1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Depremden Etkilenen Balıkçılar Desteklenecek
Depremden Etkilenen Balıkçılar Desteklenecek

Depremden Etkilenen Balıkçılar Desteklenecek

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde deniz ve iç sularda avcılık yapan balıkçılık gemisi sahipleri ile üretim tesisleri ve zarar gören su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinin desteklenmesi kararlaştırıldı.

A+A-

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, 6 Şubat'ta meydana gelen depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde deniz ve iç sularda avcılık yapan balıkçı gemisi sahipleri, gerçekleştiremedikleri avcılık faaliyetinden dolayı oluşan gelir kayıplarını karşılamak ve avcılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini temin etmek üzere desteklenecek.

Adana ve Hatay'a kayıtlı ve 6 Şubat ve öncesi itibarıyla geçerli su ürünleri ruhsat tezkeresine sahip olan, denizde faaliyet gösteren balıkçı gemilerinin tamamına gemi başına, 6 Şubat 2023 ve 31 Aralık 2023 tarihleri arasında bir defaya mahsus olmak üzere destekleme ödemesi yapılacak.

Boy grubuna göre, 0-4,99 metre balıkçılık gemileri için Adana'da 5 bin lira, Hatay'da 10 bin lira, 5-9,99 metre balıkçılık gemileri için Adana'da 7 bin 500 lira, Hatay'da 15 bin lira, 10-11,99 metre balıkçılık gemileri için Adana'da 10 bin lira, Hatay'da 20 bin lira, 12-14,99 metre balıkçılık gemileri için Adana'da 15 bin lira, Hatay'da 30 bin lira destek verilecek.

Gemi başına destek miktarı, 15-19,99 metre uzunluğundaki balıkçılık gemileri için Adana'da 20 bin lira, Hatay'da 40 bin lira, 20-29,99 metre balıkçı gemileri için Adana'da 25 bin lira, Hatay'da 50 bin lira, 30 metre ve üstü balıkçı gemileri için ise Adana'da 30 bin lira, Hatay'da 60 bin lira olacak.

Afet bölgesi ilan edilen illerden Adana, Adıyaman, Elazığ, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'ya kayıtlı, 6 Şubat ve öncesi itibarıyla geçerli ruhsat tezkeresine sahip iç sularda faaliyet gösteren balıkçı gemileri için de destek ödemesi yapılacak.

Buna göre, gemi başına destek tutarı, 0-4,99 metre balıkçı gemileri için 3 bin 500 lira, 5-7,99 metre balıkçı gemileri için 4 bin 250 lira, 8-9,99 metre balıkçı gemileri için 5 bin 250 lira, 10-11,99 metre balıkçı gemileri için 6 bin lira olarak belirlendi.

Su ürünleri yetiştiricilik işletmelerine verilecek destek

Diğer kararla da 6 Şubat'ta meydana gelen depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde üretim tesisleri zarar gören su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinin faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak üzere desteklenmelerine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Bu kapsamda, söz konusu illerde il-ilçe tarım müdürlüklerince hasar tespiti yapılarak kayıt altına alınmış üretim tesisleri zarar gören ve 6 Şubat tarihi veya öncesinde Su Ürünleri Bilgi Sistemi'ne kayıtlı olup yetiştiricilik belgesine sahip olan su ürünleri yetiştiricilerine, 6 Şubat 2023 -31 Aralık 2023 tarihlerinde bir defaya mahsus olmak üzere destekleme ödemesi yapılacak.

İşletmelere, adet başına 0,2 lira balık yumurtası yardımı, adet başına 1 lira yavru balık yardımı, kilogram başına 30 lira porsiyon balık yardımı, adet başına 250 lira anaç balık yardımı yapılacak.

İşletmenin desteklen faydalanabileceği miktarın hesaplanmasında hasar tespiti yapılarak kayıt altına alınan miktarlar dikkate alınacak.

Kararlar, 6 Şubat'tan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Vira Haber

Bu haber toplam 2355 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.