1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Buzula sıkışan Türk denizci kurtarıldı
Buzula sıkışan Türk denizci kurtarıldı

Buzula sıkışan Türk denizci kurtarıldı

Kanada'dan Türkiye'ye yelkenliyle yola çıkan Erkan Gürsoy, Alaska kıyılarında buz kütlesine sıkıştı. 8 gün sürüklenen Türk denizci bu sırada yiyecek kokusuna gelen kutup ayılarından 'davul çalarak' kurtuldu.

A+A-

Milliyet gazetesinden Gökhan Karakaş'ın haberine göre; Kanada'da yaşayan emekli öğretkmn Erkan Gürsoy, Haziran 2014’te, yine kendi ürettiği ‘Altan Girl’ adlı 8 metrelik alüminyum yelkenli teknesiyle tek başına yola çıktı. Alaska, Kuzey Buz Denizi, Atlas Okyanusu, Cebelitarık Boğazı ve Akdeniz üzerinden Türkiye 'ya ulaşmayı hedefleyen Gürsoy,  4 Temmuz'ta Kuzey Kutup Dairesi’nin içinde önüne çıkın büyük bir buzul kütlesiyle birlikte sürüklenmeye başladı.

'TEKNEMİ BIRAKMAM'

Telsizle ulaştığı ABD Sahil Güvenlik ekipleri hemen bir helikopter göndererek Erkan Gürsoy’u kurtaracaklarını ama tekneyi bırakması gerektiğini söyledi. Fakat tecrübeli denizci teknesini bırakmayacağını söyleyince bir buzkıran gemisinin gelmesinde karar kılındı. ABD’nin Kuzey Kutbu’nda görevli gemisi Healy bölgeye yönlendirildi. 

AYILARI DAVULLA KOVDU

Buzulun sürüklediği tekneye ulaşabilmek için 19 kilometre boyunca buzulları yararak ilerleyen Healy’deki 60 mürettebat Gürsoy’u kurtarabilmek için 11 saat çalıştı. Gemiye hava şartları ve yoğun sis nedeniyle ancak 8’inci günün sonunda ulaşabildi. Güçlü vinçleri olan gemi Altan Girl’ü güçlükle de olsa sıkıştığı buzulun içinden kurtarmayı başardı. Yardım beklerken kutup ayıları tarafından defalarca ‘ziyaret edilen Gürsoy yemek kokusunu alan kutup ayılarını, boş bidonları davul gibi kullanarak uzaklaştırdı. 

DÜNYANIN ETRAFINI DOLAŞAN 7'NCİ TÜRK

Dümeni zarar gören ve makinesindeki silindirin de ezilen Altan Girl isimli teknesini en yakın liman olan Barrow’a çeken Gürsoy, “Buzlu alanlar, kitlelerin sıklığına bağlı yol verirler, bir noktada yol almak imkansız olur. Hatta geri hatlardaki çıkışlar kapanır, buz kitleleri birbirine yaklaşarak, bütün yolları kapatır. Ben bunu yaşadım. Bir gün sonra gelseydim yol açık olacaktı. Zamanlama bu tür seyahatlerde hayati derecede önemli. Benim için zorlu ve pahalı bir yolla öğrendim. Ama yolculuğuma devam edeceğim” dedi 

Kanada’da bir lisede motor-mekanik öğretmeni olarak emekli olduktan sonra Aldura botlarını icat eden Erkan Gürsoy, 1991’de kendi yaptığı 16 metre boyundaki teknesiyle dünyanın etrafını dolaşan 7’inci Türk olmuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1082 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.