1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Çanakkale Zaferi için kutlama hazırlıkları başladı
Çanakkale Zaferi için kutlama hazırlıkları başladı

Çanakkale Zaferi için kutlama hazırlıkları başladı

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılıetkinlikleri için Çanakkale Boğazı'na gelen askeri gemiler demirledi.

A+A-

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla yarınki törenler için boğaza gelen askeri gemiler, demir atarak beklemeye başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101'nci yıldönümü, yarın (cuma) kentte düzenlenecek iki törenle kutlanacak.

Kahraman Mehmetçiğin "Yenilmez Armada" olarak nitelendirilen İtilaf Devletleri'nin Donanmasını durdurduğu ve "Çanakkale Geçilmez" destanına imza attığı Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101'nci yıldönümü kutlamalarına sayılı saatler kaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılımıyla Çanakkale'de iki ayrı tören düzenlenecek. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenkler sunulduktan sonra 18 Mart Stadyumu'ndaki törene geçilecek. Burada, TBMM kararıyla şehitler anısına Çanakkale'ye verilen ve üzerinde 'Çanakkale Geçilmez' yazan Altın Madalya; gururla, rengini şehit kanlarından almış olan Türk bayrağına toka edilecek. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından geçit töreni yapılacak. İkinci tören ise, Çanakkale Şehitleri anısına Gelibolu Yarımadası'nda yaptırılan Şehitler Abidesi önünde gerçekleşecek. Burada da günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapılacak. Şehitlik ziyaret edilecek, Kuran okunacak. Karada Mehmetçik, Denizde askeri savaş gemileri, havada ise Türk Yıldızları, Çanakkale Şehitleri anısına geçit töreni yapacak.

Çanakkale Boğazı'ndan iki farklı mesaj

Törenler kapsamında kente gelen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait F-244 borda numaralı TCG Barbaros Fırkateyni ile M-270 borda numaralı TCG Akçay isimli savaş gemileri, boğaza demir attı. Gemiler, bayraklarla süslendi. Kordon boyunda uçan barışın simgesi Güvercinler ile arka fondaki 'Dur Yolcu' yazısının arasında kalan TCG Barbaros Fırkateyni gösteren bir fotoğraf karesi ise dünyaya iki farklı mesajın en somut göstergesi oldu. Güvercinler, barışın kenti Çanakkale'den tüm Dünyaya barış mesajı gönderircesine TCG Fırkateyni önünde kanat çırptı. TCG Barbaros Fırkateyninin arka fonundaki 'Dur Yolcu' yazısı ise 101 yıl önce kahraman Mehmetçik sayesinde Yenilmez Armada denilen İtilaf Devletleri'ne geçit verilmeyen Çanakkale Boğazı'nın bugün de geçilemeyeceğinin kanıtı gibi durdu.

Vali Erkal'dan kutlamalara davet

Çanakkale Valisi Hamza Erkal da, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101'nci yıldönümü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı. Vali Erkal, Büyük Zafer'in 101'nci yıldönümünü Türkiye'nin manevi başkenti Çanakkale'de kutlamaktan büyük bir onur ve gurur duyduklarını belirtti. Erkal, şöyle devam etti:

"18 Mart günü Stadyum ve Şehitler Abidesi'nde gerçekleştireceğimiz törenler dışında yaklaşık bir aya yayılan etkinliklerle de aziz şehitlerimizi en kalbi duygularla anmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Birlik, beraberlik, kardeşlik ruhuyla canını ve kanını ortaya koyarak milli mücadelede destan yazmış ecdatlarımızı anmak ve Çanakkale Ruhunu yaşatmak için 101 sene önce olduğu gibi bugün de kenetlenerek tek yürek halinde, vatanımıza, milletimize, şehitlerimize, gazilerimize sahip çıkıyoruz. Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da gerekli güvenlik tedbirleri en üst düzeyde alınmış olup, huzurun ve güvenin şehri Çanakkale'mize yakışır bir şekilde büyük bir coşkuyla kutlayacağımız Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılında 18 Mart Stadında yapacağımız törene ve etkinliklerimize bütün vatandaşlarımız davetlidir"

Kentte olağanüstü hal

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da törenlere katılacak olması ve Ankara'daki patlama sonrası kamuoyunda yaşanan tedirginlik nedeniyle Çanakkale'de olağanüstü tedbirler alındı. Hem Jandarma hem de polis, kentin giriş noktalarında sürekli olarak yaptığı uygulamalar ile özellikle yabancı plakalı araçları didik didik arıyor. Emniyet Müdürlüğü, törenler nedeniyle yaşanacak yoğunluğu gerekçe göstererek yarın, kent merkezindeki cadde ve sokakların neredeyse tamamına park yasağı getirdi. Çanakkale Boğazı'ndaki feribot seferlerinin de çoğu iptal edildi. Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş. yetkilileri, Çanakkale-Eceabat arasındaki feribot seferlerinin sabah saat 07.00'den 18.00'e kadar yapılmayacağını duyurdu. Kepez-Eceabat hattında ise araç ve yolcu taşımacılığının sadece 07.00-10.00 saatleri arasında yapılacak. Çanakkale-Kilitbahir arasında da sat 07.00-10.00 arasında sadece yolcu taşımacılığı gerçekleşecek. Çanakkale-Kilitbahir ve Kepez-Eceabat hattında 12.00-15.00 saatleri arasında hem araç, hem de yolcu taşımacılığı yapılacak. Çanakkale Boğaz hattında tarifeli seferler sadece Lapseki-Gelibolu hattında normal olarak yapılacak. Bu arada, Çanakkale Boğazı da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı savaş gemilerinin denizden yapacağı geçit töreninin provası nedeniyle bugün 08.30-16.00 saatleri arasında transit gemi geçişlerine kapatıldı. Boğazın, yarın da savaş gemilerinin geçit töreni nedeniyle çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatılması bekleniyor.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2042 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.