1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Bütün Karadeniz'e yayılmasını amaçlıyoruz"
"Bütün Karadeniz'e yayılmasını amaçlıyoruz"

"Bütün Karadeniz'e yayılmasını amaçlıyoruz"

Zonguldak'ta Karadeniz'in Yat Turizmine Açılması 2023 Vizyonu Çalıştayı 2. gündemi yapıldı.

A+A-

Karadeniz'in Yat Turizmine Açılması 2023 Vizyonu Çalıştayı 2. gününde Dedeman Zonguldak Oteli Karaelmas 3 Toplantı Salonu'nda yapıldı. İlk oturumun moderatörlüğünü Prof. Dr. Reşat Kasap ve Deniz Turizm Birliği Derneği eski Genel Sekreteri Artun Çağlayan yaptı.

Toplantıda katılımcılara A maddesi olarak potansiyelin belirlenmesi ve araştırma faaliyetleri hakkında görüşleri soruldu. Katılımcılar görüşlerini en az 5 madde üzerinden görüşlerini yazılı olarak belirttiler. Katılımcıların görüşleri ana ekranda yayınlanırken, Çağlayan, konular hakkında kısa bilgiler verdi. Çağlayan, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2023 perspektifleri doğrultusunda bir organizasyon komitesi kurulmasını da düşünüyoruz. Bu çalışmaları takip edecek sonuçlandıracak organizasyonları yapacak müşterek bir çalışma çerisinde, yatçılara ilk etapta hafta sonlarında güzel bir Karadeniz'de korunaklı bir limanlara yaklaştırmaktan mutlu olacağız. Bu marinaların yavaş yavaş bütün Karadeniz'e yayılmasını amaçlıyoruz. Hafta sonu ralliler, kupalar, geziler yapılarak yat turmizmi teşvik edilir. Bulgaristan'dan Rize'ye doğru, Soçi'ye doğru. Trabzon-Rize arasında böyle bir çalışma başlatmak faydalı olacaktır. Sizin aklınız bize yol gösterecektir" dedi.

Balıkçı barınaklarının yüzde 99'nun kaçak olduğunu belirten Çağlayan, "İmara uygun Turizm Bakanlığı'ndan izinli yasal statüsü uygun olan güzel sistemlerle bir iki iskele daha ilave etmek istiyor marinasına. Gelişen yat trafiği nedeniyle, yaptığı anlaşmalar nedeniyle bu gibi sökülüp takılabilir sistemlerde değişiklikler içerisinde gündeme geliyor. Balıkçı barınaklarından yararlanırken, ortak akıldan şu çıktı, 'Bazı balıkçı barınakları tespit edilerek bir iki tane 100'er turtonlar ilave edecek' gibi düşünceler çıktı.

Bu sistemde imar planı tadilatını zorunlu kılacak. İman planı tadilatını zorunlu kılmasını bir tarafa bırakırsak, DLH Genel müdürümüzde burada, Tarım Bakanlığımız yetkilileri burada onlarda biliyor, balıkçı barınaklarımızın yüzde 99,9'u kaçak statüsünde. Orada balıkçı barınağının yönetim binası konması gerekecekse böyle bir kaçak yapının üzerine yapımına izin vermeyecekler. Bu kaçak statüyü nasıl değiştireceğiz? Bütün bunlara Bayındırlık Bakanlığı 'evet, yapın, biz görmeyelim' dedi geçici bir mevzuatla durumu idare ettik. 2634 Turizm Yasasına göre, Karadeniz'i daha iyi tanıtmak babında bu tespit edilen, yatların faydalanacağı barınakların Denizcilik Müsteşarlığı işletme izni, Turizm Bakanlığı da turizm belgesi verecektir. Yasal zorunluluk bunu gerektirmektedir. Verilmelidir. Denizcilik Müstearlığı diyecek ki, 'benim sana işletme izni verebilmem için belediyeden işyeri aça ruhsatı getirmen lazım'. Belediye kaçak bir yapıya hele Van'da meydana gelen deremden sonra asla böyle bir ruhsat vermeyecektir. Turizm Bakanlı işletme izni verecek mi? Oda vermeyecek. O zamane yapalım? Ortak aklınıza ihtiyacımız var" dedi.


haber3.com

Bu haber toplam 822 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.