatını kaybetti

Borusan Holding'in devi hayatını kaybetti

Borusan Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, tedavi görmekte olduğu İstanbul'da hayatını kaybetti.

A+A-

Türk sanayisinin gelişmesi için önemli çabaları olan duayen iş adamı Kocabıyık 88 yaşındaydı. Her fırsatta bu memlekete gönül borcu olduğunun altını çizen Kocabıyık, "Hayatım boyunca bunu ödemek için çalıştım" diyordu.

Cumhuriyet döneminin ilk sanayici kuşağının bir temsilcisi olarak Kocabıyık, Türk ekonomi ve sanayiinin gelişmesinde, dışa açılmasında önemli misyonlar üstlendi. Başta TÜSİAD olmak üzere iş dünyasının önde gelen örgütlerinde aktif rol aldı.

BAŞARILARLA DOLU HAYAT HİKAYESİ

Kocabıyık, iş adamı olarak imza attığı başarılarının yanı sıra, özellikle eğitim, kültür ve sanat alanlarında yürüttüğü sosyal sorumluluk çalışmaları ve hayırseverliği ile tanınıyordu.

Kocabıyık'ın cenazesi yarın öğle namazının ardından Fatih Camii’nden kaldırılacak.

HİZMETE ADANMIŞ BİR ÖMÜR

1924 yılında Afyon’un Tazlar Köyü’nde doğan Asım Kocabıyık’ın ismi Türkiye'nin sanayileşme serüvenine paralel olarak anıldı. Asım Kocabıyık, iş hayatına 1944 yılında henüz öğrenci iken girişimci babasının kurduğu İstikbal Ticaret şirketinde çalışarak başladı. Sanayiye yatırımlarını 1958 yılında Borusan Boru Sanayii AŞ’yi kurarak hayata geçirdi.

18800100.jpg

PEKMEZLE BAŞLADI DEV OLDU?

-1924’te Afyon’un Tazlar köyünde doğan Asım Kocabıyık, Borusan Holding’in kurucusu. Köyünde daha 6 yaşındayken çıkan Kocabıyık’ın daha öğrenciyken çivi ve pekmez sattığı biliniyor.

- Kocabıyık, babası Ahmet’in kurduğu İstikbal Ticaret T.A.Ş. isimli şirkette yönetim kurulu üyesi olarak görev aldığında henüz 20’li yaşlardaydı.

 -Demir-çelik ithalatı ve tarım ürünleri ihracatı yapan şirket ile Borusan’ın da temeli atılmış oldu.
1955 yılında ticari faaliyetlerinin yanı sıra, imalat işine de girdi.

-Kocabıyık’ın yaşamı ile Borusan’ın gelişimi ile iç içe geçmiş durumdaydı. Borusan Grubu olarak zamanla büyüyecek sürecin başında ise 1958’de kurulan Borusan Boru yer aldı. 4 dönüm üzerindeki fabrikanın temeli İstanbul Sefaköy’de atıldı.

- 1964’e gelindiğinde ise Pendik’te su borusu imalatına başlandı. 1985 yılında ise bu tesisler Bursa Gemlik’e taşındı.

- 1980’li yıllara kadar sanayi alanında yoğunlaşan Borusan, 1984’te Borusan Oto aracılığı ile BMW, Rolls Royce, Land Rover marka otomobillerin ithalatı yapıldı.

- Borusan Grubu bünyesinde, çelik, enerji, lojistik ve distribütörlük alanlarında faaliyet gösteren 14 şirket bulunuyor

İŞ DÜNYASINDA BÜYÜK ÜZÜNTÜ

Kocabıyık'ın vefat haberi iş dünyasında da büyük üzüntü yarattı. İşte iş ve ekonomi dünyasının önemli isimlerinin Kocabıyık'ın vefatından sonraki görüşleri:

Mehmet BÜYÜKEKŞİ - Türkiye İhracatçı Birlikleri Başkanı:

"Gerçekten Türk sanayisinin duayenlerinden, saygı değer bir insandı. Başımız sağolsun. Ailesine baş sağlığı diliyorum. Özellikle de bu grup gerçekten yaptıkları yatırımlarla Türk sanayisinde büyük bir çığır açtı. Umarım bundan sonra da aynen yatırımlarına devam ederler."

Nurettin ÖZDEBİR - Ankara Sanayi Odası Başkanı:

"Türkiye'nin gururu olan duayen sanayicilerimizden biridir Asım Bey. Yurtiçi ve yurtdışında yaptığı yatırımlarla girişimcilik timsali olan Kocabıyık, aynı zamanda hayırsever çok iyi bir insandı. Mekanı cennet olsun."

Ali KİBAR - Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı

"Son derece üzüntü duydum. Allah rahmet eylesin. Türkiye demir-çelik sektöründe duayen bir isimdi. İş dünyası çok şey öğrendi ondan. Birçok gence ufuk açtı. İnşallah yarattığı değerler daha illeri nesillere sağlıklı bir şekilde ulaşır. Toprağı bol olsun."

Bekir OKAN - Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı:

“Üniversitemizin Danışma Kurulu Üyesi, Türk iş dünyasının duayenlerinden Asım Kocabıyık’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. İş dünyasına kattığı değerleri, başarılarını, bu ülke için verdiği emeği unutmayacağız. Daha önce de olduğu gibi duayen bir iş adamı olarak öğrencilerimize ve mezunlarımıza örnek olmaya devam edecek. Başımız sağolsun.”

01.20121228123107.jpg

09.jpg

11.20121228123131.jpg

12.20121228123143.jpg

14.20121228123156.jpg

15.20121228123210.jpg

 virahaber.com


 

Bu haber toplam 1462 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.