1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Darbe başarılı olsaydı ordusuz kalacaktık'
'Darbe başarılı olsaydı ordusuz kalacaktık'

'Darbe başarılı olsaydı ordusuz kalacaktık'

‘Darbe gerçekleşseydi iç savaş yaşanırdı’ öngörüsünde bulunan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, ‘Darbeciler başarılı olsaydı ordusuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktık’ dedi.

A+A-

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) hücrelenen paralel yapı mensupları açığa çıktı. Ciddi sayıda general ve amiralin darbe girişimi nedeniyle tutuklandığı TSK’da komuta kademelerine Kumpas davalarında hapis yatan muvazzaflar atanmaya başladı. Balyoz davası sanığı olarak 18 yıl ceza alan ve 9 Haziran 2015’de beraat eden emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, görevden alma ve tutuklamalar nedeniyle yaşanabilecek emir-komuta zafiyetinin önüne geçilmesi için acil tedbirler alınması gerektiği görüşünde. TSK’daki FETÖ mensuplarına karşı yapılması gerekenleri anlatan Gürdeniz, öncelikli olarak Balyoz, Ergenekon ve Askeri Casusluk gibi kumpas davalarında yargılanan muvazzaf askerlerin TSK’da aktif görevlere dönmesinin hızlandırılmasını önerdi. 

‘Sisteme dönmeliler’

Yargıtay’da bekleyen İzmir askeri casusluk kumpas davasının bir an önce beraat kararına bağlanmasının önemine değinen Gürdeniz, “FETÖ’nun kurduğu kumpaslarla önleri kapatılan, gelecekleri karartılan, hapislerde yatan subaylar vatan için hizmete hazır. Onlar için önce vatana hizmet ve görev aşkı geliyor. Bu insanların orduya, donanmaya ve hava kuvvetlerine dönmeleri sağlanmalıdır. Bekledikleri hapiste geçirdikleri yıllar hizmetten sayılmalı ve hak ettikleri rütbelere sahip olmaları sağlanmalı. Emekli olanlar ya da ayrılanlar da haksızlıklara maruz kaldı. Zaafiyeti önlemek için bu vatanseverlere de gönüllülük temelinde kapıyı açmalıyız. Hatta FETÖ baskısı ile zamanında harp okullarından atılan öğrenciler de sisteme dönebilmeli. Çeşitli bahanelerle silahlı kuvvetlerle ilişkileri kesilen personelin geri kazanılması için harekete geçilmeli. İyi bir inceleme ile haksızlıklara uğrayanların tekrar kazanılması önümüzdeki dönemin zafiyetini önleyecektir” değerlendirmesini yaptı. 

‘Kaosun içinde olurduk’

Kumpas davalarının Türk ordusu ve donanmasına ilk darbe olduğunu ikincisinin de 15 Temmuz’da gerçekleştiğini belirten, Gürdeniz; “Darbe gerçekleşseydi bir iç savaş yaşardık. Eğer ordumuz FETÖ’nun oyununa gelseydi ve çoğunlukla darbeye katılsaydı ilk gece binlerce kişi hayatını kaybeder, büyük bir kaosun içinde olurduk. FETÖ’nun peşinden gitmeyen askerleri kutluyorum. FETÖ’nün tek atımlık kurşunu vardı ve kullandı. Bu tehlikeyi savuşturmalıyız. Ülkemizin çok kısa sürede kendine geleceğini düşünüyorum. Toparlanmalıyız. Harbe hazırlık seviyemizi artırmak için her türlü tedbir alınmalı” diye konuştu. 

‘Temizlenmesi için 90’lara kadar inilmeli’

36 yıl donanmaya hizmet eden Gürdeniz, darbeye kalkışanların ülkemizin geleceğini karartmak istediğine dikkat çekerek, “TSK içindeki tümörün temizlenmesi için her kuvvette FETÖ ile Mücadele Daire Başkanlığı kurulmalı. Ülkenin en iyi istihbaratçıları bir araya gelerek 1990’lara kadar inilmelidir. Analizler, yapılarak kimler terfi ettirildi, kimler nerelere atandı tespit edilmeli ve tek bir FETÖ üyesi kalmayana kadar mücadele devam ettirilmelidir. Silahlı kuvvetleri bir arada tutacak çimentonun Atatürkçülük olduğu asla unutulmamalıdır” dedi.

Kaynak: Gökhan Karakaş / Milliyet

ViraHaber.com

Bu haber toplam 1958 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.