1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. MURAT KIRAN

  4. DTO mart ayı meclis toplantısı yapıldı
DTO mart ayı meclis toplantısı yapıldı

DTO mart ayı meclis toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın Mart ayı meclis toplantısı yapıldı. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati ve Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk katıldı.

A+A-

20 BİN YENİ İŞ

Toplantıda konuşma yapan Tamer Kıran, " Ekonomi şurasında 2.5 milyon yeni istihdam sözü alındı. İstihdam seferberliği teşvikleri yapıldı. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımıza sözümüzü tutmamız için 20 bin istihdam sağlanması gerekiyor. İşletme başı iki..." dedi.

Kıran, daha önce Hazine ve Maliye Bakanlığına iletilen denizcilik sektörünün 8 sorunundan 6’sına çözüm getirildiği için memnun olduklarını bildirdi. Kıran "Bir soruna da geçtiğimiz günlerde tebliğ ile çözüm getirildi, geriye kaldı tek bir sorun” derken Kıran sorunun gemi acentelerinin faaliyetlerinin döviz kazandırıcı faaliyet olarak görünmemesi olduğunu söyledi.

Gemi inşa sektörünün yaşadığı teminat sorununa da değinen Kıran, son günlerde bu konuda biraz yumuşamanın olduğunu ama sektörün özellikle Norveç’e yapılan balıkçı gemisi ihracatında yine bu sıkıntıyı yaşadığını söyledi. Kıran tersanelerin dünden bugüne yaşadığı değişime de değinirken, Türk tersanelerinin 15 yılda 32 olan sayısın 73’e çıktığı ve kapasitesinin 4,5 milyon dwt’e ulaştığını söyledi. Kıran Türk denizcilik sektörünün Türkiye’nin 2023 yılında milyar dolarlık ihracat hedefine tekabül eden 1,1 trilyon dolarlık ticaret hacminde denizcilik sektörünün desteğinin ülkesinin arkasında olduğunu ve buna mukabil denizcilik filosunun dünya standartlarına getirilmesi gerektiğini söyledi. Kıran koster yenileme projesi için, “Avrupa Birliği’nin yeni nesil gemilere olan duruşu ve elinde olan potansiyel fonlar sayesinde bu projeyi destekleyebileceğini düşünüyoruz. DTO’ya gelen Ulaştırma’dan sorumlu ekiple çalışmalarımıza başladık. Kolay değil uzun bir süreç ama özellikle çevreci kimliğini ön plana çıkartırsak bir şeyler başarabiliriz gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

Kıran 2018 yılında Türkiye’nin toplam ticaretinin yüzde 83’ünün deniz yoluyla gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi. Kıran koster yenileme projesinde de bakanlık nezdinde destek istedi ve bu konuda muvakkiyete yakında kavuşulacağına inandığını belirtti. 85 No’lu kararname için de teşekkür e den Kıran, şehir içi taşımacılık yapan gemilere KDV oranın indirilmesi için halk otobüslerini örnek gösterdi.

NEBATİ: "BİZ DE AMA YOK"

Toplantıya katılan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, toplantı kapsamında bir konuşma yaptı. Nebati konuşmasına bir özürle başlarken Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çözüm odaklı çalıştığını belirtti. “Ama sözcüğü bizim bakanlığımızda kullanılmıyor” diyen Nebati, otobüslere KDV indirimi uygulamasının Cumhurbaşkanı’nın emriyle yapıldığını söyledi. “Bu uygulamada kazan kazan yapıldı” diyen Nebati, “İlettiğiniz konular üzerine itinayla çalışılacağından emin olunuz” dedi.

Nebati konuşmasına şöyle devam etti: “Denizcilerin tarihimizde hep önemli yeri olmuştur. Denizciler birçok dil bilirmiş. Piri Reis Rumca konuşurmuş mesela. Biz de kendimizi yabancı dil konusunda çok iyi bir şekilde eğitmeliyiz. Bu yüzden eğitim çok önemli. Piri Reis Üniversitesi’nin kurulmasındaki gayretten dolayı teşekkürlerimi iletiyorum.”

“Sorunları çözdüümüz zaman mutlu oluyoruz. İltifat alıyoruz bu iyi bir şey” diyen Nebati, “Asi Türkiye güçleniyor güçlendikçe bir sıkıntı yaşanıyor. Gezi olayları yaşandı onu göğüsledik. Şükür toplum artık bunları gerçekçi ve anlayışlı bir şekilde yorumluyor. Böyle güçlü bir yapı varken geleceğe karamsar bakamazsak sonuç daha iyi olacak” ifadelerini kullandı. Nebati vergi konusunda seçimlerden sonra genel bir düzenleme yapılacağını da iletti.

Ferit Şahenk, “Galataport projesi pek çok farklı kalem barındırdığı için hem ülke ekonomisine hem de turizme katkıda bulunacaktır” dedi. Proje kapsamında yabancı yatırımların da ülkeye çekileceğini söyleyen Şahenk, "Türkiye’nin gelecek potansiyeline olan yabancı iştahının en önemli göstergelerindendir bu proje. Tarihi kültürel açıdan çok önemli bir lokasyonda dünyada örneği olmayan bu eşsiz projenin memleketimize hayırlı olması en büyük temennimizdir" ifadelerini kullandı.

_dsc4624-002.jpg_dsc4733.jpg_dsc4817.jpg

 

Vira Haber

Bu haber toplam 12550 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.