1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Centilmenlik anlaşmasına uyulmalı
Centilmenlik anlaşmasına uyulmalı

Centilmenlik anlaşmasına uyulmalı

Deniz Ticaret Odası Haziran ayı 17. Olağan Meclis Toplantısı’nda acentelik tarifesi içerisinde yeni bir ücretlendirme başladığı ifade edildi.

A+A-

Acenteler centilmenlik anlaşmasına uymak zorunda

Deniz Ticaret Odası Haziran ayı 17. Olağan Meclis Toplantısı’nda acentelik tarifesi içerisinde yeni bir ücretlendirme başladığı ifade edilerek bu uygulamanın önceden farklı bir şekilde yabancı bayraklı gemilere uygulandığını ancak şimdi Türk bayraklı gemilere de uygulanmaya başladığı belirtildi. Bu duruma sessiz kalınmasının çok yanlış olduğu söylenerek Deniz Ticaret Odası’nın her gemiden 100 dolar aldığı ancak hiç hizmet etmediği halde acentelerin 2 bin dolar aldığı ve buna kimsenin ses çıkarmadığı ifade edildi.

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli, Ataköy Marina’yı da içine alacak bir kruvaziyer liman için ay sonunda bir toplantı gerçekleştireceklerini ifade etti. DTO Meclis Üyesi Kaptan Ferit Biren, 2008 yılının Eylül ayında navlunların vurgun yediğini belirterek bu vurgundan hemen hemen herkesin etkilendiğini ifade etti. Çoğu deniz ticaret filosunun bu sıkıntısının yansımasını hissettiğini söyleyen Biren, Türk deniz ticaret filosunun pervanelerinin dönmesi gerektiğini ve bunun içinde denizciye ihtiyaç olduğunu söyledi. Katıldığı bir toplantıya değinen Ferit Biren, toplantıda deniz ticaret filolarının gelecekte arz ve talep dengelerinden nelerin beklenebileceği, bunun yaratacağı sorunlar ve önlemlere ilişkin konuların görüşüldüğünü belirterek, denizci yetiştirmenin güzel olduğunu, Türkiye’de de 60’a yakın lise açıldığını ancak yetişenler arasında ortak bir disiplin oluşturulması gerektiğini ve kalitenin çok önemli olduğunu ifade ederek asıl önemli olanın ise yetiştirmekten çok alıkoymanın olduğunu ifade etti. Bu konuyla ilgili olarak yelkenli bir geminin çözüm olabileceğini dile getiren Biren, ayrıca temelin sağlam olması gerektiğini söyledi.

Vapur Donatanları ve Acenteler Dernek Başkanı ve 45 nolu Meslek Komitesi Başkanı Ruhi Duman, gemi acenteliği ücretlerinin yaklaşık 50 yılı aşkın bir tarife olduğunu ve tarifenin Odalar Birliği kanalıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın tebliği üzerine yürürlüğe giren bir tarife olduğunu belirtti. Gözetim ücretlerinin malın cinsine göre değiştiğini ifade eden Duman, bu ücretin yasal olduğunu söyledi.

 

DTO Meclis Üyesi Salih Zeki Çakır konuya ilişkin olarak, acentelerin güçlenmesi ve hizmet kalitesini artırması için acentelerin haklarının istismar edilmemesi kaydıyla bu haklarının çok görülmemesi gerektiğini ifade ederek bu uygulamanın yapılması gerektiğini söyledi. Çakır ayrıca navlun piyasaları konusunda meclisin tartışması gerektiğini ve her ay gündem yapılması gerektiğini söyledi.

31 nolu Meslek Komitesi Başkanı Güvenç Beyli, limanların özelleşmesiyle kendi acenteliklerini kurmaya başladıklarını, kendi acenteliklerinde de bunu ekstra bir kar kalemi olarak kullandıklarını belirterek “Acenteler para kazansın ama bu normal tarife üzerinde olsun” dedi. DTO Meclis Üyesi Bahri Turan, kendi yaptıkları işlerle ilgili yanlışlarında düşünülmesi gerektiğini ifade ederek ortada bir yanlış varsa bunun hep birlikte düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

DTO Yönetim Kurulu Üyesi Recep Düzgit, Türkiye’de gemi acentelik ücretleri tebliğindeki acentelik ücretiyle gözetim ücretinin birbirinin eki olduğunu belirterek uygulamanın yeni olmadığını, danıştayda bu konuda oturmuş bir karar olduğunu ve bu durumun yüzde 50’yi uygulamayanların sıkıntısı olduğunu ifade ederek uygulamanın "Bu liman benim, acente de benim kimseyi sokmam" diyenlerin gaddar uygulaması olduğunu söyleyerek bir şeyler yapılması gerektiğini belirtti.

 

Deniz Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Recep Canpolat, 5 yıl önce Dünya Gazetesi ile birlikte Deniz Haber Ajansı olarak Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri Töreni’ne başladıklarını ifade ederek 5. Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülleri töreninin bu yıl 2 Temmuz 2010 Cuma günü gerçekleştirileceğini belirtti. Törene uluslararası denizcilik örgütünün üst düzey yöneticilerini davet ettiklerini ifade eden Canpolat, Altın Çıpa Ödül Töreni’ne en son 2 yıl önce uluslararası örgütlerin üst düzey yöneticilerinin katıldığını ve bugüne kadar da yaklaşık 80 ülkenin IMO temsilcisini Türkiye’ye getirdiklerini söyleyerek bu yıl ki törene yaklaşık 40 ülkeden katılım sağlanacağını belirtti. Uluslararası yöneticilere ödül töreni öncesi (1 Temmuz 2010 Perşembe günü) yemek verileceğini ifade eden Canpolat, yemeğin amacının Türk armatörüyle uluslararası isimlerin bir araya getirilmesi olduğunun altını çizerek Türk armatör ve denizcileri yemeğe davet etti. Ayrıca bu organizasyonu ticaret yapmak yada para kazanmak için yapmadıklarını söyleyen Recep Canpolat, Türk denizcilik ödülleri töreninde Türk denizcileriyle uluslararası denizcileri buluşturarak ikili diyalog sağlamayı amaçladıklarının altını çizdi.

Toplantının sonunda değerlendirmelerde bulunan Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, gemi tonajlarının büyüdüğünü belirterek centilmenlik anlaşmasının bozulduğunu söyledi. Acentelerin durumu düşünmesi gerektiğini ve Türk gemilerine yapılan centilmenlik anlaşmasına uyulması gerektiğini söyleyen Kalkavan, “Acentelik ücretlerini artıralım” dedi. Kalkavan, acentelerin centilmenlik anlaşmasına uymak zorunda olduğunu söyleyerek bu durumun “havadan para” görüntüsünden çıkması gerektiğini ifade etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 1119 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.