1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Deniz suyu seviyesi her yıl 1 cm yükselecek
Deniz suyu seviyesi her yıl 1 cm yükselecek

Deniz suyu seviyesi her yıl 1 cm yükselecek

Bilim insanları 2100 yılından itibaren deniz suyu seviyesinin her yıl 1 cm yükseleceği konusunda uyarıda bulundu.

A+A-

İklim değişikliği sebebiyle doğal dengenin bozulması kaçınılmaz bir durum. Şimdilik her yıl 0,08 mm artan deniz suyu seviyesi önemsiz bir tehlikeymiş gibi görünse de bu rakam 2100 yılı itibari ile yılda 1 cm'e ulaşabilir.

Colorado Üniversitesi'nde görev yapan Steve Nerem, iklim değişikliği sebebiyle Grönland ve Antarktika'daki buzulların eridiğini ve eriyen buzulların okyanus seviyesinde yükselemelere sebep olduğunu açıkladı.

Nerem, 1993 ve 2100 yılı arasında deniz suyu seviyesindeki toplam artışın 65 cm olabileceğine dikkat çekti.

Deniz seviyesinin bu denli yükselmesi Miami ve Şanghay gibi kentlerin sular altında kalması ve Bangladeş gibi ülkelerin de sel felaketleri ile boğuşması anlamına geliyor.

Atmosferde her geçen gün artan karbondioksit oranı ve sera gazı etkisi suyun ve havanın ısınmasına sebep oluyor. Bu ısı etkisi nedeniyle buzullar eriyerek okyanus sularına karışıyor.

Nerem'in Güney Florida Üniversitesi, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, Old Dominion Üniversitesi ve NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi çalışanlarınca oluşan ekibi 1993 yılından bu yana deniz suyu seviyesindeki artışları uydu fotoğrafları üzerinden inceledi. Araştırmada El Nino ve yanardağ patlamaları gibi etkiler de göz önüne alındı.

Araştırmanın sonucuna göre 2100 yılı itibari ile deniz suyu seviyesi en iyi ihtimalle 55 cm en kötü ihtimalle ise 77 cm yükselebilir.

Daha önce yıllık bazdaki artışın 3 mm olduğu düşünülüyordu. Fakat bu araştırma ile beraber verilerde bir hata olduğu tespit edildi ve deniz seviyesinin yılda 0,08 mm arttığı ortaya çıktı.

Rakamlar son derece ürkütücü. Böyle giderse birçok ülke 22'nci yüzyıl itibariyle hayatta kalamayacak.

Vira Haber

Bu haber toplam 6375 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.