1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Dalgalara başkaldıran deniz feneri: La Jument
Dalgalara başkaldıran deniz feneri: La Jument

Dalgalara başkaldıran deniz feneri: La Jument

Okyanus ve denizlerin en ihtiyar bekçileri, deniz fenerleri... Şimdi size Avrupa'nın en tehlikeli denizlerinden birinde yer alan ‘La Jument' isimli deniz fenerinin tarihini kısaca aktaralım.

A+A-

 ‘La Jument' Fransa'nın Atlantik Okyanusa doğru uzanan batı kıyısında, Ushant adasının 300 metre açıklarında yer alıyor.

Bu alan, şiddetli fırtına, dev dalgalar ve güçlü akıntılar ile Avrupa'nın en tehlikeli denizlerinden biridir. (Iroise Denizi)

1888-1904 yılları arasında 30 gemi bu dalgalar arasında kaybolmuş. Bunun sonucu olarak da 18. yy'da Fransa'daki deniz fenerlerinin üçte birinden fazlası bu kıyıya inşa edilmiş.

20 Şubat 1904 tarihinde bir bakanlık kararnamesiyle somut bir kaya üzerine kule inşa etme kararı alınmış. Ve bu karar ilk olarak Paris Coğrafi Derneği üyesi Charles Eugene Potron'un vasiyetnamesinde geçmektedir. Aynı zamanda vasiyetnamede 400.000 Frank masrafın karşılanacağı da belirtilmiş.

 Yapının inşası 1904 yılında başlamış, 1911 yılında bile tamamen tamamlanmamış. Bunun sebebi deniz ve havanın zorlu koşulları.

 Yapının kaba inşasının bitmesi 7 yıl sürmüş (15 Ekim 1911) ancak bunun üzerinden 3 yıl da iç mekanı tamamlamak için geçmiş.

 Yapım sırasında gördüğü zarar sonucu yapılan onarımlar da düşünülerek toplam maliyetin 850.000 Frank olduğu tahmin edilmekte.

Zemin 7m çapında, yükseklik 48m, 7 katlı yapı; Fener ve sekizgen taş kule şeklindeki galeri dairesel beton taban üzerine monte edilmiş.

1940 yılında tamamen sağlam bir temele oturtulabilmiş.

 1989 yılının Aralık ayında çok büyük bir fırtına çıkmış ve dalgalar öyle yükselmiş ki, La Jument fenerinin camlarını paramparça ettiği gibi o sırada orada görevli olan Théodore Malgorn'u ölümle burun buruna getirmiş.

Dalgalar bekçinin kaldığı odadaki neredeyse tüm eşyaları sürükleyip götürmüş. Malgorn, çaresizce ne yapacağını düşünürken helikopter seslerini duymuş. Kurtarma helikopterinin geldiğini düşünerek helikoptere kendini göstermek için fenerden dışarıya baktığı esnada dev bir dalga adeta feneri yutarcasına gelmiş.

 Ve o an fırtınanın fotoğrafını çekmek için gezintiye çıkan Jean Guichard'ın kadrajına girmiş.Fotoğrafta yakalanan bu anda, deniz feneri 20-30 metre dalgayla kaplı. Théodore Malgorn ise yardım ekipleri tarafından kurtarıldı ve hayatta.

fener.jpg

maxresdefault.jpg

fener1.jpg

fener3.jpg

fener4.jpg

fener6.jpg

fener7.jpg

fener8.jpg

fener9-001.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 15600 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.