1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. “Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı kurulsun”
“Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı kurulsun”

“Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı kurulsun”

Deniz ve balıkçılığın sorunlarını TBMM kürsüsüne taşıyan CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı kurulması önerisinde bulundu, Karadeniz’in pilot bölge ilan edilmesini istedi.

A+A-

TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı söz alan CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, deniz ve balıkçılığın sorunlarına dikkat çekti. Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı kurulmasını isteyen Bektaşoğlu, Karadeniz’in pilot bölge ilan edilerek araştırma ve inceleme başlatılması önerisinde bulundu.

 “Denizlerimizde potansiyelimizi kullanamıyoruz”

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de 27 ilin deniz kenarında bulunduğuna vurgu yapan Bektaşoğlu, ülkeleri, büyük denizleri deniz yoluyla birbirine bağlayan bir stratejik bir ülke konumunda olduğumuzun altını çizdi. Bektaşoğlu, “Ancak ülkemiz hiçbir ülkenin sahip olmadığı denizcilik geçmişine, kültürüne ve deniz kaynaklı pek çok üstün özelliğine rağmen bu potansiyelini koruyamamakta, değerlendirememekte, bir farklılık yaratamamaktadır. Ülke olarak denizlerimizden ulaşım, beslenme, ticaret, kara bağlantılı taşımacılık, turizm, enerji gibi alanlarda yararlanamıyoruz. Deniz kaynaklı bir ekonomik kalkınma ve gelişme ortaya konulamıyor. En önemlisi de deniz ürünleriyle beslenemeyen bir milletiz” dedi.

“Denizlerimizi kirletiyoruz”

Denizlerde özellikle Karadeniz’de evsel, kimyasal endüstriyel atıklar ve HES kaynaklı yaşanan kirliliği ve çevre tehditlerinin nedenlerini de anlatan Bektaşoğlu, bunun balık türlerini yok ettiğini ve 500 metreden sonra hayat olmadığını söyledi. CHP’li Bülent Bektaşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Su duruyor, biz bakıyoruz. Kirletiyoruz, yok ediyoruz, denizlerimizi hayatımızın sürdürülmesine ve çevreye katkı sunan bir özelliğe de büründüremiyoruz.

Bunun birçok nedeni var. Ama öncelikle ülke içinde örgütlenmiş bir denizcilik veya balıkçılık bakanlığının olmaması, devletin kurumsal yapısı içinde denizlerimizin tek başına temsil edilmemesi büyük bir handikap. AKP denizleri Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na, suyunu, içindeki canlıları Orman ve Su Bakanlığına, korumasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, denetimini de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na devrederek tam bir sorumsuzluk örneği sergilemektedir. Yetki böyle dağıtıldığından kimse sorumluğu da üzerine almamaktadır. Bu keşmekeş artık sona erdirilmelidir. Bugün denizlerimiz ve balıkçılığımız ne yazık ki kendi kaderine terk edilmiştir.”

Balıkçıların sorunları

Balıkçıların yüksek fiyatlı yakıt, malzeme fiyatlarındaki artışlar nedeniyle kredilerini, borçlarını ödeyemediklerini, banka, icra kıskacında olduklarını, teknelerinin bağlandığını ve denize açılamadıklarını savunan Bektaşoğlu, “Denizlerimizi iki yıl nadasa bırakmalıyız. Bunu sadece Türkiye değil, denizlerimize kıyı ülkeler de yapmalı. Bu sürede doğacak mağduriyetleri de devlet finansa etmeli, balıkçılarımıza maddi destek sağlanmalıdır. Kısa sürede yapmamız gerekenlerden birisi de balıkçılarımıza bankalar ve diğer kuruluşlardan aldıkları borçların ertelenmesi yoluna gidilmeli ve teşvikler verilmesidir. Bütün barınaklar, çekekler, limanlar balıkçılığı, tekne yapım, bakım ve onarımını da kapsayacak şekilde düzenlenmelidir. Balığın ucuz ve kolay biçimde kentlerimize ulaşması için bazı illere balık toptancı halleri kurulmalı; balığın ve deniz ürünlerinin mamul olarak işlenmesi için endüstrisine, iş ve istihdam yaratmasına dönük çalışmalar yapılmalıdır” diye konuştu.

CHP’li Bektaşoğlu, konuşmasını “Denizciliğimiz ve balıkçılığımızın kurtarılması geleceğimizin ve hayatımızın kurtarılması anlamına gelecektir. Gelin bir yerden başlayalım. En çok sorunun yaşandığı Karadeniz’i pilot bölge ilan edelim. Bu konuda siyasi özelliklerimizi bir yana bırakarak düşünerek ve sorunları belirleyelim, çözüm önerilerimizi ortaya koyalım” çağrısıyla bitirdi.

Vira Haber

Bu haber toplam 13938 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.