1. HABERLER

  2. DENİZ KAZALARI

  3. Costa Concordia operasyonu başlıyor
Costa Concordia operasyonu başlıyor

Costa Concordia operasyonu başlıyor

2012 yılının Ocak ayında kaza yapan ve halenyatık halde bulunan Costa Concordia kruvaziyerinin enkazını kaldırma operasyonuna 16-20 Eylül'de başlanmasına karar verildiği bildirildi.

A+A-

İtalya'nın Toskana bölgesine bağlı Giglio Adası açıklarında kayalıklara çarparak 2012 yılının Ocak ayında kaza yapan ve halen adanın birkaç metre açığında yatık halde bulunan Costa Concordia kruvaziyerinin enkazını kaldırma operasyonuna 16-20 Eylül'de başlanmasına karar verildiği bildirildi.

İtalyan basınına yansıyan haberlerde, başkent Roma'da Sivil Savunma Genel Müdürü Franco Gabrielli, enkaz kaldırma işlemini üstlenen İtalyan-Amerikan ortaklığındaki Micoperi-Titan konsorsiyumu ve Costa Crociere şirketi yetkililerinin katılımıyla toplanan danışma kurulu, dev yolcu gemisinin enkazını kaldırmak için gerekli işlemlerin tamamlandığına hükmederek, enkaz kaldırma işlemine 16-20 Eylül'de başlanmasına karar verdi.

Dev gemi için dev operasyon

Enkaz kaldırma işlemini geçen yıl üstlenen Micoperi-Titan konsorsiyumu ve uzmanlarının geliştirdiği plan kapsamında, ilk olarak 20 aydır ada açıklarındaki kayalıklara paralel şekilde yaslanmış halde bulunan geminin denize bakan tarafına, su altında bir platform inşa edildi. Bu platform, geminin herhangi bir terslik nedeniyle denize doğru sürüklenerek batmasını önlemenin yanı sıra geçen süre zarfında monte edilen 11 yüzdürme ünitesi ile dik konuma getirilmesini sağlayacak.

Geminin doğrultulmasının ardından su içinde kalan kısmına da süratle yüzdürme üniteleri monte edilerek, içindeki su tasfiye edilecek ve deniz yüzeyine çıkması sağlanacak. Bu aşamadan sonra dev kruvaziyer, yüzdürme üniteleri ve römorkörlerin yardımıyla ana karadaki bir limana yüzdürülecek.

Tarihte ilk kez denenecek enkaz kaldırma planı sırasında hava şartlarından kaynaklanacak bir komplikasyon nedeniyle, 300 milyon doları aşkın maliyeti olan kurtarma operasyonunun başarısızlıkla sonuçlanması ve çevre felaketine neden olmasından endişe ediliyor.

Costa Crociere şirketine ait 114 bin 500 ton ağırlığındaki Costa Concordia kruvaziyeri, 4 bin 200 yolcu ve mürettebatıyla 13 Ocak 2012'de Civitavecchia kentinden kuzeybatıdaki Savona kentine doğru akşam saatlerinde yola çıkmış, Toskana bölgesi sahillerinde bulunan Giglio Adası açıklarındaki kayalıklara çarpmıştı. 32 kişinin yaşamını yitirdiği kazada, halen 2 kişinin cesedine ulaşılabilmiş değil. Kaza sırasında gemide bulunan 10 Türk yolcu da yara almadan kurtulmuştu.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1081 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.