1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Tatbikatı" düzenlendi
"Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Tatbikatı" düzenlendi

"Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Tatbikatı" düzenlendi

Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün koordinesinde düzenlenen, ''Deniz Kirliliğine Acil Müdahale Tatbikatı", Antalya Limanı'nda gerçekleştirildi

A+A-

Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, tatbikat öncesi düzenlenen sunumda yaptığı konuşmada, Deniz Kirliliğine Bölgesel Acil Müdahale Koordinasyon ve Eğitim Merkezi'nin Antalya'da yapıldığını hatırlatarak, nisan ayında inşaatının bittiğini söyledi.

Ulusal Deniz Emniyeti ve Acil Müdahale Merkezi inşaatının ise Tekirdağ'da devam ettiğini dile getiren Şevli, merkezin 2016 yılında hizmete girmesinin planlandığını bildirdi.

Şevli, merkez hizmete girdiğinde tüm deniz alanlarında ve 18 noktada acil müdahale merkezlerinin kurularak, faal hale getirileceğini bildirdi. Şevli, şöyle konuştu:

"Bu şekilde hem Akdeniz hem Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkeler hem de Türkiye'nin tüm kıyılarında her türlü emniyet tedbiri alınmış olacak. Böyle bir merkez bildiğimiz kadarıyla Karadeniz'de ve Akdeniz'de yoktur. Onun için bu işin çok önemli olduğunu düşünüyoruz ve faaliyetimiz hızla devam etmektedir."

Antalya'nın turistik ve Türkiye'nin göz bebeği bir bölge olduğunu dile getiren Şevli, dünyaca tanınmış bir yerde çevre duyarlılığının olmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

Şevli, 2010 yılında 56, 2011 yılında 76, 2012 yılında 95, 2013 yılında 116 ve 2014 yılı mayıs ayına kadar 23 tatbikat yapıldığını hatırlatarak, bu tatbikatların sonuçlarının, hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem de diğer kurum ve kuruluşlar tarafından paylaşılması gerektiğini bildirdi.

Sunumda, Seagull Genel Müdürü Erdem Nevşehir tarafından tatbikat senaryosuyla ilgili bilgiler verildi.

Tatbikat

İki aşamada yapılan tatbikatta ilk olarak, liman başkanlığına gelen, liman çevresinde bir geminin yakıt sızdırdığı ihbarı üzerine olay yerine giden acil yardım gemisi, yakıtın boşaldığı alanda çevre koruma önlemi alarak yakıtın yayılmasını önledi. Tatbikatın ikinci aşamasında da limanda demirli bir gemiden denize boşalan gemi için gerekli önlemler alındı.

Seagull Genel Müdürü Erdem Nevşehir, tatbikat sonrasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, tatbikatta şamandıra bölgesindeki bir petrol akıntısına müdahale ederek kıyıyı temizlediklerini, ardından liman içinde oluşan kirliliğe müdahale ettiklerini söyledi.

Tatbikatın çok başarılı geçtiğini anlatan Nevşehir, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki bir çok denizde irili ufaklı petrol kirlilikleri yaşanıyor. Bunlara anında müdahale ediyoruz. Temizlikler başarılı gidiyor. Türkiye bu konuda dünyaya göre oldukça ileri bir seviyede. Çünkü hazırlık ve eğitimlerimiz tam. Ekipman parkurumuz da oldukça geniş. Onun için dünyada iyi bir yerde olduğumuzu düşünüyorum."

Nevşehir, 2013 yılında 6, 2014'te şu ana kadar iki kirliliğe müdahale ettiklerini kaydetti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1253 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.