1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Dentur Avrasya'nın "Kanuni"si nisanda boğazda
Dentur Avrasya'nın "Kanuni"si nisanda boğazda

Dentur Avrasya'nın "Kanuni"si nisanda boğazda

Dentur Avrasya, 14 'double ended' tipi motorların ilkini nisan ayında, 4’ünü de Ağustos'ta hizmette alacak. Bu motorlarla Üsküdar-Beşiktaş arası 4 dakika olacak.

A+A-

 Şehir Hatları’nın 28 Mayıs 2015 tarihinde hizmete giren double ended tipi yolcu gemileri vatandaşlar tarafından beğenilmeyince hizmette olan 4 geminin haricinde yapılacak 6 yeni geminin bu seriye benzemeyeceği belirtilmişti. Eleştirilere neden olan tasarım, bu kez de motorlar için kullanıldı. Dentur Avrasya, ‘double ended’ tipi motorları, nisan ayında hizmete alacak.

Bu motorlarla Üsküdar- Beşiktaş arası 4 dakika olacak. Dentur Avrasya Genel Müdürü Ünsal Savaş, Şehir Hatları’nın sürdürülebilir ve ekonomik taşımacılık açısından doğru bir hamle yaptığını fakat mühendislik ve estetik olarak eksikliklerinin eleştiri aldığını söylüyor. Kamuda ihaleye yazılan şartların uygulamada esnekliğinin olmadığını belirten Savaş, “Örneğin, kapı 1 cm kısa yazılmışsa ve uygulamada bu anlaşılmışsa aynen öyle uygulanmak durumunda. Yani uygulamada görülebilecek hataları gidermek adına bir telafiniz olamıyor. Ama biz yola çıkarken adım adım hataları ve eksiklikleri gidererek çalıştık. Yatırım Teşvik Belgesi ile yaptığımız için hataları telafi edebiliyoruz. Şansımız, önümüzde eleştirilen bir örnek olmasıydı. Biz eleştirileri dikkate alarak çalıştık ve ortaya ödüllü bir proje çıktı” dedi.

Şehir Hatları’nın vapurlarına getirilen eleştirileri dikkate alarak projelendirme yaptıklarını belirten Savaş, “Açık alan yok. Manzara görünmüyor. İstanbul’un tarihi yapısına uygun değil” gibi eleştirileri baz alarak çalıştık. İç ve dış dizaynda İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden destek aldık. Şehir Hatları’nın vapurları 166 lt yakıyordu bizim motorlarımız 33 lt yakacak. Şehir Hatları vapurları havuz testine sokmamışken biz Polonya’da üç aşamalı testten geçirdik motorları. İniş binişleri diğerlerine nazaran rahat, konforlu, ferah. Manzaraya tam hâkimsiniz. Estetik ön planda. 350 kişilik motorlarda 200 kişilik açık alan var. Şehir Hatları’nda 550 kapalı 150 açık alan vardı. Biz seyir halindeyken İstanbul’u hissetmenize de önem verdik. İstanbulluların denizin üzerindeyken yosun kokusunu alabileceği şekilde tasarladık. Gemileri vapur yerine değil yolcu motorları yerine yapıyoruz bu ayrım önemli” dedi.

Maliyeti 95 milyon lira

14 gemiden ilkinin nisan ayında, 4’ünün de ağustosta hizmette olacağını belirten Ünsal Savaş, hiçbir toplu ulaşım gemisinde daha önce bir havuz testinin uygulanmadığını söyleyerek, “Tasarım kadar güvenliğe de önem verdik. Polonya’da yapılan havuz testi sonuçlarına göre; yüksek manevra kabiliyeti olan yeni gemilerde, dünyada ilk kez kullanılan özel tekne formu sayesinde yakıttan yüzde 54 tasarruf sağlanacak ve aynı zamanda şu anki gemilere göre yüzde 40 daha hızlı seyir yapılabilecek. 14 gemi 95 milyon TL’ye mal olacak” dedi.

350 kişilik motorlarda 200 kişilik açık alan var. Yüzde 54 yakıt tasarrufuna sahip motorlar, Polonya’da havuz testinden geçirildi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2094 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.