1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bursa'da risk var
Bursa'da risk var

Bursa'da risk var

Bursa Ovası'ndan geçen ve Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kolu olduğu değerlendirilen fayın yeri belirlendi.

A+A-

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Afet İzleme ve Araştırma Laboratuvarı'nın, 'Uzay radar interferometri' tekniğiyle gerçekleştirdiği çalışmalarda, Bursa Ovası'ndan geçen ve Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kolu olduğu değerlendirilen fayın yeri belirlendi. Demirtaş bölgesinden Nilüfer İlçesi'ne doğru uzanan 23 kilometrelik fayın, bölge için risk oluşturduğu belirtildi.

ZKÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalarda, Bursa yönüne doğru devam eden fayların varlığının zaten bilindiği, ancak bunların, alüvyal yapının altında kaldıklarından Bursa Ovası'nda tam olarak nereden geçtiklerinin belirlenemediğine dikkat çekildi. ZKÜ Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Afet İzleme ve Araştırma Laboratuvarı'nda çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ve Japon Dr. Tomonori Deguchi'nın, 'Uzay radar interferometri' tekniğiyle gerçekleştirdikleri çalışmayla Bursa Ovası'ndan geçen fay izinin saptandığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Fayın, Demirtaş bölgesinden Nilüfer İlçesi'ne doğru 23 kilometre boyunca uzandığı görülüyor. Jeomorfolojik özellikler dikkate alındığında bu fayın Kuzey Anadolu Fay Sistemi'nin Sakarya- Pamukova'dan ayrılan ve Güney Marmara'ya doğru devam eden kolunun devamı olduğu düşünülüyor. Gerek belirlenen bu fayın gerekse de İznik segmentinin Gemlik noktasında dikkate değer bir yamulmanın işaretleri gözleniyor. Bu bakımdan İstanbul'un yanı sıra Bursa'nın da bir deprem farkındalığı içerisinde olmasında yarar görülmektedir. "

ZKÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Kutoğlu, sadece İstanbul'da olası bir depremden söz edildiğini, bu yüzden Bursa'ya da dikkat çekmek istediklerini söyledi. Bursa bölgesinde 1855'te 7. 1 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Kutoğlu, "Bursa'da bir risk var. Yerel yöneticilerin bunun farkında olması lazım. Gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor" dedi.

Haberler
 

Bu haber toplam 992 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.