1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Deniz süngerinin büyüklüğü görenleri şaşırtıyor
Deniz süngerinin büyüklüğü görenleri şaşırtıyor

Deniz süngerinin büyüklüğü görenleri şaşırtıyor

Hawaii sahilleri açığında bulunan dev deniz süngeri okyanus zemini hakkında bilgi verecek. Araştırmacılara göre, deniz süngerinin boyutu aynı zamanda yaşı hakkında da ipucu veriyor.

A+A-

Sualtı araştırmacıları, Hawaii sahilleri açığında bulunan Papahanaumokuakea Ulusal Deniz Anıtı bölgesindeki derin sularda minibüs boyutunda bir deniz süngeri bulduklarını açıkladı.

Araştırmacılar deniz süngerinin günümüze dek bulunan en büyük sünger olduğunu söylüyor. 2015 yılında Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin araştırma gemisi, Okeanos Explorer tarafından bulunan deniz süngeri, kısa zaman önce Deniz Biyolojik Çeşitlilik dergisi (Marine Biodiversity) tarafından tanıtılmıştı.

Araştırmacılara göre, deniz süngerinin boyutu aynı  

zamanda yaşı hakkında bilgi veriyor.

Deniz süngerlerinin ömürlerinin ne kadar olduğunu kimse bilmiyor ancak sığ sularda bulunan bazı büyük süngerlerin 2 bin 300 yaşında olduğu düşünülüyor. Bazı tahminlere göre ise bu süngerler binlerce yıllık olabilir.

Papahanaumokuakea keşif gezisinin lideri Daniel Wagner, "Dünyamızın büyük bir kısmı derin sular altında ve bu kısmın büyük bir bölümü henüz araştırılmış değil. Bu kadar büyük ve muhtemelen eski bir süngerin bulunması, Papahanaumokuakea Ulusal Deniz Anıtı bölgesi gibi derin ve bozulmamış ortamda neler öğrenebileceğimizi gösteriyor,” dedi.

2006'da bulunan 362 bin 73 kilometrekarelik Papahanaumokuakea Ulusal Deniz Anıtı bölgesi, web sitesinde verilen bilgiye göre, ABD'nin egemenliğindeki en büyük doğal çevre koruma alanı ve dünyanın en büyük deniz koruma alanlarından biri. Bölge Amerika'da bulunan bütün milli parkların toplamından daha büyük.

Federal hükümet tarafından finanse edilen tek gemi olan Okeanos Explorer, büyük ölçüde bilinmeyen okyanusu keşfetmek ve okyanus zemini hakkında elde edilen bilgileri genişletmek amacıyla sistematik keşif yapması için tahsis edildi.

Araştırmaya göre, çok büyük ve muhtemel çok eski süngerler, "büyük miktarda deniz suyunun filtrelenmesinin yanı sıra omurgasız ve mikrobiyal canlılar için önemli bir yaşam koşulları sağlayan bir ekosistem hizmeti sağlıyor.

Okeanos Explorer gemisi, daha önce de yeni bir tür olduğuna inanılan "hayalet ahtapot”u bulmuştu.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2723 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.