1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç’e itiraz
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç’e itiraz

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç’e itiraz

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç’e, “Boğazların Hukuki Rejimi ve Türk Boğazları” başlıklı kitabın yazarı M. Deniz Vank’tan itiraz geldi.

A+A-

Elif MUTLU / Vira Haber

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tanju Bilgiç dünkü mutat basın toplantısında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bilgiç, 4 Aralık Cuma günü İstanbul Boğazı’ndan, güvertesinde roketatar taşıyan askerle geçiş yapan Rus savaş gemisini hatırlatarak Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin değiştirilip değiştirilemeyeceğini soran bir basın mensubunu “Montrö Sözleşmesi’nin değiştirilmesine yönelik bir çalışmamız bulunmamaktadır. Gerekirse değerlendirilir,” diye cevaplamıştı.

Diplomasi çevrelerinde tartışmalara yol açan bu cevaba Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması eski Genel Müdürü ve “Boğazların Hukuki Rejimi ve Türk Boğazları” başlıklı kitabın yazarı M. Deniz Vank’tan itiraz geldi.

Bilgiç’in beyanı hakkındaki görüşleri sorulan M. Deniz Vank, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin imzalandığı tarihten bu yana,özellikle de son 50 yıldır, Türkiye’nin NATO üyeliği, Karadeniz sahildarı devletlerin güvenlikleri ile ekonomik çıkarları arasında kurulu hassas bir denge üzerine oturtulduğunu ve bu sözleşmeye sadece gemilerin Boğazlardan geçişini düzenleyen bir uygulama olarak bakılmaması gerektiğini vurguladı.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün özensiz bir diplomatik dil kullandığına dikkat çeken Vank, “Bu sözleşme esasen Türkiye’nin egemenlik ve güvenliğini önplana çıkaran, bir akit tarafa, uluslararası ilişkiler alanında tek taraflı tasarruf yetkisi veren çok önemli ve hatta tek uluslararası anlaşmadır,” dedi.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2410 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.