1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Çocuklarımızı okula göndermeyiz"
"Çocuklarımızı okula göndermeyiz"

"Çocuklarımızı okula göndermeyiz"

Muğla Köyceğiz'deki Kaunos Harabeleri, Kral Mezarları ve Çamur Banyolarını ev sahipliği yapan 550 nüfuslu Çandır köyünün "Köprü çilesi" daha önce de pek çok kez gündeme gelmişti.

A+A-

Bu yıl öğrencilerin ilçeye bağlı 40 kilometre ilerideki Hamit Köyü’ne taşımaya karar veren Milli Eğitim Müdürlüğü, velilerin tepkisi üzerine kararından vazgeçti. Öğrenciler daha önceki yıllarda olduğu gibi tekne ile taşınacak.

Bağlı bulundukları Köyceğiz'e yaklaşık 50 kilometre mesafede bulunan Çandır Köylüleri, eğitimden, gıda ihtiyacına, berberden, sağlık hizmetine kadar her türlü ihtiyacını kanalın karşısında bulunan Dalyan ile Dalyan'a 20 kilometre mesafedeki Ortaca'dan karşılıyorlar. Ancak Dalyan kanallarının üzerinde bir köprü olmadığından dolayı bu ihtiyaçları için karşıya sal ve teknelerle geçiyorlardı. Köyden okula giden öğrenciler de, kanaldan tekne ile geçerek okullarına gidiyorlardı. Öğrencilerin tekne ile geçişleri sırasında özellikle kış aylarında üşümeleri, suyun yükselmesi ile okula gidememeleri geçtiğimiz pek çok basın organında yer almıştı.

Bu yıl ise Milli Eğitim Müdürlüğü yeni bir karar alarak köydeki 35 öğrenciyi yaklaşık 40 kilometre ötedeki Hamitköy İlköğretim Okuluna göndermek üzere taşımalı eğitim ihalesi yapmıştı. Ancak bu karar Çandır'lıları isyan ettirdi. Yollarının çok dar, virajlı ve bakımsız olması nedeniyle öğrenci servisinin yaklaşık 1,5 saatte okula varacağını belirten Köylüler, "Çocuklarımız sabah 5.00’te mi kalkacak. Bu nasıl çözüm? 35 metrelik bir köprüyü yapamadılar, 40 kilometre öteye çocuklarımızı gönderiyorlar. Gerekirse çocuklarımızı okula göndermeyiz" diyerek isyan ediyorlardı. Köylülerin isyanı üzerine harekete geçen Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü öğrencilerin tekrar Dalyan'daki okullara gitmesi için çalışma başlattı.

Öğrenciler yine eski okullarına gönderilirken, Dalyan'a taşınması için de ihale sürecine başlandı, ihalenin yaklaşık 15 gün içinde yapılacağı öğrenildi. İhale sürecine kadar da öğrencilerin taşıma masraflarını İl Milli Eğitim Müdürlüğü karşılayacak.

KONUYU TEKRAR GÖRÜŞTÜK

Muğla İl Milli Eğitim Müdür Vekili Gürbüz Karabulut konu hakkında yaptığı açıklamada, "Yönetmelikteki bir maddeden dolayı bu yıl böyle bir karar alınmıştı. Ancak aileler çocuklarının gideceği yolun çok uzun olması nedeniyle bu konuda bize şikayetlerini ilettiler. Konu geçtiğimiz günlerde basında da yer almıştı. Konuyu tekrar görüştük ve Çandır'daki öğrencilerimizin yine önceki yıllarda olduğu gibi Dalyan'da eğitim görmeleri yönünde karar aldık" dedi.

Konu hakkında ihale sürecinin halen devam ettiğini belirten Gürbüz Karabulut, "Köyceğiz Milli Eğitim Müdürlüğümüz öğrencilerin Dalyan'a taşınması ile ilgili ihaleyi hazırlıyor, kısa süre sonra da ihalesi yapılacak. İhale yapılıncaya kadarki süreçte de ailelerin ve çocuklarımız sıkıntı yaşayacaklardı. Bunun önüne geçmek için de şu an için Muhtarlığın aracıyla iskeleye çocuklarımız geliyor ve önceki yıllarda olduğu gibi tekne ile Dalyan'a geçip okullarına gidiyorlar. Bu süreç 10-15 gün sürecek, bu zaman zarfındaki taşıma ücretini de İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak biz karşılayacağız. İhale yapılınca da normal taşımalı eğitimle Dalyan'daki okullarına gidecekler" dedi.

KÖPRÜ YAPILAMIYOR

Çandır ile Dalyan arasında herhangi bir köprü olmadığı için köylüler Dalyan’a geçişte sal ve tekneleri kullanıyor. Geçişle ilgili bu zamana kadar ‘sallı geçiş’, ‘araç köprüsü’, ‘açılır-kapanır köprü’ ve ‘yaya geçit köprüsü’ gibi alternatifler gündeme geldi. Çandır iskelesi ile Dalyan arasında 35 metrelik mesafesi bulunan bölgeye yapılacak köprünün yapımına, Özel Çevre Koruma Kurulu doğal manzaranın bozulacağı gerekçesiyle soğuk bakıyor.

haberciniz.biz

Bu haber toplam 1023 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.