1. HABERLER

  2. SERBEST KÜRSÜ

  3. Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumu Akkuyu'dan çekildi
Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumu Akkuyu'dan çekildi

Cengiz-Kolin-Kalyon konsorsiyumu Akkuyu'dan çekildi

8 yıl önce anlaşması imzalanan Akkuyu Nükleer Santrali projesinden Rosatom'un ortağı olan Cengiz, Kolin ve Kalyon konsorsiyumunun Akkuyu Nükleer Santral projesinden çekilme kararı aldığı belirtildi

A+A-

Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili uzun süredir devam eden iddia ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Reuters haber ajansı tarafından Rus gazetesi RBC'ye dayandırılarak verilen haberde, Akkuyu Nükleer Santralı inşaatı projesinde Rusya'nın ortağı olan Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat'ın projeden çekildiği bildirildi. Konsorsiyumun yerini EUAS International ICC'nin dolduracağı iddia edildi.

Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) konsorsiyumu, yüzde 49 hissesini devralmayı planladığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) ortaklığından çekilme kararı aldı.

Edinilen bilgiye göre CKK konsorsiyumu 4 bin 800 megavat kapasiteli ve yatırım bedeli 20 milyar doların üzerinde olan Akkuyu NGS'ye ortak olma konusunda Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom ile yaptığı görüşmelerde ticari konularda anlaşmaya varamadı.

CKK konsorsiyumu, geçen yıl haziranda Rosatom ile santralin yüzde 49 hissesinin devrini öngören bir protokol imzalamış fakat sonrasında ana anlaşma için bir neticeye varılamamıştı.

Bu arada Rusya'da yayınlanan RBC gazetesinin konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre projeden çekilen Kalyon ve Kolin'in yerini EUAS International ICC alacak.

EUAS İnternational ICC, Enerji Üretim Anonim Şirketi (EUAŞ) tarafından 2015 yılında Jersey adalarında kurulmuştu.

RBC'nin Rosatom'a yakın iki kaynağa doğrulatarak verdiği haberde Türk temsilcileri Kalyon ve Kolin İnşaat'tan herhangi bir yorum alamadığı açıklandı.

Bu iddialara yanıt Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu'ndan geldi. Koloğlu, "Ortaklığımız henüz resmiyet kazanmamıştı. Ortaklık Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin görüşmesinde belli olacak" dedi.

2023'E YETİŞME İMKANI YOK

"Yani siz yüzde 49 hisseyi resmi olarak devralmadınız mı" sorumuza Koloğlu, "Hayır almadık. Almak da istemedik. Çünkü çok fazla belirsizlik var. Genel olarak birtakım sıkıntılar var. Parasal sıkıntılar var. Biz belirsiz bir şeyin içinde yer almak istemeyiz. Zaten projenin 2023'e yetişme imkanı da yok. Rus tarafından belirsizlik giderilmeden biz hisse devri istemedik" yanıtını verdi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, 2014 yılında yaptığı açıklamada "Santrali 2023'e, yani Cumhuriyet’in 100. yılına kadar bitireceğimize garanti veriyorum" demişti.

Vira Haber

Bu haber toplam 6561 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.