1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Caretta kurtarma operasyonu
Caretta kurtarma operasyonu

Caretta kurtarma operasyonu

Balıkçılar tarafından kafasına vurularak yaralanan hamile deniz kaplumbağasına kurtarma operasyonu...

A+A-

Balıkçılar tarafından kafasına vurulduğu düşünülen deniz kaplumbağası (Caretta caretta) yarı baygın yaralı olarak Mersin’in Viranşehir kumsalına vurdu.

Durumu ağır olan yaralı deniz kaplumbağasını, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu İl Çevre Orman Bakanlığı ait özel araçla Türkiye'nin ilk Deniz Kaplumbağası Hastanesi'ne sevk ettirdi.

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde ön tedavileri yapılan deniz kaplumbağasının hamile olduğu ve karnında üremek için Mersin kumsallarına bırakacağı yumurtalar olduğu belirlendi.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Dekan yardımcısı Bedii Cicik’ten bilgi aldı.

Dekan Cicik “Yaralı deniz kaplumbağası üremek için kıyılarda dolaşıyor. Yakın bölgelere atılan ağlara deniz kaplumbağaları takılınca balıkçılar bu canlıyı ağlarına zarar verdiği gerekçesiyle ya öldürüyor yada öldü diye yaralayarak tekrar denize atıyorlar. 90 kilo ağırlığında olan yaralı dişi deniz kaplumbağası bu şekilde kafasından ağır şekilde yara almış ama hayvanın beyin ücreleri zarar görmemiş. Sadece baş kemiklerinde çatlamalar meydana gelmiş." dedi.

Yaralı deniz kaplumbağası özel havuz içinde bin kilometrelik yolculuğun ardından Muğla’nın Kemer İlçesi Dalyan İztuzu’nda Kurulu bulunan Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Hastanesi’ne getirildi.

Denizli Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yakup Kaska “ Hastanemize gelen deniz kaplumbağasının durumu şu anda çok iyi enjektörle vitamin veriyoruz, tedavisi hastanemizde bir yıl sürebilir. Kafasında çatlamalar meydana gelmiş. Bu kemiklerin yapılacak ameliyatla kaynaması gerekiyor” dedi.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ”Mersin sahip olduğu biyolojik çeşitlilik ve doğal değerleriyle korunmayı hak eden bir kent. Mersin Valiliği olarak Çevre ve Turizm Derneği ile işbirliği içinde sahip olduğumuz değerlerin yöre insanına sağladığı yarar, yanlış arazi kullanımlarının doğadaki ve insan sağlığı üzerindeki zincirleme etkilerini zamanla aşacağız Mersin halkı çevreye duyarlı Valilik olarak çevreye zarar verenlerin önünü keseceğiz “dedi...

Türkiye'de ilki Muğla'da kurulan Deniz Kaplumbağası Rehabilitasyon Hastanesi’nde 3 yılda yaklaşık 28 deniz kaplumbağası tedavi gördü.

 

 

NTV

Bu haber toplam 1044 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.