1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. “Çanakkale” yalnızca geçmiş değil
“Çanakkale” yalnızca geçmiş değil

“Çanakkale” yalnızca geçmiş değil

Dünyanın birçok yerinde kazanılmış en büyük zaferlerden biri olarak gösterilen Çanakkale Zaferi 101’inci yılında, Piri Reis Üniversitesi tarafından bir panel gerçekleştirildi.

A+A-

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin 101. Yıl Dönümü Anma faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen panelde Çanakkale Savaşları'nı denizde, denizaltında ve karada ele alınırken, savaş stratejileri ve dünya siyasetindeki yeriyle değerlendirildi. Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin koordine ettiği panele katılımın yüksek olduğu görülürken öğrencilerin de ilgisi gözlerden kaçmadı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahir Aydın’ın moderatörlüğündeki panele, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gültekin Yıldız, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Yeşil, Belgeselci ve Su Altı Araştırmacısı Saki Uğurlu, Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Md. V. -İİBF Öğretim Üyesi Dr. Salih Murad Hatip katıldı.

“Çanakkale geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor”

Panelin öncesinde konuşan Piri Reis Üniversitesi Rektörü Oral Erdoğan, böyle bir günde çok uzun konuşmayı anlamlı bulmadığını söyledi. “Bir yarım adanın tamamının şehit kanıyla kaplı olduğu tarihimizin belki de en önemli, gerçeğinin anıtının bulunduğu Çanakkale ve Anafartalar’ı beraber anacağımız bir gün. Uzun bir konuşma yapmayı anlamlı bulmuyorum. Çanakkale’den bu yana şehitlerimiz bitmiyor. Her gün, her hafta devam ediyor. Çanakkale bu konuda bize sadece çok büyük bir güven veriyor. Geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. O yüzden bugün daha önemli, anlamlı bir hale geldi” dedi.
Öğrencilerin şiir dinletisinin ardından Çanakkale Deniz Zaferi’nin 101. Yıl dönümü nedeniyle yapılan panelin oturum yönetimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahir Aydın yaptı. Çanakkale Deniz  Zaferi hakkında kısa bir  bilgilendirme yapan  Prof. Dr. Aydın “ Çanakkale Savaşı Osmanlı İmparatorluğu’nun, Birinci Dünya Savaşı’na katılımında yalnızca bir cephesini oluşturur. Ve en geç başlayan ve en erken biten cephesidir. Birinci Dünya Savaşı başlarken Osmanlı Devleti’ni kimse yanında istemiyordu. Sadece Almanya, Osmanlı Devleti’nin İslamcılık politikasından ve geniş topraklarından yararlanmak için yanında yer aldı” diye belirtti.

Panelin diğer konuşmacılarından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gültekin Yıldız  “Büyük Güçlerin Dar Alanda Mücadelesi Çanakkale Muharebelerini Hatırlamak” adlı sunumunu yaptı. Doç. Dr. Yıldız; Çanakkale’nin bir yanıyla bir zafer kahramanlık hikayesi olarak kendi milletimiz için görmemiz gerekirken, bir yandan da insanlık tarihi için okumak gerekir diye konuştu.

Panelin ayrıca Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih YEŞİL ‘de bir sunum gerçekleştirdi.

Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Md. V. -İİBF Öğretim Üyesi  Yard.Doç.Dr. Salih Murad Hatip “Tabyalar, Denizaltı Savaşları, Savaşta Az Bilinenler” adlı sunumunu yaptı.

Panelin sonunda Belgeselci ve Su Altı Araştırmacısı Saki Uğurlu; Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101'nci yıl dönümünde, Nusret Mayın Gemisi'nin şu ana kadar hiç yayınlanmadığı görüntüleri ilk defa akademik çevrelere duyurdu. Araştırmacı Saki Uğurlu, 'Kızaktan Cepheye' adıyla Nusret'in kahramanlık öyküsünü video haline getirdi.
Boğaza döşediği mayınlar ile Çanakkale Deniz Savaşı'nın kaderini değiştiren ve büyük bir kahramanlığın altına imza atan Nusret Mayın Gemisi'nin şu ana kadar hiç yayınlanmadığı görüntüleri özel bir arşivden çıktı. Araştırmacı ve belgeselci Saki Uğurlu, 1999 yılında tesadüfen rastladığı bir albümden bu görüntüleri çekerek video haline getirdi. Araştırmacı Saki Uğurlu, zamanın İktisat Vekaleti Deniz Fen Heyeti Azasından Makine Mühendisi Emekli Ön Yüzbaşı Şefik Cıva tarafından biraderi merhum emekli Ön Yüzbaşı Mehmet Ali'nin inşasına memur olduğu Nusret Mayın Gemisi'nin albümünün, Deniz Fabrikaları Fen Müdürlüğü arşivine hediye edildiğini belirterek, bu bilgi ve videoları görüntüleyerek belgeledi. Ardından da Nusret'in videolarını, 'Kızaktan Cepheye' adıyla video haline getirdi.
Panelde ayrıca, Araştırmacı Saki Uğurlu ise Nusret'in yanı sıra savaşta batırılan İngiliz Irresistible ve Majestic zırhlıların görüntüleriyle Çanakkale Denizaltı savaşları hakkında bilgi sundu.
Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Murat Hatip, bu görüntüleri gördüğü zaman çok heyecanlandığını belirterek, "Şu ana kadar aslına sahip çıkamadığımız, dünyanın kaderini değiştiren Nusret Mayın Gemisi'nin en azından bu görüntülerinin elde olması ve muhafaza edilmesi çok büyük bir kazanç. Bu görüntülerin, üniversite gençliği ile paylaşılmasından büyük mutluluk duyuyorum. Nusret Mayın Gemisi, 1910 yılında Almanya'ya sipariş edildi. 1911 yılında Kiel'de kızağa konularak 4 Mart 1911'de denize indirildi. 1912 yılında seyir için son hazırlıkları tamamlanarak, 1913 yılına doğru Osmanlı Donanması hizmetine girdi" dedi.

Etkinliğin sonunda Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan,  katılımcılara birer teşekkür plaketi sundu.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1653 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.