1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Common Rail sistemini geliştirdi
Common Rail sistemini geliştirdi

Common Rail sistemini geliştirdi

Dünyada sadece Bosch tarafından geliştirilen Common Rail Sistemleri, 2014 yılından itibaren yük gemilerinde, feribotlarda ve yatlarda da kullanılabilecek.

A+A-

Binek otomobillerden ticari araçlara, lokomotiflerden deniz taşıtlarına kadar dünyada tüm motor çeşitleri için Common Rail enjeksiyon sistemi sağlayan tek şirket olan Bosch, 2,2 Megawatt güce ve silindir başına 2,5 litre hacme sahip motorlar için Modüler Common Rail (MCRS) sistemini geliştirdi. 2014 yılında devreye girecek olan MCRS, Common Rail enjeksiyon teknolojisinin avantajlarını yük gemilerinde, feribotlarda ve yatlarda kullanılan dizel motorlara da taşıyacak.

Bosch’un bu sistemi sayesinde, motor imalatçılarının, gemi motorlarına ait gelecekte yürürlüğe girecek egzoz gaz emisyonu standartlarını karşılaması daha da kolaylaşacak. Common Rail teknolojisinin kullanımı, diğer uygulamalarda olduğu gibi, deniz motorlarında da yakıt tüketimini düşürerek gemi işletmecilerine ekonomik getiriler sağlayacak.

 

Büyük dizel motorlara bile kolaylıkla adapte edilebiliyor

Bosch MCRS, ayrı bir yüksek basınçlı haznesi (rail) içermeyen modüler bir Common Rail sistemi... MCRS sisteminde yüksek basınçlı yakıt haznesi, yüksek basınç pompası ve enjektöre entegre ediliyor. Enjektörlerin kendileri birbirlerine kısa bir yüksek basınç hattı aracılığıyla bağlanıyor. Bağımsız bir yüksek basınç haznesi bulunmadığından, sistem esnek bir biçimde farklı sayıda silindire adapte edilebiliyor. Böylelikle dört silindirli düz sıra motorlardan 20 silindirli V motorlara kadar her sisteme uygun hale getiriliyor.

200 bar’a kadar enjeksiyon basıncına ulaşılmasını sağlamak için MCRS Common Rail platformunu geliştiren Bosch, böylelikle hem mevcut hem de gelecekteki gemi motor emisyon standartlarını karşılamayı olanaklı hale getiriyor.

Bosch MCRS sistemi nedir?

Bosch MCRS sistemi, ayrı bir yüksek basınçlı haznesi (rail) içermeyen modüler bir Common Rail sistemidir. MCRS sisteminde yüksek basınçlı yakıt haznesi, yüksek basınç pompası ve enjektöre entegre edilmiştir. Enjektörlerin kendileri birbirlerine kısa bir yüksek basınç hattı aracılığıyla bağlıdır. Bağımsız bir yüksek basınç haznesi bulunmadığından, sistem esnek bir biçimde farklı sayıda silindire adapte edilebilir; böylelikle dört silindirli düz sıra motorlardan 20 silindirli V motorlara dek her sisteme uygun hale getirilir. Değiştirilmesi gereken tek şey, enjektör ve pompa eleman sayısıdır. Her enjektöre bir yanma çevrimi başına üç enjeksiyon olanağı veren bir solenoid valf yerleştirilmiştir. Elektronik olarak kontrol edilen CP9.1 sıralı yüksek basınçlı pompa, bu enjeksiyonlar için 1800 bar’a kadar basınç sağlar. Gerek duyulan performans seviyesine göre CP9.1 pompası, 2 ila 5 adet arasında pompa elemanı içerebilir. Yüksek basınçlı pompası ve enjektörler, yakıt kalitesi yetersiz olduğunda bile güvenilir çalışma ve uzun kullanım ömrünü garantilemek için, sağlam bir konstrüksiyona sahiptir. MCRS'ye uygun motor kontrol üniteleri içinde EDC17 serisi de yer alır.

Virahaber

Bu haber toplam 1063 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.