1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Denizcilik Envanteri sektöre büyük katkı sağlayacak
Denizcilik Envanteri sektöre büyük katkı sağlayacak

Denizcilik Envanteri sektöre büyük katkı sağlayacak

İMEAK Deniz Ticaret Odası bünyesinde hazırlanan Denizcilik Envanteri’nin sektöre büyük katkı sağlayacağı bildirildi. Sektör tarafından envantere girilen verilerle hazırlanacak raporların, yeni düzenlemelerin önünü açacağı kaydedildi.

A+A-

Yaşar Özer / Vira Haber
twitter: @yasarozer8

İMEAK Deniz Ticaret Odası, Denizcilik Envanteri’ni internet ortamına taşıdı. Deniz Ticaret Odası çatısı altında toplanan tüm sektörlerden toplamda 8.500 üyenin katkılarıyla oluşturulacak olan envanter, sektörün doğru verilerle daha hızlı bir şekilde gelişmesine katkı sağlayacak. İMEAK DTO Meclis Üyesi İlker Meşe, Deniz Ticaret Odası 7. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’nda, Denizcilik Envanteri’nin artık internet ortamında ulaşılabilir hale geldiğini söylemiş ve şu ifadeleri kullanmıştı: “Deniz Ticaret Odası'na ait bir web portalımız var. dtoenvanter.com adresine girdiğiniz zaman karşınıza çıkan sayfada komite seçenekleri bulunuyor. Hangi komiteye üyeyseniz o komiteden giriş yapıyorsunuz. Biliyorsunuz ki toplamda 47 komitemiz, 8500 tane de üyemiz var. Bunları 15 başlık altında topladık. Hepinize ayrı ayrı e-mail adresi ve şifre verdik. Şifreler geldikten sonra kendi şirketinize göre bir şifrelendirme yapabiliyorsunuz. Biz sadece sizin kullanıcı adınızı biliyoruz. Buraya gireceğiniz tüm verilere yalnızca Deniz Ticaret Odası hakim olacak. Gönderdiğiniz bilgilerin başkalarıyla paylaşılma ihtimali yok.”

Denizcilik Sektörü Envanteri'nin web ortamında nasıl kullanıldığıyla alakalı bilgiler de veren Meşe, “Biliyorsunuz ki bu envanter bizim için çok önemli. Ulaşamadığımız bin tane üyemiz var. Onları da bu envanter sayesinde güncelliyoruz. Yani toplamda 8.500 üyenin tamamına ulaşmış olacağız. Kısa zaman içinde envanter çalışmamıza katkıda bulunan firmalara dönüş yapılacak ve ciddi bir denizcilik envanterine sahip olacağız. Ayrıca bunu 2017 başında yapmamız iyi oldu. Çünkü 2016 yılının verileri ellerinde olan şirketler, bu verileri envantere girmiş olacaklar.” diye konuştu.

Envanter sayesinde denizcilik sektörünün her kademesinde çeşitli analizler ortaya çıkacağını söyleyen Meşe, bu analizlerin sektörün gelişimine katkı sağlayacağını kaydetti. Sektöre dair verilerin envanter çatısı altında toplanmasının önemine de dikkat çeken Meşe, “Bizim sizden ricamız, e-maillerinize gelen şifreleri kullanarak bu sayfaya girip bize dönüşler yapmanız. Böylece Deniz Ticaret Odası olarak biz de bu envanteri güzel bir noktaya ulaştırmış olacağız.” diyerek sözlerini noktaladı.

mese.jpg

"Sektörümüzün gücünü göstermek gerekiyor"

İMEAK Deniz Ticaret Odası Metin Kalkavan da, Denizcilik Envanteri’ne dair açıklamalarda bulundu. Kalkavan, denizcilik sektörünün gücünü göstermek açısından envanterin son derece önemli olduğunu söyledi.

Denizcilik sektörünün bilgi toplamaya dair çalışmalarda çok yetersiz kaldığını söyleyen Kalkavan, “Envanter çalışmasını kimsenin ticari sırlarına ulaşalım diye yapmıyoruz. İstesek bu bilgilerin bir kısmını kanuni olarak Maliye Bakanlığı, gelir idareleri ve vergi dairelerinden alma hakkımız var. Burada önemli olan şey şu: Burada toplayacağımız bilgilerle devlete raporlar sunacağız. Böylece denizcilik çatısı altındaki her sektörümüzde; önce istihdam olmak üzere, üretim gücümüz, kapasitemiz, ciromuz, vergilerimiz ve katma değerimiz gibi bir sürü veri ortaya çıkaracağız. Şu ana kadar bunlar genelde tahmini olarak toparlanan bilgilerdi. Yıllarca afaki rakamlar vardı. Bu rakamların sağlamasını yapmak çok kolay değildi. Bu yüzden lütfen gerçek bilgilerinizi bizimle paylaşın. Doğru verilerle doğru stratejiler geliştirmek istiyoruz. O nedenle bu envanter gerçekten çok önemli.” ifadelerini kullandı.

İlker Meşe’ye yapılan çalışmalar için teşekkür eden Kalkavan, denizcilik envanteri ile ilgili konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Bu konuda özellikle komite başkanlarına büyük görev düşüyor. Sektörümüzün gücünü göstermek gerekiyor. Bu gücü ne kadar bilimsel olarak kanıtlayıp gösterebilirsek, o kadar çok yeni düzenlemelere ulaşırız. Çok yanlış biliniyoruz. Denizcilik sektörü olarak anlatılamıyor oluşumuzun ana sebeplerinden bir tanesi de bu. O açıdan çok rica ediyoruz, lütfen bu sisteme destek verin, zaman ayırın. Çünkü bu raporlar yayınlanınca sizin avantajınıza olacak. Bu raporları yayınlayacağız ve devletimizle, idaremizle paylaşacağız. Doğru verileri bilerek strateji oluşturmak çok öenmli. Bunu da görme fırsatımız olacak.”

kalkavan-002.jpg

Bu haber toplam 4798 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.