1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Deprem korkusuna neden olan balık
Deprem korkusuna neden olan balık

Deprem korkusuna neden olan balık

11 metre boyundaki dev balıkların yaşanan şiddetli depremden sonra kıyıya vurması. Pek çok yerel halk tarafından "depremin habercisi" olarak tanımlanıyor ve korkuya yol açıyor.

A+A-

İki balığın 11 metre boyunda olması ve görüntüsü nedeniyle depreme sebep olduğu ifade ediliyor. 9 büyüklüğünde depremden sonra balıkların kıyıya çıktığı belirtiliyor.

11 metre boyundaki bu balıkların kıyamet sembolü olarak tabir edildiği konuşuluyor. Son aylarda pek çok ölü kürek balığı ise kıyılara vurdu.

 Japonlar, balıkların yakalanmasının büyük bir deprem veya tsunaminin habercisi olduğunu düşünüyor.  Japon gelenekleri, söz konusu balıkları 'Ryugu no tsukai' olarak tanımlıyor.

"Deniz tanrısının sarayından haber" anlamına geliyor.Birçok Japon, 9 büyüklüğündeki tarihi depremden önce de ayın balıkların kıyıya çıktığına inanıyor.Ancak bilim insanları, bu kıyamet teorisine şüpheyle yaklaşıyor. Kazusa Saiba, küresel ısınmanın balıkların kıyıya vurmasına yol açmış olabileceğini söylüyor: "Bilimsel bir kanıt yok ancak yüzde 100 inkar edemiyoruz."

CNN'ne konuşan balıkçı Satomi Higa, "İki balık da ağın içinde güçlü bir şekilde çırpınıyordu. Gizemli ve güzel görünüyorlardı" dedi. Tarihi depremlerin gerçekleştiği Japonya, yeryüzünün en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boyda kat eden Pasifik Ateş Çemberi fay hattının üzerinde yer alıyor.

7.7 büyüklüğünde deprem

Bu arada Güney Amerika ülkesi Ekvador'da 7.7 büyüklüğünde deprem oldu.

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS)'nin verilerine göre, Ekvador'un Ambato şehrinin 224 km güneydoğusunda 7.7 şiddetinde deprem meydana geldi.

Deprem, Peru ve Kolombiya gibi komşu ülkelerde de hissedildi.

Dünyada en fazla depremin meydana geldiği hat olan Pasifik Ateş Çemberi, aynı zamanda onlarca aktif volkana ev sahipliği yapıyor.

balik_deprem1.jpg

balik_deprem.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 14800 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.